Zwitsers stemmen in referendum voor strenger klimaatbeleid dat smeltende gletsjers moet redden

Klimaatverandering Zwitserland heeft zichzelf nu als doel gesteld om voor 2050 klimaatneutraal te zijn. Het zet meer dan 3 miljard euro opzij om bedrijven en huishoudens van fossiele brandstoffen af te helpen.
Een campagnebord in het Zwitserse Lausanne moedigt inwoners aan te "investeren in onze toekomst".
Een campagnebord in het Zwitserse Lausanne moedigt inwoners aan te “investeren in onze toekomst”. Foto Fabrice Coffrini/AFP

Inwoners van Zwitserland hebben zondag ingestemd met klimaatbeleid dat de in zorgwekkend tempo smeltende gletsjers in het land moet beschermen. In een referendum stemde net iets minder dan 60 procent vóór de klimaatwet, melden Zwitserse media. Zwitserland heeft zichzelf nu als doel gesteld om voor 2050 klimaatneutraal te zijn. Het zet meer dan 3 miljard euro opzij om bedrijven en huishoudens van fossiele brandstoffen af te krijgen. Grote bedrijven moeten daar middels belastingheffingen voor een deel voor opdraaien.

Het Zwitserse parlement had de klimaatwet al omarmd, maar de rechts-nationalistische Volkspartij weigerde er steun aan te verlenen, en wilde de keuze neerleggen bij de Zwitserse bevolking. Energiekosten zouden als gevolg van de voorgestelde maatregelen de pan uitrijzen, is de angst van de conservatieven.

Voorstanders vinden dat de gevolgen voor het klimaat zwaarder wegen, en dat overheidsingrijpen best wat mag kosten. Klimaatverandering is zeker voor de Zwitsers allang niet meer een ver-van-mijn-bed-show. Door het gebrek aan sneeuwval en het hoge aantal hittegolven, smolten gletsjers in Zwitserland afgelopen jaar in recordtempo. Ze verloren meer dan 6 procent van hun volume. Zonder ingrepen die de uitstoot van broeikasgassen terugdringen, zullen de gletsjers in de Alpen anno 2100 meer dan 80 procent van hun omvang hebben verloren, schatten wetenschappers.

Lees ook: De vele gevaren van smeltende gletsjers