Onvrede bij klanten over peperdure energie, maar Eneco rapporteert geen buitensporige winst

Energiemarkt Energiebedrijf Eeneco boekt in crisisjaar 2022 fors meer winst, maar van ‘profiteren’ van de crisis is volgens Eneco geen sprake. Wel is er bezorgdheid dat hoge prijzen voor een „negatieve uitstraling” van de energiesector zorgen.

Eneco wil in 2035 klimaatneutraal zijn. Hierin is naar eigen zeggen recent een „forse slag” gemaakt – al was dat mede het gevolg van energiebesparende klanten en een milde winter.
Eneco wil in 2035 klimaatneutraal zijn. Hierin is naar eigen zeggen recent een „forse slag” gemaakt – al was dat mede het gevolg van energiebesparende klanten en een milde winter. Foto Robin Utrecht / ANP / Hollandse Hoogte /

Bij Eneco snappen ze de onvrede van klanten heel goed, zeggen ze bij Eneco. Vorig jaar schoten de energieprijzen door het dak, en was het voor veel huishoudens niet meer te doen om hun rekeningen te betalen. Bij het energiebedrijf stond de telefoon „roodgloeiend”, vertelde bestuursvoorzitter As Tempelman donderdag bij de bekendmaking van de jaarcijfers. Het regende verwijten dat het concern zelf juist totaal binnenliep, net als andere leveranciers van een plotseling peperduur geworden eerste levensbehoefte.

Maar nu de financiële resultaten duidelijk zijn, blijkt dit toch een tikje anders te liggen, genuanceerder. Althans, volgens Eneco. Ja, er werd een uitstekende winst geboekt van 380 miljoen euro – bijna twee keer zo veel als tijdens de vorige rapportageperiode. Maar wie scherper kijkt, ziet ook dat het winstaandeel op de omzet juist (flink) gedaald is, van 4 procent naar 2,9 procent, mede als gevolg van stijgende kosten. Het rendement op het geïnvesteerde vermogen, een maatstaf die Eneco zelf belangrijk vindt, geeft ook al geen blijk van ‘graaien’ over de ruggen van consumenten, aldus Eneco. Dat rendement ging van 6,4 procent naar 7,2 procent. Nog altijd een „bescheiden” percentage, aldus financieel directeur Jeanine Tijhaar.

De ACM had het eerder ook al gezegd, wees Eneco. In een recent onderzoek constateerde de toezichthouder dat energieleveranciers geen buitensporige marges hadden gemaakt tijdens de crisis. „Maar de perceptie bij veel burgers was anders”, aldus Tijhaar. Nu laten ook de jaarcijfers zien dat Eneco geen profiteur is. Alhoewel ze dat er in Rotterdam ook weer niet al te dik op willen leggen, want met ‘zie je wel’ win je ook geen harten natuurlijk. Tempelman benadrukte in een persconferentie direct dat hij zich zeer bewust was van hoe moeilijk klanten het hadden gehad, en somde vervolgens op wat Eneco allemaal had gedaan om hen te helpen. Van het voeren van een ‘sociaal’ incassobeleid tot het helpen oprichten van een nationaal noodfonds.

Hoger energieverbruik

De jaarcijfers laten zich trouwens slecht vergelijken met de vorige rapportageperiode. De winst van 380 miljoen is namelijk de winst over de afgelopen vijf kwartalen, van 1 januari 2022 tot en met 31 maart 2023. De vorige rapportageperiode ging maar over vier kwartalen, van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021. Dit komt doordat Eneco zijn rapportage in lijn wil brengen met die van zijn Japanse aandeelhouders, Mitsubishi (80 procent) en Chubu (20 procent), die standaard rapporteren van begin april tot eind maart.

Eneco’s huidige jaarwinst omvat dus een kwartaal meer. En dan ook nog het eerste kwartaal van het kalenderjaar, waarin Eneco normaliter veel omzet boekt omdat het dan kouder is en het energieverbruik hoger. Die winst van 380 miljoen is dan ook „geflatteerd”, aldus Eneco.

De directie van Eneco is bezorgd over „afnemende publieke steun voor de energietransitie” als gevolg van de hoge prijzen

Voor het bedrijf zelf was het ook een ongekend woelig jaar, zei Tempelman. Er heerste totale chaos op de energiebeurzen, waar Eneco gas en stroom inkoopt. Omdat bedrijven elkaar niet meer vertrouwden, beducht voor een faillissement van de ‘tegenpartij’, moesten ze steeds meer financiële garanties afgeven om zaken te doen. Daar waren soms kolossale bedragen mee gemoeid, die zwaar drukten op de liquiditeitspositie, aldus Tijhaar.

Om een idee te krijgen hoe zwaar: aandeelhouders Mitsubishi en Chubu gaven Eneco de beschikking over een zak geld ter waarde van 2,5 miljard euro om die zekerheden te helpen betalen. En daarna moest de energieleverancier ook nog „miljarden” lenen op de kapitaalmarkt, aldus Tijhaar.

Opvallend is dat de directie van Eneco in het jaarverslag haar zorgen uitspreekt over „afnemende publieke steun voor de energietransitie”, juist als gevolg van de hoge prijzen. Ja, die geven aan de ene kant een enorme impuls aan de verduurzaming – veel burgers installeren nu zonnepanelen omdat ze op zoek zijn naar een goedkoper alternatief. Maar hoge prijzen hebben tegelijk een „negatieve uitstraling op de bredere energiesector”. Ofwel: ze leiden tot wantrouwen jegens energiebedrijven bij klanten.

En juist vertrouwen is nodig, aldus Eneco, want klanten en energiebedrijven moeten het samen doen. Verduurzaming moet sowieso betaalbaar blijven, aldus Tempelman, want anders krijg je niemand mee. „En als we de klant niet meekrijgen, wordt het verdomd lastig onze doelstellingen te halen.”

Sentiment ebt weg

Het is een sentiment dat nu weer enigszins aan het wegebben is, omdat de energieprijzen de afgelopen maanden tot bedaren zijn gekomen. Maar het zou zomaar opnieuw de kop op kunnen steken, vrezen ze bij Eneco. Tempelman is niet gerust over de komende winter. De gasopslagen zijn weliswaar veel beter gevuld dan vorig jaar, maar als het een heel koude winter wordt en de Chinese economie weer gaat draaien, kan er opnieuw een prijzenslag ontstaan rond vloeibaar gas waar de Chinezen ook op azen. „De structurele onbalans blijft voorlopig.”

Eneco’s eigen verduurzaming ligt ondertussen „op koers”, zegt het bedrijf. Eneco wil in 2035 klimaatneutraal zijn. Afgelopen periode is hierin een „forse slag” gemaakt, zei Tempelman – al was dat voor een belangrijk deel ook het gevolg van noodgedwongen energiebesparingen door klanten en de relatief milde winter. De totale uitstoot (inclusief die van klanten) daalde met 25 procent, van 13,2 megaton naar 10 megaton.

Eneco’s eigen energieproductie is nu voor 53 procent duurzaam. Donderdag kondigde het bedrijf aan dat het samen met het Noorse energiebedrijf Equinor een nieuw megawindpark in de Noordzee wil bouwen. Met Shell heeft Eneco een half jaar geleden een aanbesteding gewonnen voor de bouw van een ander windpark daar.

Shell en Equinor zijn beide vooral op fossiele energie gerichte bedrijven, en er is felle maatschappelijke kritiek dat ‘big oil’ niet snel genoeg verduurzaamt. Een eigen commissaris van Eneco, Annemieke Roobeek, uitte onlangs nog harde kritiek op Shell, nadat het zijn duurzame dochter Shell Energy te koop had gezet. Volgens Roobeek trok Shell daarmee weer „helemaal zijn fossiele pak aan. Een driedelig pak”.

Maar Tempelman ziet in Shell, en in Equinor, juist „goede partners”, die financiële slagkracht en expertise met zich meebrengen. Hij sluit verdere samenwerking met Shell zelfs „absoluut niet” uit. En Roobeek? „Die sprak op eigen titel en dat is niet het standpunt van Eneco.”