N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Ieder scheikundig element heeft zijn eigen plek in het Periodiek Systeem. Ieder element heeft ook een bijzonder verhaal.
Wetenschappers schatten dat er jaarlijks ongeveer 400 mensen in Nederland longkanker krijgen als gevolg van de blootstelling aan radioactief radon in huis. Radon is een kleurloos en reukloos edelgas, dat uit de bodem en uit bouwmaterialen kan vrijkomen. Het ontstaat als vervalproduct van uranium, dat overal in de bodem zit. Daarmee is radon de belangrijkste bron van natuurlijke achtergrondstraling waaraan mensen worden blootgesteld, goed voor 42 procent.
Met radon wordt het isotoop radon-222 bedoeld. Thoron is een ander isotoop van dit element, Rn-220. Dat ze verschillende namen hebben heeft een historische reden. Radon ontstaat zoals gezegd tijdens het radioactieve verval van uranium (U-238); thoron ontstaat als tussenproduct in de radioactieve vervalreeks van thorium (Th-232). Van radon zijn 39 isotopen bekend, waarvan geen enkele stabiel is. Het vervalt verder tot elementen als polonium en lood. Thorium doet dat het snelst met een halfwaardetijd van minder dan een minuut, radon heeft een halfwaardetijd van 3,82 dagen.
Zand en klei
In Nederland zijn de blootstellingsniveaus aan radon relatief laag. In landen met rotsachtige granietbodems, zoals Estland en Finland, is de natuurlijke blootstelling vele malen hoger. Ook in Nederland zijn er verschillen per regio. Zandgronden hebben de laagste waarden, want in zand zit weinig uranium. In huizen die op rivierklei of zeeklei zijn gebouwd worden iets hogere concentraties gemeten; uit het slib van gesteente dat door de grote rivieren wordt meegevoerd komt nog altijd een beetje radon vrij.
Radon wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd, omdat het gas longkanker kan veroorzaken. „Voor Estland en Finland kan ik mij voorstellen dat het die naam heeft”, zegt Roobol, „in Nederland zijn de doses echter veel lager.”
Goed ventileren
Wereldwijd geldt radon als tweede belangrijkste oorzaak van longkanker, na roken. Maar het is complex, want mensen die roken lopen een 25 keer hoger risico op longkanker door radon, vertelt Roobol. Door de schadelijke stoffen in tabaksrook zijn de longen extra gevoelig geworden voor het ontstaan van longkanker.
„Stoppen met roken is op meer manieren goed voor je gezondheid, maar het is ook de snelste manier om het risico van radon te verminderen”, zegt Roobol. „Daarnaast is het belangrijk om je huis goed te ventileren. Doe eens een raam open, dat brengt de concentratie radon meteen flink omlaag.”
De ontdekking van radon kent een rommelige geschiedenis. Wie de eer van de ontdekker zou moeten krijgen is in 2003 grondig ontrafeld door het echtpaar James en Virginia Marshall. In 1900 ontdekte de Nieuw-Zeelands-Britse wetenschapper Ernest Rutherford dat er uit thorium radioactiviteit vrijkwam, een fenomeen dat hij ‘emanatie’ noemde. Een jaar later bevestigde de Duitse fysicus Friedrich Ernst Dorn de bevindingen van Rutherford, met de ontdekking dat er een radioactief product ontsnapte uit radium (op zichzelf een vervalproduct van uranium). Pas later beseften de onderzoekers dat het bij emanatie ging om het vrijkomen van een gasvormig vervalproduct, een nieuw chemisch element radon met atoomnummer 86. In 1923 stelde de International Committee on Chemical Elements de namen radon en thoron vast.