Bouwbedrijf Heijmans koopt voor 298 miljoen euro branchegenoot Van Wanrooij

Overname Met de aankoop van familiebedrijf Van Wanrooij wint Heijmans 20 procent omzet. De toezichthouder moet nog akkoord gaan.

Bouwbedrijf Heijmans aan het werk bij de A12 bij Gouda.
Bouwbedrijf Heijmans aan het werk bij de A12 bij Gouda. Foto Maikel Samuels

Heijmans ontkurkt deze maand de ene na de andere fles champagne. Begin juni vierde het bouwbedrijf het honderdjarige jubileum en verwierven ze het predicaat Koninklijk; woensdag maakte het bekend een akkoord te hebben bereikt om branche- en streekgenoot Van Wanrooij over te nemen. Met de aankoop, die in het derde kwartaal moet zijn afgerond, is 298 miljoen euro gemoeid.

De overname betreft alle onderdelen van Van Wanrooij: projectontwikkeling, bouwbedrijf, timmerfabriek en bouwmaterialenhandel. Heijmans wint door de aankoop ruim 20 procent omzet en komt uit op tot 2,2 miljard euro. Ook verdubbelt de werkvoorraad nieuwbouwwoningen van circa 15.000 naar 29.000. Heijmans gaat ervan uit dat zijn ontwikkelcapaciteit toeneemt van 1.000 à 1.500 woningen per jaar naar 3.000 à 4.000 woningen. De overname vereist nog een fiat van de Autoriteit Consument en Markt.

Zwaar weer

Van Wanrooij is in 1969 opgericht door de broers Wim en André in het Brabantse Geffen. Het familiebedrijf telt nu 275 medewerkers. Twee jaar geleden kondigde de familie aan een stap opzij te willen doen, om zo de toekomst van het bedrijf te kunnen garanderen. Heijmans handhaaft het personeelsbestand van Van Wanrooij, maar de betrokkenheid van de driekoppige familiedirectie – John, Clemie en Joris van Wanrooij – zal over twee jaar afnemen.

Als de overdracht tegen die tijd is afgerond, verdwijnt ook de bedrijfsnaam Van Wanrooij. De familie krijgt ongeveer 10 procent van de aandelen Heijmans in handen, waardoor ze zich „langdurig verbindt aan de nieuwe gecombineerde organisatie”, aldus het persbericht.

De timing van de transactie is opvallend. De woningbouw vertraagt, onder andere door schaarste aan bouwmaterialen en stijgende rente. Topman van Heijmans Ton Hillen houdt desondanks vertrouwen: „De onderliggende vraag naar woningen blijft onverminderd hoog, met een groeiende bevolking en een sterke vraag naar energiezuinige woningen.”

Winsttoename

Heijmans verwacht na de overname op de korte termijn een winsttoename van 30 à 40 miljoen euro per jaar, wat kan oplopen tot 50 à 60 miljoen euro. Heijmans maakte vorig jaar 60 miljoen winst.

Heijmans betaalt de overname grotendeels in contanten. Daarvoor wendt het de nettokaspositie aan en sluit het een banklening af van 140 miljoen euro. Ook haalt het 23,5 miljoen euro op door uitgifte van aandelen. Het bouwbedrijf zegt dat er voldoende ruimte overblijft voor investeringen in onder andere verduurzaming en bouwmaterialen.