Grijp ik in als mijn kinderen ruziemaken? En tien andere opvoedvragen over conflicten

Ruzie thuis of elders ‘Hou toch je bek!’ ‘Ik haat je!!’ Wat doe je als je kinderen continu ruziemaken met elkaar of hun vrienden? En is het erg om zelf in hun bijzijn te ruziën? NRC zet de adviezen van deskundigen op een rij.
Illustratie Martien ter Veen

Ruziemaken hoort bij het leven, zeker in gezinnen met kinderen kun je er niet omheen. Maar hoe normaal ook, het kan wel goed de sfeer verpesten. Bovendien loopt het soms uit de hand. Hoe geef je als ouder/opvoeder het goede voorbeeld? En hoe en wanneer grijp je in?

Ruzie tussen opvoeders

1 Ruziën in bijzijn van je kind, hoe doe je dat goed?

Hoe maak je goed ruzie met je partner ten overstaan van de kinderen, vraagt een moeder zich af. „Ik weet dat het belangrijk is om als ouders samen goed met verschillen en conflicten te kunnen omgaan. Maar hoe doe je dat: constructief ruziemaken?”

Ouders hebben in ruziemaken een voorbeeldfunctie. Dit is wat je volgens opvoeddeskundigen beter wel, of juist beter niet kunt doen.

2 Is heftig ruziën waar de kinderen bij zijn schadelijk?

Is het beter om ruzies die hoog oplopen in het bijzijn van jonge kinderen te voorkomen, vraagt een oma met kleinkinderen in de basisschoolleeftijd zich af. Berokkenen dergelijke ruzies schade? Of geven ze ook een realistisch beeld dat conflicten bestaan? “Zelf heb ik ook heftige ruzies in het bijzijn van onze kinderen gemaakt. Bij navraag is gebleken dat de kinderen er niet onder hebben geleden.”

Twee hoogleraren zijn het erover eens: ruzies thuis beïnvloeden hoe kinderen later relaties aangaan.

3 Wat doe je als je partner steeds ruzie zoekt

Een vader maakt zich veel zorgen over zijn dochter van 4 jaar, die vaak betrokken is bij de ruzies tussen hem en zijn vrouw (die vaak haar spanningen op hem afreageert). Het lukt hem niet de ruzies te voorkomen, dus gaat hij soms, als de ruzies te erg oplopen, een paar uur tot soms wel een paar dagen weg, totdat alles weer gekalmeerd is. Liever lost hij dit op een andere manier op, maar hoe? “Ik ben erg bezorgd over deze situatie en hoe dit mijn dochter vormt in deze belangrijke levensfase.”

Weglopen lost niks op, zeggen deskundigen. Een relatietherapeut kan uitkomst bieden.

Ruzie tussen broers en zussen

4 Grijp ik in als mijn kinderen ruziemaken?

Een alleenstaande vader vindt het lastig als zijn dochter van 16 en zoon van 18 ruziemaken. “Toen mijn vrouw nog leefde was het duidelijker welke rol we hadden als de kinderen ruzie hadden. Als alleenstaande ouder vind ik dat moeilijker, omdat het al snel lijkt of ik partij kies.” Wanneer moet hij zich met de ruzies tussen de kinderen bemoeien, en hoe doe je dat? Hoe leert hij ze goed ruziemaken, en het conflict weer bij te leggen?

Een coach en psycholoog geven tips. Zoals: stimuleer het benoemen van emoties.

5 Is het zinvol dat broer en zus zoveel ruzie maken?

„Mijn zoon van 9 en mijn dochter van 13 zijn onophoudelijk aan het kibbelen”, schrijft een moeder. Mét het bijbehorende geschreeuw. Ze vindt het zó irritant. Soms begint ze tot haar eigen ongenoegen zelf ook te schreeuwen. Haar kinderen zeggen: ‘Maar mam, we maken helemaal geen ruzie, we discussiëren alleen maar.’ Wellicht moeten niet zij, maar moet ík tot tien tellen en mijn mond houden, vraagt ze zich af. „Misschien is het wel zinvol dat er zoveel ruzie is tussen broer en zus?”

Ouders hebben vaak de neiging om elke ruzie meteen de kop in te drukken, zien de opvoedexperts. Hun advies: probeer je er niet te snel mee te bemoeien.

6 Moet ik mijn kinderen adviseren niet op elkaar te reageren bij ruzie?

Meesters in het provoceren van elkaar, zo omschrijft een moeder haar kinderen (16, 15, 12). Ze kennen elkaars zwakke plekken als geen ander en weten precies wat ze moeten zeggen of doen om de ander zodanig te prikkelen dat die over de grens gaat. De moeder adviseert haar kinderen altijd om niet te reageren. Maar is dat wel het juiste? „Rem ik ze niet te veel af? Moet ik het liever gewoon laten gebeuren?”

Ruziemaken hoort erbij in een gezin, maar elkaar negeren of juist niet, daar zijn de deskundigen het niet over eens.

7 Wat doe je met een kind dat constant ruzie zoekt met een broer of zus?

„Jij bent het irritantste meisje van de wereld.” Een vader weet zich geen raad met zijn oudste zoon (8), die aan de lopende band zijn jongere zusje (4) treitert. De onderlinge ruzies leggen een druk op het gezin en maken de sfeer soms snijdend. De vader wordt vaak boos op zijn zoon en vindt het moeilijk om positief te blijven.

Het advies aan de vader luidt: stel je verwachtingen bij en kies geen partij.

8 Hoe ga je als ouder om met ruzies op vakantie?

Wat doe je als ouder als je kinderen steeds ruzie maken op vakantie, vraagt een moeder zich af. Haar dochters ruziën continu over nutteloze zaken, zoals het lenen van elkaars kleding. Ze bemoeit zich er eigenlijk weinig mee, maar de ruzies bepalen wél de sfeer op vakantie, ook voor hun oudere broer.

Op vakanties liggen ruzies altijd op de loer. Zo bereid je jezelf en je kinderen daarop voor.

9 Hoe ga je als bonusouder om met de ruzies tussen je partner en zijn of haar kinderen?

De weekenden met haar vriend en zijn kinderen zijn op z’n zacht gezegd ongezellig, schrijft deze lezer. Haar vriend heeft twee puberkinderen, die nergens zin in hebben en alleen maar op hun kamer zitten. Haar vriend heeft het er moeilijk mee en probeert met regels zoals het tijdelijk afsluiten van het internet voor meer samenzijn te zorgen. Met haar hebben de kinderen geen probleem, maar ze zit vast tussen de schreeuwpartijen. Wat kan ze doen om de weekenden conflictluwer te laten verlopen?


Vooral de aanpak van de vader kan anders, vinden de experts.

Ruzie tussen je kind en andere kinderen

10 Moet je je wel of niet bemoeien met constante ruzies binnen de vriendengroep van je kind?

Een moeder vraagt om advies hoe ze om moet gaan met de situatie van haar dochter (12), die veel ruzies heeft met haar vriendinnen. De ene dag is het ruzie met de een, de andere dag wordt een ander weer buitengesloten, de derde dag is haar eigen dochter de pispaal en zit ze verdrietig thuis. Als ze aanbiedt om te helpen, wil haar dochter dat niet. Ermee bemoeien of niet?

Je kan je kind wel degelijk helpen, stellen opvoeddeskundigen gerust. Hier lees je hoe.

11 Grijp je in als je kind wordt buitengesloten?

Het vaste vriendinnengroepje wil ineens geen vrienden meer zijn met haar dochter (12), schrijft een moeder. „Als mijn dochter vraagt of ze iets leuks willen doen, kan niemand, en dan komt ze er later achter dat ze wel iets met elkaar hebben gedaan, en niet met haar.” Wat is in deze situatie je rol als ouder?

Luister naar haar verhaal, is een eerste stap. Dit zijn de andere adviezen aan deze ouder.

Heeft u vragen over de opvoeding van uw eigen of andermans (klein)kinderen?

In de rubriek Opgevoed leggen we dilemma’s van lezers anoniem voor aan de beste deskundigen. Onder de inzenders van vragen verloten we exemplaren van het boek Andere ouders doen ook maar wat, een bundeling van de eerste jaargangen van de rubriek.

Deze rubriek is anoniem, omdat moeilijkheden in de opvoeding gevoelig kunnen liggen. Als u een vraag inzendt, krijgt u altijd een reactie van de auteur van de Opgevoed-rubriek.