N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Necrologie
Robert Gottlieb (1931-2023) Als redacteur begeleidde hij de beste schrijvers uit de Amerikaanse fictie en non-fictie, maar ook filmsterren. Lyndon B. Johnson-biograaf Robert Caro was een van hen.
Ze hebben het net niet gehaald. Aan een van de langstlopende en meest memorabele samenwerkingen in de literaire wereld is een abrupt einde gekomen door de dood van Robert Gottlieb, een legendarische Amerikaanse redacteur en uitgever. Hij overleed op 14 juni in New York, 92 jaar oud. Gottlieb begeleidde boeken van Nobelprijswinnaars (Toni Morrison, Doris Lessing, V.S. Naipaul), van filmsterren (Katherine Hepburn, Lauren Bacall), van oud-president Bill Clinton en van een stoet van literaire reuzen zoals John Le Carré, Chaim Potok, Nora Ephron en Joseph Heller. Voor die laatste bedacht hij het ‘22’ van Catch-22, dat eerst was ingediend onder de titel Catch-18, juist in dezelfde tijd dat het succesvolle oorlogsboek Mila 18 van Leon Uris uitkwam. Bij Toni Morissons Sula haalde hij een kat uit de eerste alinea: „Je moet nooit een kat in de eerste alinea stoppen.”
Dat ‘niet halen’ heeft te maken met een andere schrijver van formaat die zijn hele leven met Gottlieb verkeerde, journalist Robert Caro. Nadat Gottlieb diens eerste boek The Power Broker (1974) had geredigeerd – wat heet, teruggebracht van ruim een miljoen woorden naar 700.000 ofwel 1.246 bladzijden – meer paste niet in één band – werkten ze samen aan een biografie van president Lyndon B. Johnson. Gottlieb was bescheiden maar zelfverzekerd over zijn aandeel: „Hij doet het werk, ik poets het op.”
Die biografie werd op 25 maart 1975 aangekondigd in een persbericht van uitgeverij Alfred A. Knopf, waar Gottlieb op dat moment leiding aan gaf. „Het kolossale project zal naar verwachting zes jaar vergen, met elke twee jaar een deel. Het eerste deel, gepland voor 1977, zal over Johnsons jonge jaren gaan.”
Dat eerste deel, The Path to Power, verscheen pas eind 1982, en al snel werd duidelijk dat noch het voorspelde tempo noch de omvang van de reeks zou worden gerealiseerd. Bijna vijftig jaar later zijn bijna 5.000 pagina’s uit de reeks in druk verschenen en Caro werkt nog aan het vijfde en laatste deel. De afgelopen jaren durfden schrijver en uitgever elkaar pas vrienden te noemen en spraken ze openlijk de hoop uit dat ze de voltooiing van de biografie, de apotheose van hun samenwerking, samen zouden meemaken.
Dat deden ze in de in 2022 verschenen documentaire Turn Every Page van Gottliebs dochter Lizzie. Het is een dubbelportret van de schrijver en zijn redacteur. De film is een prachtig portret van een bijna maniakale journalist en een maniakale lezer die goddank het enige beroep vond waar hij die afwijking in zijn voordeel kon aanwenden. Turn Every Page is ook een aansporing om meteen alle vier de delen van Caro’s Johnson-biografie te lezen. De grondigheid van Caro’s onderzoek (hij verhuist naar Johnsons onherbergzame geboortestreek om hem beter te begrijpen) en zijn stijl komen voor het voetlicht.
Stickertje
Als de filmer in Caro’s huis de schrijfmachine ziet en het stickertje met de aansporing ‘staat er genoeg wanhoop op deze pagina?’ en ook een blik wil werpen op het schema dat hij aan de binnenkant van zijn kast heeft geprikt, met daarop het aantal woorden dat hij dagelijks schrijft, klapt Caro de deur dicht. „Nee, dat zijn aantekeningen voor mijzelf.”
Caro vertelt hoe hij de geheimen aan de postume greep van de gesloten en al in 1973 overleden Johnson ontrukte. John-sons broer, die hem in eerdere interviews had verteld hoe fijn hun jeugd was en hoe harmonieus het gezin, bracht hij naar een replica van zijn ouderlijk huis in Texas. Daar liet hij hem aan de eettafel zitten, op het uur van het avondeten. Hijzelf ging achter hem staan. En toen vroeg hij de broer om te vertellen over de maaltijden van het gezin. Eerst sprak hij hortend en stotend, maar daarna vielen hem de herinneringen in aan hoe het aan tafel écht toeging. Hoe zijn vader tegen zijn broer had geschreeuwd en zijn broer tegen zijn vader. „Je bent een mislukkeling Lyndon, je zult altijd een mislukkeling blijven!” En de zoon had teruggeschreeuwd: „En jij dan? Jij inspecteert bussen!”
Gottlieb blijkt een gemakkelijker prater. Hij lijkt fysiek op Woody Allen en dat geeft de korte samenvatting van zijn jeugd een bijna filmische kwaliteit. „Ik was nooit goed genoeg in de ogen van mijn vader. Voor mijn moeder daarentegen was ik volmaakt.” Hij vertelt dat iedereen in het gezin aan tafel las onder het eten, en dat hij ‘natuurlijk’ meer leest dan wie ook op de wereld, dat hij als uitgever altijd meteen, met potlood in de hand, een ingezonden manuscript begint te lezen. „Anders zou het dierenmishandeling zijn” voor de nerveuze auteurs, zei hij.
Gevecht
De samenwerking van Gottlieb en Caro was ‘een gevecht’, zegt literair agent Lynn Nesbit in de film. Hun urenlange redigeersessies waren uitputtingsslagen, hun discussies over interpunctie legendarisch. Caro is een liefhebber van de puntkomma, Gottlieb ook, maar met mate. „Ik wilde niet inbinden omdat het mijn boek was, hij wilde niet inbinden omdat hij dacht dat ik het verkeerd zag”, zegt Caro in de film. „Dingen redden, dat is het eindredactioneel instinct”, zegt Gottlieb. In Caro’s contract staat dat Gottlieb altijd zijn eindredacteur moet blijven.
Mag ik jullie een keer filmen bij het redigeren, vraagt Lizzie Gottlieb. „Nee, dat is veel te privé”, zegt Caro. Maar nadat ze de twee jarenlang heeft gevolgd ontdooien ze. Caro vertelt steeds gemakkelijker en de film eindigt warempel in het kantoor van Knopf, waar de twee mannen hebben afgesproken. Ze lopen door de gang en Caro vraagt aan de receptionist of ze een potlood heeft. „Wel een viltstift, is dat ook goed?” Nee! Een vulpotlood dan? Nee! Uiteindelijk zien we Caro een geel potlood slijpen. „Here we go”, zegt Gottlieb. Zijn dochter filmt de sessie zonder geluid en we zien een pas de deux voor twee heren en een potlood.
Caro is nu 87 jaar. Er zijn tekenen dat zijn werk de voltooiing nadert. De film is zo’n teken. Het boekje Working, waarin Caro in 2019 zijn loopbaan en methode beschreef, is zo’n teken. Net als de tentoonstelling van Caro in het museum van de Historical Society, inclusief een foto van bewonderaar Mark Rutte met de schrijver, het persbericht van Knopf en bladzijden van kladversies van het manuscript die laten zien hoe streng hij zichzelf al redigeert. „Mijn werk als redacteur is het beter maken van het boek zoals het is”, zei Gottlieb. „Probeer ik het wezen van het boek te veranderen, dan ligt tragiek op de loer.”
Lees ook: Cormac McCarthy riep de genadeloze gruwel van het leven op in tijdloze romans