Belastende opname Trump over geheime documenten uitgelekt

Staatsgeheimen In het geluidsfragment lijkt Trump te spreken over een geheim document van het Pentagon waarin een aanvalsplan op Iran wordt beschreven.
Voormalig president Donald Trump is momenteel verwikkeld in een proces over zijn omgang met geheime documenten.
Voormalig president Donald Trump is momenteel verwikkeld in een proces over zijn omgang met geheime documenten. Foto Charlie Neibergall/AP

Een belastende opname waarin voormalig president van de Verenigde Staten Donald Trump praat over geheime documenten is maandag openbaar gemaakt door CNN. De opname zou in 2021 zijn gemaakt, in de tijd dat Trump geen president meer was. Hij zegt daarin onder meer dat hij geheime documenten in handen heeft die niet officieel zijn vrijgegeven.

De opname duurt zo’n twee minuten en werd gemaakt tijdens een gesprek dat Trump had met mensen die de autobiografie van zijn voormalige stafchef Mark Meadows schreven. Daarbij waren een schrijver, een uitgever en twee van Trumps stafleden aanwezig.

In het geluidsfragment lijkt Trump te spreken over een geheim document van het Pentagon waarin een aanvalsplan op Iran wordt beschreven. „Als president had ik het kunnen derubriceren. Nu kan ik dat niet, maar dit is nog steeds geheim”, aldus de oud-president.

Lees ook: Trump liet staatsgeheimen stallen naast de wc

Rechtszaak

Trump is momenteel verwikkeld in een proces over zijn omgang met geheime documenten. Volgens de tenlastelegging heeft hij staatsgeheimen in zijn bezit gehad en die gedeeld met anderen, terwijl hij wist dat ze geheim waren. Het onderzoek is momenteel in de eindfase. Wanneer het afgerond is adviseert speciaal aanklager Jack Smith of Trump strafrechtelijk vervolgt moet worden of niet

Volgens Smith heeft Trump tijdens het gesprek van de opname onder meer documenten over het Iraanse kernwapenprogramma laten zien. Deze informatie is zo geheim dat slechts een klein groepje mensen binnen de Amerikaanse overheid op de hoogte is van deze informatie.

Trump ontkent de aanklachten. Tijdens zijn eerste verschijning in de rechtbank op 13 juni zeiden zijn advocaten dat de voormalig president op alle punten niet schuldig is. ‘s Avonds liet Trump in een toespraak weten alles gedaan te hebben zoals het hoort, „en toch hebben ze me aangeklaagd”. Volgens hem zijn de aanklachten een poging om zijn komende verkiezingscampagne te saboteren.