Hoe help je een kind van poepangst af?

Opgevoed Elke week legt Annemiek Leclaire een lezersvraag voor aan deskundigen.

Illustratie Martien ter Veen

Oma: „Mijn kleinzoon van 6 jaar durft niet zonder luierbroekje te poepen. Hij is bang voor het poepen in de toiletpot, maar waarom kan hij niet zeggen. Er is van alles geprobeerd: medicatie die het poepen makkelijker zou maken, geen luierbroekjes meer in huis hebben en verbieden om speelgoed mee te nemen naar het toilet. Als gezegd wordt dat er geen luierbroekjes zijn, houdt hij dagenlang zijn ontlasting op, waardoor hij erg onrustig wordt – en de ouders dan ineens nog een ‘laatste’ luierbroekje in de kast vinden. Ook het zien van YouTube-filmpjes wordt hem onthouden, want ‘op de wc geen poep, dan ook geen YouTube’. Hoe kunnen wij hem van zijn poepangst afhelpen?”

Naam is bij de redactie bekend. (Deze rubriek is anoniem, omdat moeilijkheden in de opvoeding gevoelig liggen.) Wilt u een dilemma in de opvoeding voorleggen? Stuur uw vraag of reacties naar [email protected]

Leren ontspannen

Wendy Rumnit-Teunissen: „Ik vermoed dat dit jongetje nu staand poept. Het is belangrijk dat hij dit zittend leert omdat je daarvoor je bekkenbodem anders moet leren gebruiken. Dat kan eerst nog in een broekje. Dan kan de poep daarna in de wc gegooid worden.

„Poep zou er ten minste eens per dag op de wc zó uit moeten vallen. Dat betekent lichamelijk en psychisch kunnen loslaten. Misschien is uw kleinzoon bang dat iemand zijn poep hoort vallen, misschien is ooit door een tijdschakelaar het licht uitgegaan toen hij op de wc zat.

„We zien een toename van het aantal kinderen met poepproblemen en vermoeden dat dit komt omdat ze tegenwoordig zoveel drukker zijn, en zoveel meer moeten. Tijd om lang op een vertrouwde wc te zitten is er niet altijd bij.

„Het zou het beste zijn als dit jongetje meteen na de maaltijd op een vertrouwde wc tijd zou krijgen om in een ontspannen toestand te raken. Laat hem zelf kiezen op welke wc hij dit wil oefenen, daarna volgen andere wc’s.

„Het helpt als volwassenen vertrouwen uitstralen dat hij dit kan leren. Als grote mensen in paniek raken wordt het erger. Vaak helpt het als kinderen zelf mee mogen denken hoe ze iets willen oplossen.

„Op zesjarige leeftijd kan een bezoek aan een poep- en plaspoli helpen. Als kinderen jonger zijn is de GGD-verpleegkundige de aangewezen persoon.”

Dapperder maken

Carla Spaander: „Ik vermoed dat dit een gevoelig jongetje is dat ook op andere momenten dingen iets spannender vindt dan het gemiddelde kind? Daarom is het goed om te oefenen met dapperder worden. Niets is zo moeilijk als angsten overwinnen, en het helpt als het hele gezin daar spelenderwijs mee gaat oefenen. Misschien is moeder bang voor spinnen, en durft ze niet meteen een spin vast te pakken, maar die wel met een potlood aan te raken, bijvoorbeeld als haar partner naast haar zit. Zo kan ook het jongetje oefenen met andere dingen die hij spannend vindt, bijvoorbeeld van een stoel af springen.

„Zodra hij daarin verder is, kan het onderzoek richting de wc gaan. Een eerste stapje is zitten met een luierbroekje, het tweede met een geknipt gaatje in het broekje, zodat er misschien iets in de pot valt. Dan misschien eerst even op de wc zonder luierbroekje, en als de poep komt het broekje snel weer aandoen.

„Voor die kleine stapjes kunnen beloninkjes komen, zoals mogen kiezen wat er gegeten wordt. Het gaat om het proberen, niet om het resultaat.

„In dat gezinsgesprek over angsten kunnen ouders in dit stadium hardop mogelijke wc-gevaren bespreken en ontkrachten. Bijvoorbeeld dat er geen eng beest uit de wc komt of dat je niet door de de wc kunt zakken en verdwijnen. ”

Wendy Rumnit-Teunissen is als urotherapeut verbonden aan de poep- en plaspoli van de afdeling kindergeneeskunde van Medisch Spectrum Twente. Carla Spaander is systeemtherapeut in de kinder- en jeugdpschiatrie.