Amsterdam breidt messenverbod uit vanwege toenemend steekwapengeweld onder jongeren

Verbod Volgens burgemeester Femke Halsema (Groenlinks) had een aantal Amsterdamse scholen „om een helder en duidelijk signaal” gevraagd, vanwege zorgen over toenemende wapenproblematiek onder jongeren.
Met het nieuwe besluit is het voortaan niet langer toegestaan om gebruiksmessen, zoals bijvoorbeeld koksmessen of hobbymessen, in de openbare ruimte te dragen.
Met het nieuwe besluit is het voortaan niet langer toegestaan om gebruiksmessen, zoals bijvoorbeeld koksmessen of hobbymessen, in de openbare ruimte te dragen. Foto Jeffrey Groeneweg/ANP

In Amsterdam treedt vanaf 1 juli een algemeen messenverbod in werking. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema (Groenlinks) woensdag in een raadsbrief. Met het nieuwe besluit is het voortaan niet langer toegestaan om gebruiksmessen, zoals bijvoorbeeld koksmessen of hobbymessen, in de openbare ruimte te dragen. Onder de huidige wapenwet zijn alleen nog evidente wapens als stiletto’s en vlindermessen verboden.

Volgens Halsema had een aantal Amsterdamse scholen „om een helder en duidelijk signaal” gevraagd, vanwege zorgen over toenemende wapenproblematiek onder jongeren. Een woordvoerder van de burgemeester spreekt tegenover NRC van een „wedloop” om messenbewapening in de stad. „De laatste jaren zien we veel incidenten”, zegt hij. „Jongeren bewapenen zich vaker, met name voor hun eigen veiligheid”. Volgens hem geldt in aangewezen gebieden met een „grote overlast” in de stad al een dergelijk messenverbod op gebruiksmessen. Maar in haar brief schreef Halsema dat steekincidenten zich „niet tot de algemene overlastgebieden beperken”.

Op het gebied van handhaving rond het messenverbod zullen niet gauw veranderingen komen, aldus de woordvoerder. De politie zou alleen bij verdenking ingrijpen. „Handhaving gaat altijd gepaard met een incident.”

Landelijke zorgen

Halsema stipt in haar raadsbrief ook de landelijke zorgen „over steekwapengeweld onder jongeren” aan. Na een reeks incidenten klonk de afgelopen jaren ook landelijk de roep om een geheel messenverbod. Het gedeeltelijk messenverbod geldt sinds 2012. Het ministerie van Justitie en Veiligheid werkt aan een wet die het dragen van bepaalde gebruiksmessen in de openbare ruimte verbiedt. Ook wil het kabinet de verkoop van dergelijke messen aan minderjarigen aan banden leggen.

Eind vorig jaar kwamen onder meer Winterswijk, Middelburg en Vlissingen en sinds dit jaar ook Groningen met een verbod op gebruiksmessen die weliswaar wel als steekwapen gebruikt kunnen worden, maar waar nog geen verbod op bestond.

Lees ook: Landelijk verbod op messen lastig te handhaven