Met kiosk en al op pad naar verre droomoorden

Recensie Boeken

Kinderboek De kiosk is Olga’s hele leven, in het prentenboek Mevrouw Kiosk. Ze droomt van verre zeeën en de ondergaande zon, maar ze past niet meer door het deurtje, ze zit opgesloten.

Illustratie Anete Melece uit besproken boek

‘Olga werkt al heel, heel lang in de kiosk. Misschien zit ze er wel een beetje in vast.’ Zo begint Mevrouw Kiosk, het mooi uitgevoerde prentenboek van de Letse animator en illustratrice Anete Melece. Het is

een verhaal waarin Melece autobiografische elementen verwerkte en dat vertelt over hoe je soms in je comfortzone blijft zitten, terwijl er geen ruimte meer is om te groeien. En hoe je om gelukkig te zijn juist op zoek moet gaan naar jouw plekje in de wereld. Soms moet je daarvoor wakkergeschud worden.

Illustratie Anete Melece uit besproken boek

Niet direct de problematiek waar jonge kinderen mee worstelen, maar gelukkig spreken het verhaal en de prenten over een vrouw die vastzit in haar hokje tot ze begrijpt dat ze zichzelf met kiosk en al kan bewegen naar verre droomoorden, genoeg tot de verbeelding om geboeid te raken. Dat vastzitten in je routine is dan voor papa en mama, die dit boek wellicht elke avond opnieuw moeten voorlezen, want Mevrouw Kiosk is een zeer uitnodigend kinderboek. Dat begint al bij het originele omslag waarop we een kiosk zien waaruit een vierkant is gestanst waar de opening is. Sla je het boek open, dan stap je de kiosk binnen, waar een gezette vrouw met een koekje in haar hand een reistijdschrift aan het lezen is. Om haar heen alle artikelen die ze verkoopt, van lottotickets tot lolly’s. We zien een kassa, maar ook een wastafel en de stortbak van een wc.

Winkeltje spelen

Melece heeft voor haar kleurrijke illustraties gebruik gemaakt van acrylverf, met een zwart potlood voor de details. Niemand die ooit winkeltje speelde zal deze plaat snel wegleggen, daarvoor prikkelt het te veel de fantasie. Er rijst meteen de vraag: zou ik ook in een kiosk kunnen wonen? Al is de werkelijkheid van Olga minder vrolijk.

De kiosk is Olga’s hele leven. Ze droomt van verre zeeën en de ondergaande zon, maar ze past niet meer door het deurtje, ze zit opgesloten. ‘Maar dan ontdekt ze dat ze de kiosk op kan tillen en er zelfs mee kan lopen! En dus besluit Olga om een wandelingetje te gaan maken.’

In eerste instantie was Mevrouw Kiosk een bejubelde en bekroonde animatiefilm. Dat het prentenboek nu ook van hoge kwaliteit is, kan toegeschreven worden aan de ernst waarmee Melece aan het boek heeft gewerkt. Voor haar was het niet simpelweg de bijvangst van haar film, maar een heel nieuw project – waarin ze wel trouw bleef aan het al bestaande verhaal. In een interview legde ze uit: „Een prentenboek maken op basis van een film was een gemakkelijke, maar tegelijkertijd ingewikkelde opgave. In zekere zin moest ik de animatie een tijdje vergeten en me alleen concentreren op het verhaal en hoe ik het zou vertellen als er helemaal geen film was.” Die keuze betaalt zich nu ook uit in een geestig verhaal op papier met diepere lagen, over een vrouw die vastzit en een bewogen reis maakt naar vrijheid.

Drie dagen dobberen

Nadat Mevrouw Kiosk doorheeft dat ze haar gebouwtje op kan tillen wandelt ze eerst door de stad, maar uiteindelijk valt ze in een rivier die haar meevoert. ‘Olga dobbert drie dagen en drie nachten, en dan gooit een enorme golf haar op het strand. Sinds die tijd woont Olga aan de kust. Ze verkoopt ijsjes en ziet elke avond hoe de zon ondergaat.’ Ze heeft haar plek gevonden. Ze is gelukkig. Mevrouw Kiosk is daarmee een heerlijk zomers prentenboek dat ook nog eens afsluit met ijs.