Deze BMW rijdt op waterstof: is het een laatste strohalm of een poel des verderfs?

Recensie Auto

Autotest Waterstof markeert volgens de energie-intelligentsia de kloof tussen achterlijken en weldenkende mensen, schrijft .
Foto Merlijn Doomernik

Deze BMW met opdruk is niet te koop. Maar zijn techniek, zegt BMW, zou afhankelijk van diverse factoren in enigerlei vorm op de markt kunnen komen. Dat is opmerkelijk. Want het is een waterstofauto; een elektrische auto met stroom van een brandstofcel, een chemisch fabriekje dat aan boord waterstof in elektriciteit en water omzet. Met techniek van Toyota; de brandstofcellen komen van de concurrent. De iX5 is onderdeel van een Pilot Fleet van tientallen auto’s die BMW de komende jaren test op inzetbaarheid en marktpotentieel.

Waarom, nu bijna alle fabrikanten de EV met aan de paal oplaadbaar batterijpakket omarmen als de enige valide weg naar Rome? Voor de personenauto wordt waterstof behalve door Honda, Hyundai en vooral Toyota, dat misschien te eenzijdig op dit paard had gewed, vrij algemeen beschouwd als afgesloten hoofdstuk. Beter gezegd: waterstof markeert volgens de energie-intelligentsia de kloof tussen de achterlijken en de weldenkende mensen, die weer ongeveer samenvalt met de ideologische tweedeling tussen petrolheads en stekkerrijders. Ook op dit distinctiewedstrijdonderdeel worden complexe vraagstukken, het zou eens niet, versimpeld tot polaire tegenstelling tussen goed en kwaad.

De waterstofminderheid ziet brandstofceltechnologie als de laatste strohalm voor nuchtere zielen; transporteerbare energie, gewoon tanken aan de pomp, elektrisch rijden zonder laadstress. Voor tegenstanders is waterstof een poel des verderfs. De grijze waterstof van de meeste tankstations wordt uit aardgas gewonnen, hoezo duurzaam? Groene waterstofwinning is kostbaar en onrendabel, de techniek omslachtig, de waterstoflobby een doortrapte wanhoopspoging van de olieboeren in de race te blijven. Op de afschietlijst van de rechtschapenen staat waterstof er zo gekleurd op als de boer en Elons twitterrijk.

Gekoppeld aan gasprijzen

Toch blijft de oude koe de kop opsteken. Het idee is te verleidelijk. In koude regio’s ’s winters geen energieverlies van temperatuurgevoelige batterijen, zodat de actieradius constant blijft. Minder afhankelijkheid van de voor batterijproductie essentiële grondstoffen uit delicate landen, denk aan China. Maar boven alles dat gemak. Tegen een niet geringe prijs, merk ik bij het tanken in Groningen, waar waterstofondernemer Holthausen een prachtig en voor elke idioot begrijpelijk station heeft neergezet. Het is dineren in een sterrenrestaurant; genieten, tot je de rekening krijgt. Ik tank volgens de bon 5,42 liter, die in de waterstofwereld kilo’s heten. Dat is dan 117 euro en 7 cent. Het spul doet hier 21,60 de kilo, en volgens ervaringsdeskundigen was het nog veel duurder. Oorzaak: de prijzen zijn gekoppeld aan de gasprijzen. Anderzijds; kijk eens wat laden bij de snellaadpaal intussen kost. Gelukkige keerzijde is mijn gemiddelde verbruik van een kilo per honderd kilometer, dat me met een tankinhoud van 6 kilo 600 kilometer ver brengt. Het bereik is zo op het niveau van de beste EV’s, met de vlotte tankstops als bijkomend voordeel. Na vier minuten tanken is mijn actieradius gegroeid van 94 naar 573 kilometer. Geen EV laadt zo snel. En daarna ben je tot de volgende tankbeurt vrij man, wat een plezant gevoel van vrijheid geeft. Enige spelbederver is de tankinfrastructuur, die door de talmende uitbreiding van het netwerk redelijk armzalig is gebleven. Je moet strategisch wonen voor zo’n auto, al komt wat er nu aan stations staat in de buurt van landelijke dekking. Voor mij is het als inwoner van Groningen met een beetje planning nog te doen. De stad Groningen heeft een station, langs de A28 ter hoogte van Hoogeveen levert Green Planet; verder kun je terecht in of rond Amsterdam en Utrecht, Amersfoort, Den Haag, Arnhem en Rotterdam. Was ik zakenreiziger in Duitsland, dan zou waterstof een punt van overweging zijn. Daar ligt een goed netwerk met een redelijke nationale dekking van noord tot zuid en west tot oost.

En dan koop je op een dag wellicht een ouderwets fijne BMW met 400 pk die je je Teslaburen niet hoeft uit te leggen, tenzij ze in het energiedebat ook al zijn opgestookt tegen een minderheid met ongewenste denkbeelden. Afwerking, architectuur, ontwerp, fysiek volume en vermogen dragen het keurmerk van de goede zaak.

Twitterati: HOEZO GOEDE ZAAK?

Boeiende vraag. Maar ik vermoed dat ons op weg naar klimaatneutraliteit nog grote verrassingen wachten. Wat de deskundigen ook zeggen. Juist die met mantra’s over een gelopen race. O ja?, denkt de uitvinder, dat zullen we weleens zien. En hij bedenkt iets.

Daarom ben ik met de obligate slagen om de arm Team BMW. Leefregel 1: sluit niets uit.