N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Het aantal wielersporters in ons land is toegenomen tot meer dan 900.000. Vooral de grotere populariteit bij (jonge) vrouwen valt op. Was in 2014 de verhouding nog 80 procent mannen tegenover 20 procent vrouwen, is dat inmiddels 70/30, blijkt uit de Wielersportmonitor 2023 – een onderzoek van wielersportbond NTFU in samenwerking met Ipsos.
Wat maakt wielrennen zo leuk, gezond en sociaal? Wat heb je allemaal nodig als je met deze sport wilt beginnen? Wat verklaart de opmars van zogenoemde gravelbikes? En hoe kun je voorkomen dat andere weggebruikers een hekel aan je krijgen op de overvolle fietspaden? In deze gids vind je de belangrijkste NRC-artikelen over recreatief wielrennen.
Wielrennen voor beginners
1 Wat moet je doen voordat je op een racefiets stapt?
Beginnen met wielrennen is een stuk ingewikkelder dan beginnen met hardlopen: je kunt niet zomaar de weg op. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een racefiets? Wat heb je verder allemaal nodig? En hoe gezond en gevaarlijk is wielrennen eigenlijk? In deze gids lees je alles wat je moet weten over wielrennen, ook voor gevorderden.
2 Zo wordt een racefiets perfect afgesteld op jouw lijf
Steken in de knie of rugproblemen: ze kunnen het fietsplezier flink verpesten. Een bikefit kan klachten helpen voorkomen, door te zorgen voor een betere positie op de fiets. Hoe gaat zo’n bikefit precies in z’n werk?
3Bij fietskleding voor vrouwen begint alles met een goede broek
De vrouw die begint met fietsen – wielrennen, racefietsen – heeft in eerste instantie maar één zorg: gaat dit pijn doen? Het eerste dat ze dan ook echt wil aanschaffen, is een goede fietsbroek. Waar moet je op letten bij de aanschaf?
4Zo voorkom je zitvlakproblemen (en een ‘derde bal’)
Veel sportieve fietsers hebben last van zitvlakproblemen als ontstekingen, schaafwonden of een ’derde bal’. NRC-redacteur Wim Köhler adviseert hoe je het comfortabelste materiaal kiest.
:strip_icc()/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2023/06/fietser-1-1.jpg%7C//images.nrc.nl/Z-tQDxfw-AMrZIiDhNUYrNrtnfs=/1920x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2023/06/fietser-1-1.jpg%7C//images.nrc.nl/YLZvUJpSUrgwYEOVET-jGQprPCo=/5760x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2023/06/fietser-1-1.jpg)
Een racefiets kopen
1 Waarom de gravelbike ideaal is voor een fietsvakantie
Op een gravelbike, een racefiets met bredere banden en meer profiel, leer je op een andere manier een land kennen, ontdekt NRC-redacteur Martine Kamsma op fietsvakantie in Italië. „De haast valt vanzelf van je af.”
2Staal is terug voor de liefhebbers van retro- en vintage-fietsen
Aluminium of carbon? Ook de stalen fiets blijft hip, net als de platenspeler en de filterkoffie. Hoe deze populariteit te verklaren valt, lees je in dit artikel uit het NRC-archief. „Je moet wel een beetje handig zijn, anders ben je overgeleverd aan de fietsenmaker die ook niet op je zit te wachten met zo’n oude fiets.”
3Wielerzaak annex buurthuis voor Amsterdamse wielrenners
Bijna dertig jaar was racefietsenbouwer Ger Hermans een begrip onder Amsterdamse wielrenners. Bij zijn eenmanszaak aan de Brink in Betondorp kon je een eigen fiets laten bouwen, geheel naar eigen inzicht. Begin dit jaar ging hij met pensioen. „Ik heb vaak te weinig geld gevraagd omdat ik mensen graag mocht.”
:strip_icc()/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2023/06/fietser-2-1.jpg%7C//images.nrc.nl/40HXiPeo2APpdg54tRspL2D1Flg=/1920x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2023/06/fietser-2-1.jpg%7C//images.nrc.nl/4sfO989AxL66wqH6we1sYhv8bKs=/5760x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2023/06/fietser-2-1.jpg)
Met de racefiets de weg op
1 Dit zijn de mooiste fietsgebieden in Nederland
Wat is het ideale fietsgebied in Nederland? Waar kun je de uitdagendste (én mooiste) tochten rijden? Zes aanraders, gebaseerd op dertig jaar fietservaring in eigen land.
2 Wat zijn de ongeschreven regels voor wielrenners?
Recreanten op de racefiets nemen zichzelf nogal serieus. Een dure fiets, geschoren benen en vooral geen bel. Maar een wielertoerist kan een hoop fout doen. Het aantal ongeschreven regels is enorm.
3Waarom zijn wielrenners paria’s op de openbare weg?
Scheldpartijen, auto’s die je afsnijden of gevaarlijk inhalen, bestuurders die uitstappen om ruzie te zoeken; wielrenners rijden al langer rond met het gevoel de paria van de openbare weg te zijn. Waar is het misgegaan tussen de racefietser en de andere weggebruikers?
4‘Strava-aso’s’ leiden tot overlast langs de Vecht
De gemeente Stichtse Vecht worstelt met ‘Strava-aso’s’ die op hoge snelheid over de smalle dijk langs de Vecht rijden, een schilderachtige route tussen Utrecht en Amsterdam. NRC-redacteur Arjen Schreuder sprak drie jaar terug met fietsers en omwonenden. „Het is hier lekker wonen, maar zij bederven ons woonplezier.”
5Hoe je als wielrenner hufterproof fietst
Hoe kun je voorkomen dat andere weggebruikers een hekel aan je krijgen? Groepjes wielerrecreanten leren veilig en beschaafd rijden op de overvolle Nederlandse wegen. NRC-redacteur Thijs Niemantsverdriet ging mee met het praktijkexamen ‘wegkapitein’.
:strip_icc()/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2023/06/fietser-3.jpg%7C//images.nrc.nl/gVanTpn9J2echhGB0MwjDCVFRIk=/1920x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2023/06/fietser-3.jpg%7C//images.nrc.nl/_sIPznd5lEu5nxRPrOrPKRFTqZw=/5760x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2023/06/fietser-3.jpg)
Fietsen met vrienden
1Zo maak je vrienden voor het leven op de racefiets
Alleen op de racefiets? Het is veel gezelliger om met vrienden op pad te gaan. NRC-redacteur Dennis Boxhoorn beschrijft hoe je elkaar tijdens fietstochten nóg beter kunt leren kennen, ook zonder fiets.
2Half fietsen, half bier drinken
Wat maakt wielrennen zo leuk en gezellig? In Zuid-Limburg vertellen wielrenners over wat het fietsen voor hen betekent. „Fietsen is een soort drug. Maar het moet de juiste verhouding zijn. Voor ons is het half-half. Half fietsen, half bier drinken daarna.”
3Sluit je aan bij een social ride
Als wielrenner kun je makkelijk meedoen met zogenaamde social rides. Koers&Koffie is een club in Haarlem zonder een wielerclub te zijn: er is geen tenue, geen contributie, clubblad of clubhuis. Wie wil, mag zich aansluiten. NRC reed enkele jaren terug een rondje mee.
4De fietsvakantie die alles veranderde
In de zomer van 1994 reed een groepje jongeren twee weken door de Franse Alpen. Ruim 25 jaar later vraagt een van hen zich af: hoe is het nu met de rest? Het verlegen type, het natuurtalent, die jongen met het familiedrama? Het leverde een prachtige longread op.
5Hoe wielrennen een bedrijfsuitje is geworden
Steeds meer bedrijven fietsen met bekende wielrenners. Een relatiedag zonder moe te worden, met een barbecue als afsluiting, is niet meer van deze tijd. „Het is lekker om met z’n allen moe te worden. Dat geeft een beter gevoel dan een potje golfen.”
