Hof verbiedt uitzending van laatste aflevering van docuserie Een Amerikaanse Nachtmerrie

Uitspraak Volgens het gerechtshof in Amsterdam hebben de makers van de documentaireserie in de laatste aflevering journalistieke codes als adequaat wederhoor geschonden.
Singh is de langst gedetineerde Nederlander in het buitenland.
Singh is de langst gedetineerde Nederlander in het buitenland. Beeld BNNVARA/Submarine

Het gerechtshof in Amsterdam heeft maandag de vijfde en laatste aflevering van de BNNVARA-docuserie Een Amerikaanse Nachtmerrie verboden. Het hof, stelt dat in de aflevering „geen duidelijk onderscheid gemaakt [wordt] tussen feiten, beweringen en meningen” en dat onvoldoende wederhoor is gepleegd. Bovendien zou de uitzending „reële, mogelijk levensbedreigende, risico’s” voor de hoofdpersoon, Jaitsen Singh, met zich meebrengen. De vierde aflevering mag wel worden vertoond, aldus het hof.

In de vijfde aflevering, die volgende week maandag zou worden uitgezonden op televisie, worden beschuldigingen van familieleden van Singhs vermoorde vrouw, dat hij twee minderjarige meisjes zou hebben misbruikt, naar voren gebracht. De aflevering was al via NPO Start te zien, maar is inmiddels door BNNVARA offline gehaald. Singh ontkent de beschuldigingen die in de aflevering over hem naar voren worden gebracht.

Lees ook: De docuserie over zijn veroordeling – 56 jaar in een Amerikaanse cel – pakte heel anders uit dan gedacht

Veroordeeld op dubieuze gronden

Singh is de langst gedetineerde Nederlander in het buitenland. Hij zit sinds 1984 vast in de VS, waar hij op dubieuze gronden veroordeeld werd tot 56 jaar celstraf voor (huur)moorden op zijn vrouw en stiefdochter. Zo erkende een getuige een valse verklaring tegen Singh te hebben afgelegd. Hij bleek door een aanklager te zijn betaald voor zijn verklaring. De documentairemakers van productiebedrijf Submarine volgden Rachel Imamkhan, de advocaat van Singh die hem via de stichting Prison Law bijstaat. Zij ging akkoord met de documentaire in de hoop aandacht te krijgen voor Singhs zaak en de uitblijvende steun van de Nederlandse overheid.

Imamkhan zegde in 2021 een overeenkomst met de makers op, omdat volgens haar de afspraken werden geschonden en de documentaire schadelijk zou kunnen zijn voor haar cliënt. Later vocht Singh de uitzending van de serie aan, maar hij werd afgelopen maand door de rechter in het ongelijk gesteld. De documentaire mocht volledig worden vertoond. Wel verbood de rechter toen dat betwiste elementen over Singhs vermeende seksueel misbruik in promotie-uitingen werden genoemd, met het oog op de veiligheid van Singh in de gevangenis. Die „geringe inperking van de uitingsvrijheid” achtte de rechter „noodzakelijk en proportioneel”. Nu zet het hof met het schrappen van aflevering vijf dus een streep door dat oordeel van de rechter.