Final Girl: een briljant solospel om mee op reis te nemen

Spel op reis Welke spellen gaan er deze zomer de reiskoffer in? Deel 4: Final Girl, een liefdesbestuiging aan de slasherfilm.

Foto NRC

Er is altijd een laatste. De laatste leidster van het zomerkamp. Het laatste kind in het weeshuis. Het laatste familielid.

Als in een horrorfilm het bloederige eindspel nadert, is zij daar nog. Het laatste meisje, de Final Girl. Het is aan deze jonge vrouw ( ja, het is altijd een vrouw) om tegen alle verwachtingen in, wanhopig maar vastberaden, met trillende hand een mes uit de keukenla op te heffen, om wraak te nemen op de griezel die de hele cast heeft uitgemoord.

Het briljante solospel Final Girl is een liefdesbetuiging aan de slasherfilm – het horrorsubgenre waarin een gemaskerde moordenaar een groep tieners of twintigers (bijna) uitmoordt. Je speelt Final Girl dus in je eentje – al zal er niemand op de deur komen bonzen als je met z’n tweeën speelt (of wel?).

Het doel is simpel: overleef de moordpartij en vermoord de moordenaar. Thema en vorm smelten hier volledig samen. Natuurlijk is Final Girl een solospel: jij bént dat eenzame pionnetje, oog in oog met een brute moordenaarspion.

Zelfs de doos klopt. Die is vormgegeven als videocassette. De ene flap is het speelbord, de andere het horrorwezen met al zijn krachten. Er zijn inmiddels al tien verschillende sets verschenen die naar hartelust te combineren zijn: kies een setting (zomerkamp, verlaten kermis, Amerikaanse suburb), een Final Girl en een moordenaar (klopgeest, marionettenspeler, slager).

Horror is doorgevoerd in alle facetten van het spel. Dobbelworpen bepalen de uitkomst van elke actie die je neemt. Elke actie kan dus ook mislukken. Je wilde wegrennen, maar je bent gestruikeld en nu heb je tijd verloren én ben je gewond geraakt. Bruut oneerlijk. Ja, net als die horrorfilm dus. Je zóu natuurlijk kunnen vals spelen, niemand die het ziet (toch?). Maar die verleiding is makkelijk te weerstaan: mislukking wordt onderdeel van het verhaal.

Final Girl is als een minifilm met dobbelstenen. De namen van gebeurteniskaarten roepen meteen scènes op. ‘Wat een gek geluid! Laten we gaan kijken.’ Je ziet het voor je. Alle plotwendingen zijn tot spelelement gemaakt. Er is een moment in het spel dat de moordenaar een duistere kracht verkrijgt en sterker wordt dan ooit. Ergens moet jíj de keuze maken om niet meer bejaagd te worden, maar om de jager te worden. En net als je dénkt dat je het monster verslagen hebt, bestaat er altijd een kans dat de engerd herrijst, voor één laatste, bloedstollende scène.