Ruim 3 miljoen euro boete voor trustkantoor TMF vanwege gebrekkig klantenonderzoek

Fraude Trustkantoren mogen pas diensten verlenen aan zakelijke relaties als zij deze relaties grondig hebben onderzocht, om misbruik te voorkomen. In zeven van de acht onderzochte gevallen bleek het onderzoek van TMF niet aan de wettelijke eisen te voldoen.
Het hoofdkantoor van TMF Group in Amsterdam. Het trustkantoor heeft een boete van ruim drie miljoen euro gekregen voor gebrekkig cliëntenonderzoek.
Het hoofdkantoor van TMF Group in Amsterdam. Het trustkantoor heeft een boete van ruim drie miljoen euro gekregen voor gebrekkig cliëntenonderzoek. Foto Tobias Kleuver/ANP/ Hollandse Hoogte

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft Trustkantoor TMF eerder dit jaar een boete van ruim drie miljoen euro opgelegd vanwege gebrekkig cliëntenonderzoek. Dat heeft de toezichthouder donderdag bekendgemaakt. Trustkantoren mogen pas diensten verlenen aan zakelijke relaties als zij onderzoek naar deze relaties hebben verricht dat voldoet aan wettelijke richtlijnen.

In zeven van de acht onderzochte cliëntendossiers bleek het onderzoek van TMF echter niet te voldoen aan de voorschriften van de Wet toezicht trustkantoren, die is ingesteld om de integriteit van het financiële stelsel te bevorderen. Trustkantoren kunnen namelijk gebruikt worden voor het witwassen van geld verkregen via misdrijven. Omdat TMF diensten heeft verleend terwijl het niet goed genoeg kan beoordelen waar klanten hun geld vandaan halen, grijpt de toezichthouder in.

Het standaard boetebedrag voor deze overtreding staat op 2,5 miljoen euro. DNB heeft de boete verhoogd tot 3.125.000 miljoen euro omdat het trustkantoor eerder een vergelijkbare overtreding heeft begaan. In 2018 kreeg TMF een boete van bijna zes ton van DNB, vanwege betrokkenheid bij de verduistering van honderden miljoenen in Mozambique. In 2021 verloor TMF hun beroepszaak tegen deze boete.

Trustkantoren zijn bedrijven die onder andere adressen (‘brievenbusfirma’s’) en administratieve diensten leveren aan buitenlandse bedrijven. Ook leveren ze vaak bestuurders voor deze bedrijven. In het verleden zijn Nederlandse trustkantoren regelmatig onderdeel geweest van internationale fraudeschandalen, zoals in de Panama Papers over internationale belastingontwijking en het wereldwijde smeergeldsysteem van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht, waarover NRC eerder schreef.

Lees ook het hele onderzoeksverhaal: Nederlandse trustbazen en notarissen waren cruciaal in Braziliaans bedrog