Wat bespraken ex-verkenners Jorritsma en Ollongren precies met Khadija Arib? Een hoorzitting moet het antwoord geven

Analyse

Formatie 2021 Tijdens de chaotische en extreem lange kabinetsformatie van 2021 werd Kamerlid Pieter Omtzigt door de eerste verkenners als ‘probleem’ besproken met de Kamervoorzitter. Uit een openbare hoorzitting moet blijken wat er werd gezegd.

Verkenner Kajsa Ollongren (D66) met de zichtbare ‘functie elder’ notitie over Pieter Omtzigt. Foto Bart Maat / ANP
Verkenner Kajsa Ollongren (D66) met de zichtbare ‘functie elder’ notitie over Pieter Omtzigt.

Foto Bart Maat / ANP

De Tweede Kamer houdt nog vóór de zomer een hoorzitting met de eerste verkenners in de formatie van 2021, D66 Kajsa Ollongren en VVD’er Annemarie Jorritsma, en met oud-Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. De Tweede Kamer wil nagaan wat er percies is gezegd in een gesprek van deze drie net na de Tweede Kamerverkiezingen, waarin het vooral zou zijn gegaan over Pieter Omtzigt, toen nog Tweede Kamerlid van het CDA.

De formatie liep in 2021 al heel snel vast toen uit de gefotografeerde notitie ‘functie elders’ was gebleken dat er in vertrouwelijke gesprekken over Omtzigt was gesproken als een probleem dat moest worden opgelost. Dat Ollongren en Jorritsma ook al met Arib over Omtzigt hadden gesproken als een probleem, bleek pas op 10 juni uit een reconstructie van Nieuwsuur.

De Tweede Kamercommissie voor de Werkwijze besliste woensdagmiddag in een speciale vergadering dat zo’n openbare hoorzitting er komt, en dat de drie één voor één aan het woord zullen komen. Een groepje van vier Kamerleden bereidt de zitting voor: Caroline van der Plas (BBB), Joost Sneller (D66), Nicki Pouw-Verweij (JA21) en Olaf Ephraim (Groep Van Haga). Van der Plas had voorgesteld dat er een soort ‘mini enquête’ zou komen naar deze kwestie, zodat de drie onder ede konden worden verhoord. Maar daar was niet genoeg steun voor bij de andere Kamerleden.

D66 en CDA pleitten voor een ‘ronde tafelgesprek’ met alle drie tegelijk, waardoor het geen ‘verhoor’ zou worden, maar ook daarvoor was te weinig steun.

In de vergadering ging het woensdag ook over de gespreksverslagen die zijn gemaakt in het externe onderzoek naar de kabinetsformatie dat in februari van dit jaar is gepresenteerd: volgens Nieuwsuur zijn al die verslagen onlangs vernietigd door de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Vera Bergkamp bevestigde dat. Ze zei dat het zo was afgesproken, maar dat de vier wetenschappers die het onderzoek uitvoerden de verslagen nog wel hebben. Ze zou aan hen gaan vragen of de Tweede Kamer ze alsnog mag inzien.

De kabinetsformatie van 2021 verliep ongekend chaotisch en duurde uiteindelijk 299 dagen: de langste formatie in de Nederlandse politieke geschiedenis.