Code oranje in Limburg om zware regenval, waarschuwing voor sterke stroming Maas

Noodweer In Limburg kan lokaal tot 75 millimeter regen vallen, waarschuwt het KNMI. Voor de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel geldt donderdag code geel.
Een weiland aan de oevers van de Maas eerder dit jaar.
Een weiland aan de oevers van de Maas eerder dit jaar. Foto Roger Dohmen/ANP/Hollandse Hoogte

Het KNMI heeft voor donderdagmiddag en -avond code oranje afgegeven voor de provincie Limburg vanwege de kans op regen en onweer. Voor Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel geldt code geel. Rijkswaterstaat waarschuwt daarnaast voor een sterkere stroming van de Maas door de forse neerslag die wordt voorspeld in België.

In Limburg kan volgens het weerinstituut lokaal meer dan 75 millimeter water vallen, waardoor schade kan ontstaan als gevolg van wateroverlast. Daarnaast is er ook kans op onweer met hagelstenen van 2 centimeter groot en windstoten met snelheden van 75 kilometer per uur. In Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel is de verwachting dat er minder regen valt. Eerder deze week gold voor een groot deel van Nederland ook code oranje vanwege noodweer.

Ook in België wordt donderdag veel regen in korte tijd voorspeld. Dat kan de komende 24 uur leiden tot een onverwacht sterke stroming van de Maas, sterker dan de afgelopen weken het geval was. Rijkswaterstaat waarschuwt vooral de recreatievaart in Limburg om daar alert op te zijn. Extreem hoogwater wordt niet verwacht. In de zomer van 2021 viel binnen korte tijd zoveel neerslag dat delen van Limburg overstroomden. De kans is wel aanwezig dat door de regen van donderdag uiterwaarden deels onderlopen. Bij Roermond kan de stuw bijvoorbeeld door werkzaamheden niet maximaal worden ingezet.

Waterschap Limburg zegt in een bericht dat het moeilijk te voorspellen is waar de neerslag precies gaat vallen, en hoe zwaar de regen gaat zijn. Doordat het al weken niet of nauwelijks heeft geregend, is de bodem daarnaast erg droog. Daardoor kan de neerslag moeilijker opgenomen worden, waardoor er lokaal kans is op wateroverlast. Het vergroot ook het risico op overstort: het regenwater stroomt dan het riool in en mengt zich met ongezuiverd afvalwater. Als dat te veel wordt voor het riool, overstroomt het en kan het water beken instromen, met vissterfte tot gevolg.