Voormalige Audi-baas schuldig bevonden aan emissiefraude in jarenlang dieselschandaal

Sjoemelsoftware Voormalig Audi-topman Rupert Stadler is de hoogste leidinggevende die is veroordeeld in de langlopende fraudezaak over onrechtmatig verkregen emissierechten. Hij krijgt een voorwaardelijke straf in ruil voor zijn bekentenis.
Rupert Stadler, de voormalige Audi-topman, in de rechtbank in Duitsland dinsdag.
Rupert Stadler, de voormalige Audi-topman, in de rechtbank in Duitsland dinsdag. Foto Matthias Schrader/AP

Een Duitse rechtbank heeft de voormalige Audi-topman Rupert Stadler dinsdag schuldig bevonden aan betrokkenheid bij jarenlange fraude met ‘sjoemelsoftware’ in honderdduizenden Volkswagenauto’s — Audi is onderdeel van Volkswagen. Dat melden Duitse media. Stadler krijgt een voorwaardelijke straf van een jaar en negen maanden en moet hoge boetes betalen. Hij is de hoogste leidinggevende die is veroordeeld voor de fraude met onrechtmatig verkregen emissierechten.

Volkswagen verkocht vanaf het begin van de eeuw zogenaamd ‘schone’ dieselauto’s. Maar een paar jaar geleden bleek dat de autofabrikant in verplichte tests illegale software gebruikte om de hoge uitstoot te verdoezelen. Stadler was van 2007 tot 2018 topman van Audi en zat vanaf 2010 ook in de Raad van Bestuur van de Volkswagen Groep. Hij had jarenlang zijn onschuld volgehouden, maar afgelopen mei bekende hij eindelijk. In ruil voor zijn bekentenis kreeg Stadler van de rechtbank een voorwaardelijke straf in plaats van het risico op een gevangenisstraf.

Het emissieschandaal kostte Volkswagen uiteindelijk meer dan 30 miljard dollar (27,5 miljard euro) aan boetes en schikkingen. Twee Amerikaanse leidinggevenden, die verantwoordelijk waren voor het toepassen van de illegale software om de dieselauto’s zuinig te doen lijken, hebben eerder gevangenisstraffen opgelegd gekregen. Het schandaal vormde een kantelpunt in de dieselauto-industrie en hielp de verschuiving naar elektrische auto’s te versnellen.

Lees ook: Ex-Audi-topman maakt met magere bekentenis definitief einde aan Volkswagen-spin