Finse economieminister treedt na tien dagen al af vanwege nazi-grap

Finland Vilhelm Junnila maakte tijdens de verkiezingscampagne eerder dit jaar een grap over het kandidaatsnummer van een partijgenoot. Dat was 88, een getal dat neonazi’s gebruiken om te verwijzen naar Heil Hitler.
Vilhelm Junnila is slechts tien dagen minister geweest.
Vilhelm Junnila is slechts tien dagen minister geweest. Foto Maria Brotherus/Reuters

De Finse minister van Economische Zaken Vilhelm Junnila is na tien dagen al afgetreden, vanwege een nazi-grap die hij eerder maakte. Dat heeft hij vrijdag bekendgemaakt, melden Finse media. Eerder deze week overleefde hij nog een motie van wantrouwen. Ondanks de „steun” die hij kreeg, zegt hij dat het voor hem „onmogelijk” voelt om door te gaan in zijn functie.

Junilla maakte tijdens de verkiezingscampagne eerder dit jaar een grap over het kandidaatsnummer van zijn partijgenoot, die op plek 88 stond. Dat getal staat onder neonazi’s voor Heil Hitler, omdat het verwijst naar de achtste letter van het alfabet, de h. Het was daarnaast niet de eerste keer dat de politicus in verband werd gebracht met extreemrechts. In 2019 sprak hij een op een bijeenkomst met neonazi’s in Turku, bij de herdenking van een terroristische aanslag. Slechts drie uur voor Junilla bekendmaakte op te stappen, verdedigde hij zich nog in een bericht op Facebook.

Finland heeft sinds half juni een nieuwe, rechtse regering, die onder meer immigratie verder wil beperken. De coalitie bestaat uit de radicaal-rechtse Finnenpartij –de partij van Junnila–, de Christen-Democraten en de Zweedse Volkspartij, die de Zweedse minderheid in Finland vertegenwoordigt.

Lees ook: De winnaar van de Finse verkiezingen wil stevig bezuinigen – dat spreekt de Finnen aan