Rome beteugelt Chinese invloed bij bandenproducent Pirelli

Bandenproducent De Italiaanse regering grijpt in om de macht van het Chinese Sinochem, de grootste aandeelhouder bij Pirelli, af te remmen.

Het Chinese Sinochem, grootaandeelhouder bij Pirelli mag straks geen strategische besluiten meer nemen over het bedrijf.
Het Chinese Sinochem, grootaandeelhouder bij Pirelli mag straks geen strategische besluiten meer nemen over het bedrijf. Foto Sam Bloxham/Motorsport Images/Sipa USA

De regering van premier Giorgia Meloni geeft gehoor aan de smeekbeden van Marco Tronchetti Provera, topman bij de Italiaanse bandenproducent Pirelli, die waarschuwde voor wat hij ziet als de groeiende invloed van de Chinezen en van de Chinese communistische partij.

Tronchetti Provera haalde de Chinezen in 2015 zelf aan boord, maar sindsdien zijn de relaties sterk verslechterd. Ook de ‘golden power’ van de Italiaanse regering is flink uitgebreid, wat Meloni nu in staat stelt die macht ook te gebruiken. ‘Golden power’ is een mechanisme waarmee Rome kan ingrijpen bij Italiaanse bedrijven met een strategisch belang.

Sommige analisten betwijfelen of de Milanese bandenproducent als strategisch belangrijk kan worden beschouwd. Maar de microchips die Pirelli ontwikkelt, en waarmee mogelijk ook de geolocatie van de voertuigen kan worden achterhaald, biedt de regering de kans in te grijpen. Rome wil vermijden dat zo’n technologie in verkeerde handen valt.

Op bevel van Rome mag enkel Camfin, het investeringsbedrijf van Tronchetti Provera dat nu 14 procent van Pirelli bezit, de ceo aanwijzen en blijft die regel in de toekomst bestaan. De Chinese partner Sinochem, met 37 procent de grootste aandeelhouder, wordt ook uitgesloten van strategische beslissingen over fusies, of aan- en verkoop.

Tronchetti Provera staat al sinds 1992 aan het hoofd van het bedrijf. Volgens een eerder akkoord tussen de aandeelhouders mocht hij ook zijn opvolger uitkiezen. Maar onlangs stelde Sinochem een nieuw akkoord voor waarin dit zou worden geschrapt, wat tot extra spanningen leidde.

Lees ook deze analyse:Pirelli-topman vraagt Italiaanse regering om macht van Beijing in te perken

De Italiaanse regering grijpt nu in en stuurt daarmee zeker een signaal naar Beijing, maar lijkt die beslissing toch goed te hebben afgewogen. Zo wordt Sinochem niet verplicht om zijn aandelen in Pirelli af te bouwen, of zelfs helemaal uit het Italiaanse bedrijf te stappen.

Geopolitieke context

Op de achtergrond speelt de geopolitieke context sterk mee. Eerder gaf Meloni al aan Italië te willen terugtrekken uit het controversiële Chinese infrastructuurproject ‘Belt and Road’, een afspraak die Italië op praktisch vlak helemaal niks heeft opgeleverd. Door nu ook Sinochem de wacht aan te zeggen, stuurt Meloni ook het signaal naar Washington dat ze kritisch staat tegenover China en liever uitstekende relaties nastreeft met de VS.