Kabinet schuift aanpak van 14 fileknelpunten op de lange baan

Infrastructuur Het uitstel is het gevolg van stikstofproblematiek, gebrek aan menskracht om het werk uit te voeren en de scherp opgelopen bouwprijzen als gevolg van de inflatie.

De verbreding van de snelweg bij knooppunt Deil, waar de A2 de A15 kruist, gaat voorlopig ook niet door.
De verbreding van de snelweg bij knooppunt Deil, waar de A2 de A15 kruist, gaat voorlopig ook niet door. Foto Rob Engelaar/HH

Het kabinet schuift de aanpak van een aantal belangrijke fileknelpunten op de lange baan. In totaal worden veertien projecten – waaronder de A2 bij Deil, de A67 bij Leenderheide en de A4 bij Den Haag – voorlopig niet uitgevoerd.

Dat is het gevolg van de stikstofproblematiek, een gebrek aan menskracht om het werk uit te voeren en de scherp opgelopen bouwprijzen als gevolg van de inflatie. In totaal worden wegenbouw- en vaarprojecten voor een bedrag van vier miljard euro voorlopig niet uitgevoerd.

Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) maakte dat vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad bekend. Het geld dat nu vrijkomt, wordt besteed aan verbetering en onderhoud van de verouderde infrastructuur (viaducten, bruggen, sluizen).

Harbers liet afgelopen maart al weten dat reeds gereserveerd geld voor nieuwe infrastructuur onder druk stond vanwege de stikstofproblematiek. Vrijdag maakte hij bekend welke verkeersprojecten hij op de lange baan schuift.

Noodzakelijke projecten

Harbers noemde na afloop van de ministerraad ook de inflatie en de prijsstijgingen als oorzaak van de investeringsstop. Daardoor dreigden financiële problemen voor wegenbouwprojecten die bijna klaar zijn. „Projecten in de aanbestedingsfase hebben nu ook te maken met forse prijsstijgingen, maar die moeten wel gefinancierd worden.”

Harbers noemde het „teleurstellend” dat belangrijke projecten nu voorlopig niet doorgaan. Hij kon niet aangeven voor hoe lang. „Het zijn noodzakelijke projecten, dus daar moeten we in volgende kabinetsperioden mee doorgaan.”

De investeringsstop geldt niet voor verkeersveiligheidsprojecten en wegen die op termijn nieuwe woningbouwlocaties (400.000 woningen tot en met 2030) bereikbaar moeten maken.

Bij het wegwerken van achterstallig onderhoud gaat het volgens Harbers vooral om infrastructuur „die vaak vijftig jaar of ouder is en nu weer pico bello in orde wordt gemaakt voor de rest van de eeuw”.