Kabinet bepaalt historische datum gaswinning Groningen: ‘Bron van alle ellende is vanaf oktober dicht’

Groningerveld Sluiting van de Groningse gaskraan lukt dus tóch dit jaar, ondanks twijfels over of dat nog wel mogelijk zou zijn. Belangrijke factor in deze ‘meevaller’ is dat de stikstoffabriek in Zuidbroek per oktober operationeel wordt.
Op 1 oktober komt een einde aan zestig jaar gaswinning in Groningen.
Op 1 oktober komt een einde aan zestig jaar gaswinning in Groningen. Foto Kees van de Veen

Op 1 oktober komt er een punt achter de gaswinning in Groningen. Dat heeft staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw, D66) vrijdag bekendgemaakt. Het was al langer bekend dat de gaskraan zou worden dichtgedraaid, maar nu is bekend dat 1 oktober 2023 de geschiedenisboeken zal ingaan als het officiële einde van zestig jaar gaswinning in Groningen — volgens een nietsontziende parlementaire enquêtecommissie ten koste van de belangen van Groningers, die jarenlang „stelselmatig genegeerd” werden.

Hij weet dat de problemen voor Groningers met het besluit niet zijn opgelost, maar Vijlbrief zei tegen journalisten op het Binnenhof dat „de bron van alle ellende” vanaf oktober eindelijk „dicht” is. De internationale gascrisis maakte het afgelopen jaar onzeker of dat überhaupt mogelijk zou zijn. Vijlbrief sloot vrijdag ook niet uit dat de gaskraan komende winter in beperkte mate open moet, bijvoorbeeld in het scenario dat de gasopslagen leeg zijn en de winter streng is. Volgend jaar gaan de gasputten ook echt dicht.

Sluiting van de Groningse gaskraan lukt dus tóch dit jaar, ondanks twijfels over of dat nog wel mogelijk zou zijn. „Een meevaller voor Groningers”, zei Vijlbrief, „daarmee neemt het risico op aardbevingen uiteindelijk af”. Belangrijke factor in deze ‘meevaller’ is dat de stikstoffabriek in Zuidbroek af is en per oktober operationeel wordt. In de fabriek wordt geïmporteerd buitenlands ‘hoogcalorisch’ gas vermengd met stikstof. Daardoor wordt het laagcalorisch, evenals het Groningse gas.

Vijf van de elf Groningse gasputten staan met ingang van april dit jaar op ‘waakvlam’, wat een minimale hoeveelheid gas oplevert. In tegenstelling tot de andere zes, worden die voor noodgevallen niet helemaal gesloten. De provincie Groningen neemt het Vijlbrief daarom kwalijk dat hij de „deur op een kier” heeft laten. „Nu gebeurt het onder voorwaarden”, zegt gedeputeerde Tjeerd van Dekken (PvdA). „Wij willen die voorwaarden niet.”

Lees ook: Vernietigend enquêterapport: kabinet, Kamer en topambtenaren verantwoordelijk voor ‘rampzalige situatie’ Groningen