Kabinet: agressieve deurverkoop aanpakken, online abonnement opzeggen moet eenvoudiger

Bescherming Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens (VVD) wil de consument beter beschermen tegen agressieve en misleidende verkoop en vindt dat de consument tijd hoort te krijgen om „bewust een keuze te kunnen maken”.
Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens (VVD) wil de consument beter beschermen tegen agressieve en misleidende verkoop.
Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens (VVD) wil de consument beter beschermen tegen agressieve en misleidende verkoop. Foto Sem van der Wal/ANP

Het kabinet gaat verkoop aan de deur en op straat streng inperken. Dat maakt minister van Economische Zaken Micky Adriaansens (VVD) woensdag bekend. Een consument mag straks niet meer worden gevraagd ter plekke een contract te tekenen. Het zou onder meer gaan om krantenabonnementen, energiecontracten en donaties aan goede doelen. Ook het online opzeggen van een abonnement wordt eenvoudiger.

Adriaansens wil de consument beter beschermen tegen agressieve en misleidende verkoop en vindt dat de consument tijd hoort te krijgen om „bewust een keuze te kunnen maken”. Volgens de minister worden consumenten vaak overvallen met een aanbod, wat veel klachten oplevert bij de Autoriteit Consument & Markt en de Consumentenbond. Zij wijst onder meer op de huidige regelgeving die bij telemarketing geldt. Pas bij expliciet schriftelijke instemming ná het gesprek is de consument daarbij gebonden aan een contract. Het kabinet wil vergelijkbare regels invoeren voor de verkoop aan de deur of op straat.

Ook het online opzeggen van abonnementen wordt volgens de minister onnodig ingewikkeld gemaakt. Uit onderzoek van de Consumentenbond in 2022 zou bijna een kwart van de bedrijven online opzeggen lastig maken. Dat vindt Adriaansens een „onwenselijke situatie”. Zij wil dat de aanbieder het duidelijker maakt voor de consument hoe een abonnement kan worden beëindigd, bijvoorbeeld via een makkelijk vindbare link op zijn website.

De maatregelen zijn onderdeel van de consumentenagenda 2023, die Adriaansens woensdag naar de Tweede Kamer stuurde. Die moet bijdragen aan een sterke positie van consumenten.