Minister: taalminimum op universiteiten moet internationalisering aanpakken

Onderwijs Minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf (D66) wil dat maximaal eenderde van de bachelorvakken voortaan in een andere taal mogen wordt gegeven.
De Nederlandse politiek zinspeelt al langer op het begrenzen van deze internationalisering.
De Nederlandse politiek zinspeelt al langer op het begrenzen van deze internationalisering. Foto Kees van de Veen

Voortaan mag maximaal een op de drie vakken van een bacheloropleiding in een andere taal worden onderwezen. Dat zei minister van Onderwijs, Robbert Dijkgraaf (D66) donderdag tijdens een commissiedebat rond onderwijs, meldden de Volkskrant en Trouw. Een woordvoerder van de minister bevestigt de aangekondigde maatregel vrijdag tegenover NRC. De maatregel, die vanaf het collegejaar 2024-2025 ingaat, is onderdeel van het plan om de internationalisering en de verengelsing in het onderwijsaanbod tegen te houden. Dijkgraaf wil het besluit voor het einde van de zomer in een wet gieten.

De nieuwe regel zou betekenen dat universiteiten 40 van de 60 te behalen punten in de bachelorfase in de Nederlandse taal moeten aanbieden. Voor mogelijke uitzonderingen wil Dijkgraaf een toets invoeren, die hij vooralsnog zelf niet had gedefinieerd.

Eerder uitte de minister al de vrees dat door de groei van het aantal internationale studenten de voorzieningen van de Nederlandse hoger onderwijsinstellingen onder druk zouden komen te staan. Hij wees onder meer op overvolle collegezalen, huisvestingsproblemen en een hoge werkdruk onder docenten. Ook vreest hij voor een bemoeilijkte toegang tot het onderwijs voor Nederlandse studenten. Dijkgraaf maakte daarom in april al duidelijk dat er een pakket aan maatregelen aankomt dat de komst van internationale studenten beter moet beheersen en controleren.

De Nederlandse politiek zinspeelt al langer op het begrenzen van deze internationalisering. Maar volgens de Tweede Kamer, die de zorg van het kabinet rond internationalisering deelt, talmt het kabinet met het aanpakken van deze kwestie. Kort na zijn benoeming hield de minister een soortgelijk wetsvoorstel tegen. Dijkgraaf wilde zelf bepalen welke maatregelen nodig waren om het probleem aan te pakken.

Lees ook: Onderwijsminister Dijkgraaf roept universiteiten op actieve werving internationale studenten te staken