CBS: inflatie in juni iets afgenomen, maar boodschappen nog steeds duur

CBS Hoewel het tempo waarmee prijzen in supermarkten stijgen iets daalt, zijn boodschappen nog steeds duurder dan vorig jaar. De energieprijzen zijn juist lager dan vorig jaar.
De inflatie kwam in juni uit op 5,7 procent.
De inflatie kwam in juni uit op 5,7 procent. Foto Remko de Waal/ANP

De inflatie is in juni iets gedaald in vergelijking met vorige maand. Dat blijkt vrijdag uit eerste berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De inflatie kwam in juni uit op 5,7 procent. In mei was dat 6,1 procent.

Het tempo waarmee prijzen in supermarkten stijgen is sinds maart aan het afnemen, maar boodschappen zijn nog steeds een stuk duurder in vergelijking met vorig jaar. In juni waren boodschappen 12,6 procent duurder ten opzichte van diezelfde maand vorig jaar. In mei was dat 12,8 procent.

De energieprijzen, inclusief motorbrandstoffen, zijn dit jaar juist een stuk lager dan vorig jaar. Energie is in juni 16,3 procent goedkoper.

Het CBS gebruikt vanaf juni een nieuwe, nauwkeurigere methode om inflatie te berekenen. Bij de oude rekenmethode werden energieprijzen berekend op basis van nieuwe energiecontracten. Bij de nieuwe methode worden bestaande energiecontracten verzameld, zodat langlopende contracten ook meegenomen worden in de berekeningen.