N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
De veiligheidsmaatregelen in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught waar onder anderen Ridouan Taghi vastzit zijn „buitensporig”. Dat heeft het anti-foltercomité (CPT) van de Raad van Europa geconcludeerd na het periodieke bezoek in mei vorig jaar, staat in een vrijdag gepubliceerd rapport. Om „eenzame opsluiting” te voorkomen, is het volgens het comité nodig dat de omstandigheden verbeteren, en dat gedetineerden mogelijkheden tot „voldoende betekenisvol menselijk contact” hebben.
De veiligheidsmaatregelen in Nederlandse gevangenissen namen de afgelopen jaren in rap tempo toe om het ontsnappingsrisico van zware criminelen te verkleinen, en voortgezet crimineel handelen in detentie te voorkomen. De Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) stelde in maart ook al dat de rechten van gedetineerden in zware regimes onder druk staan. Het zou het ministerie van Justitie en Veiligheid ontbreken aan een zorgvuldige aanpak.
Aanbevelingen
Het CPT doet de Nederlandse autoriteiten verschillende concrete aanbevelingen om zich te beteren. Ook gedetineerden in EBI hebben het recht om soms met lotgenoten te praten, zich van tijd tot tijd buiten hun cel te bewegen en nuttige activiteiten te doen. In een reactie op de aanbevelingen stelt de Nederlandse overheid dat gedetineerden alleen aan educatieve activiteiten mogen deelnemen als dat strookt met hun verblijfsduur en hun „persoonlijke karaktereigenschappen”.
Ook het idee dat gevangenen in zwaar beveiligde inrichtingen onvoldoende ruimte voor menselijk contact krijgen, wuift de Nederlandse overheid weg. „Betekenisvol contact wordt toegestaan in de vorm van telefoongesprekken en bezoek.” Gedetineerden mogen wekelijks tien minuten bellen, luidt de reactie. Intimi mogen eens per week op bezoek komen. Het is de vraag of dat antwoord de Raad van Europa tevreden stelt. Op sommige afdelingen in Vught moeten gedetineerden immers maandenlang 23 uur per dag in hun cel blijven.
Het ging de afgelopen jaren veel over de veiligheidsmaatregelen in de EBI in Vught — en dan specifiek over die voor topcrimineel Taghi. Vanaf maart 2021 werkte hij met zijn vorige advocaat en neef Youssef T. aan ontsnappingsplannen, bleek uit dossierstukken die NRC inzag. Sindsdien mag hij nauwelijks meer contact met familie en naasten onderhouden, of praten met collega-gevangenen. Taghi’s detentieadvocaat heeft tientallen procedures lopen om de rechten van zijn cliënt ook in de EBI te waarborgen.
Lees ook: Ridouan Taghi werkte vanuit EBI aan drie ontsnappingsscenario’s