‘Mijn vader kwam als eerste Mozambikaan naar Nederland’

Mijn ouders Voor deze serie sturen lezers foto’s van hun ouders in. Deze keer stuurde Mellany Maigerere (1970) een foto in van haar vader Joachim Lacuma Maigerere (1937) en haar moeder Urma Esther Huisraad (1943-2020).

Mellany Maigerere (1970): „Mijn moeder kwam op haar twintigste in 1963 met de boot van Suriname naar Nederland. De reis duurde drie maanden en al die tijd is ze zeeziek geweest. Ze was zo slank dat ze, als het in Nederland hard waaide, stenen in de zakken van haar jurk deed zodat ze niet omver geblazen werd.

„Mijn ouders ontmoetten elkaar in 1965 in de Pijp in Amsterdam, bij een wederzijdse vriendin thuis, voor wie mijn vader de vloerbedekking had gelegd. Er was nog tapijt over. Mijn moeder was net verhuisd en wilde het overgebleven stuk wel hebben, maar dan moest hij het wel komen leggen. Uiteindelijk zijn ze 51 jaar getrouwd geweest.

„Mijn vader was op 16 augustus 1963 als eerste Mozambikaan naar Nederland gekomen. Daar is documentatie van en zodoende waren mijn ouders in 2008 te gast op Paleis Noordeinde voor het staatsbezoek van de toenmalige president van Mozambique. Ze vonden het een enorme eer om erbij te zijn toen Armando Emílio Guebuza en zijn vrouw Maria da Luz Dai Guebuza werden ontvangen door koningin Beatrix. Mijn moeder was nerveus en gestrest. Mijn zusje bracht hen, in de Ford Ka van mijn moeder, en ze waren bijna te laat omdat ze onderweg verdwaalden – Google Maps was er nog niet. Ze kregen ook nog een steentje tegen de voorruit waardoor ze op Noordeinde aankwamen met een flinke barst in de ruit.

„Drie jaar geleden is mijn moeder overleden aan longkanker. Mijn vader mist haar ontzettend, in zijn huis hangen overal foto’s van haar.”