Federal Reserve-baas Jerome Powell raakte verstrikt in zijn eigen rentebesluit

Persoon van de Week Powell is wel gewend een zaal vol journalisten toe te spreken. Normaal gesproken doet hij dat helder en ondubbelzinnig, maar nu niet.

Foto Drew Angerer/Getty

Fed-president Jerome Powell is elke maand wel in het nieuws met zijn rentebesluiten. Wat is er nu aan de hand?

Inderdaad, Powell weet zich altijd goed bekeken, zeker in deze tijden van hoge inflatie. Centrale banken doen er sinds vorig jaar alles aan om die te beteugelen, onder meer door de rente fors te verhogen. Afgelopen woensdag was ook weer zo’n dag. De Fed was bijeengekomen en Powell sprak de massaal aanwezige pers toe. Dat doet hij normaal gesproken helder en ondubbelzinnig, maar nu niet. Voormalig Fed-econoom Vincent Reinhart zei het zo: „Dit is een beleidsfout verpakt in een communicatiefout.”

Oei, dat klinkt ernstig. Wat ging er precies verkeerd?

Powell had een beetje een dubbele boodschap, en dat is altijd lastig als het gaat over het aansturen van de economie. Aan de ene kant deed hij wat financiële markten verwachten: hij pauzeerde de reeks renteverhogingen van de laatste vijftien maanden. De rente blijft dus staan tussen de 5 en de 5,25 procent.

Aan de andere kant verraste hij diezelfde markten, door aan te kondigen dat later dit jaar de rente niet één, maar waarschijnlijk twee keer verder zou worden verhoogd (tot tussen de 5,5 en 5,75 procent). En dat leidde tot verwarring bij de journalisten en op de markten. Pauzeren terwijl de situatie om ingrijpen vergt? Dat klonk een beetje als premier Rutte die een pauze in het stikstofdossier inlast om het proces te versnellen. Precies: wartaal.

Powell zit er al een tijdje toch, sinds begin 2018? Heeft hij nou nog niet door dat hij steeds heldere taal moet spreken?

Elke centraal bankier weet dat woorden er toe doen. Zij hanteren niet voor niets een zorgvuldig afgestemd vocabulaire. Één verkeerd gekozen opmerking kan letterlijk duizenden miljarden euro’s aan schade opleveren, zoals oud-ECB-president ‘Dim Wim’ Duisenberg begin deze eeuw door schade en schande ontdekte. Helderheid, en het liefst helderheid op basis van duidelijke data, is dus cruciaal.

Maar economie is nu eenmaal geen keiharde bètawetenschap: de werkelijkheid voegt zich zelden naar de modellen. Naast ‘harde’ criteria als inkomen, werkloosheid, rente en inflatie, spelen ook psychologie en vertrouwen een grote rol. Dat maakt praten over de economie niet alleen erg leuk en veelzijdiger dan je op het eerste gezicht zou denken, maar ook gevaarlijker. Zeker als je, zoals Powell, beschikt over Het Ultieme Economische Wapen: de rente. Powells woorden zorgden direct voor heftige reacties op de markten, die later weer wegebden. Het gezond verstand won het, voorlopig, van de ADHD-aanvallen van de markt.

Maar hoe zit het nou: zijn die financiële markten nou zo dom, of is Powell nou zo slim?

Laten we voorlopig maar even uitgaan van het laatste. In de monetaire economie zijn periodes waarin de trend omslaat ook het ingewikkeldst. Het moment waarop je moet beginnen met het verhogen van de rente is moeilijk exact te bepalen, net als het moment om er weer mee op te houden. Rentebesluiten sijpelen maar langzaam door in de échte economie, dat duurt een jaar of meer. De exacte effecten van zo’n besluit zijn dus ook moeilijk exact in te schatten. Dat Powell nu tijd koopt om de effecten van de afgelopen tien renteverhogingen hun werk te laten doen, klinkt dus best logisch. Net als zijn waarschuwing dat als effecten uitblijven hij opnieuw een stap zal zetten.

Daarbij: de schokreactie die Powells woorden veroorzaakten kunnen in zichzelf het doel van de Fed ook weer dichterbij brengen. Als de markten nu al weten dat er meer renteverhogingen aan zitten te komen, kan dat de zo gewenste rem op de economie nu al in gang zetten. Waarmee, ironisch genoeg, de feitelijke renteverhoging op termijn misschien wel kan uitblijven. Maar dat zullen de harde inflatiedata tegen die tijd pas kunnen uitwijzen.