Voorstel De Jonge voor inkomenseis koopwoningen koerst af op compromis

woningmarkt De Tweede Kamer stemt dinsdag over voorrang voor lage en middeninkomens bij de koop van een woning.

Verhuizers halen een huis leeg omdat de woning is verkocht.
Verhuizers halen een huis leeg omdat de woning is verkocht. Foto Robin Utrecht/ANP/Hollandse Hoogte

Voor de tweede keer in twee maanden tijd leidt een voorstel op het gebied van de woningmarkt tot politieke consternatie. Eind mei om het al dan niet afschaffen van het tijdelijke huurcontract; nu om het geven van voorrang aan lage en middeninkomens bij het kopen van een huis.

Vorige week debatteerde de Tweede Kamer over een beoogde wijziging van de Huisvestingswet door minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge (CDA). Hij wil gemeenten met woningschaarste meer mogelijkheden geven om huizen te verdelen. Om voorrang te geven aan eigen inwoners of aan bepaalde beroepsgroepen die nu niet altijd genoeg verdienen om een woning te kunnen huren of kopen op de krappe markt, zoals leraren en zorgmedewerkers. Maar ook om te zorgen dat betaalbare woningen niet naar mensen gaan die zich een duurder huis kunnen veroorloven. De Tweede Kamer zal dinsdag over dit voorstel stemmen.

Het voorstel is „misschien niet de grootste in zijn soort”, zo vatte Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) het debat samen, „maar je kunt er wel een fundamentele discussie over voeren.” Het debat dat ontspon ging grotendeels langs twee grote lijnen: is wonen een grondrecht waar de overheid een taak heeft, of is het een onderdeel van de markt en moet bezit beschermd worden?

De stevigste kritiek op de plannen van De Jonge komt van de VVD, en dan met name op het controversieelste onderdeel ervan: de huisvestingsvergunning die De Jonge mogelijk wil maken. Die mogen gemeenten van kopers eisen wanneer zij een woning van maximaal 355.000 euro willen kopen. De vergunning moet aantonen dat deze kopers te weinig verdienen voor een duurdere woning.

PVV

De precieze inkomensgrens hiervoor is nog niet vastgesteld en zal waarschijnlijk per koopbedrag verschillen. Aan een verkoopsom van 250.000 euro zit dan een andere inkomensgrens dan aan die van 350.000 euro. Volgens de minister zullen woningverkopers geen geld mislopen, alleen zal hun „poule van gegadigden” kleiner worden. Met deze wijziging wil hij „consequent de kant van de woningzoekende kiezen”.

Het is uiteindelijk het bod van de koper dat bepaalt of een woning aan deze regels moet voldoen, en niet de vraagprijs. Wie 10.000 euro overbiedt op een huis dat voor 350.000 euro te koop staat, hoeft dus géén vergunning te hebben. De Raad van State oordeelde eerder dat dit de huizenprijzen juist kan opdrijven.

De VVD vindt dat deze wijzigingen de rechten van de woningverkoper te hevig insnoeren. „Het is jouw huis, dus jij moet zelf kunnen bepalen aan wie je het verkoopt, niet de overheid”, aldus VVD-Kamerlid Peter de Groot.

De VVD vindt dat De Jonges plannen de rechten van de verkoper beperken

Het amendement dat hij indiende is een flinke afzwakking van De Jonges plannen: de vergunningsplicht moet enkel voor nieuwbouwwoningen gelden. De ruim 4,5 miljoen bestaande koopwoningen zijn dan gevrijwaard.

De VVD zag zich gesteund door D66, JA21 en BBB – met 62 zetels onvoldoende voor een meerderheid. Dat kantelde toen PVV-Kamerlid Alexander Kops – tijdens het debat positief over de grens van 355.000 euro – zich één dag later bedacht leek te hebben. „#PVV is er tegen dat gemeenten bepalen aan wie je je huis mag verkopen”, twitterde hij. Alleen als het amendement goedgekeurd zou worden, voegde Kops daaraan toe, zou de PVV voor De Jonges voorstel stemmen. De zeventien zetels van deze partij leveren het amendement potentieel een meerderheid in de Kamer op.

‘Gigantisch tekort’

Gemeenten, die sterk om het voorstel gelobbyd hebben, zullen niet allemaal blij zijn met deze uitkomst. In het Financieele Dagblad verdedigde de Haagse wethouder voor Volkshuisvesting Martijn Balster (PvdA) de oorspronkelijke plannen van de minister namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

„Dit zijn partijen met veel kiezers in de lage en middeninkomensgroepen. Als deze Kamerleden het belang van hun achterban vooropzetten, reken ik erop dat zij nog even heel goed nadenken”, aldus Balster. „En ik vind echt dat ook lage en middeninkomens een woning moeten kunnen kopen.”

Deze dinsdag stemt de Tweede Kamer over zowel De Jonges wetsvoorstel als de wijziging van de VVD. „Als de Kamer instemt met het amendement is niet alles verloren”, laat de woordvoerder van de minister weten. „Met het gigantische tekort aan middenkoop is het ook heel fijn dat deze regels voor nieuwbouw zullen gelden.”