N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Recensie Media
Spel op reis Welke spellen gaan er deze zomer de reiskoffer in? Deel 3: Operation Cuckoo, waarin je als eerste je eigen stukken moet kwijt zien te raken.

Paniek in het nest! Twee koekoeksjongen zijn in hetzelfde nest uit het ei gekropen. Natuurlijk moeten alle andere eieren uit het nest worden gewerkt. En dat andere koekoeksjong trouwens ook. Wie blijft er als laatste over?
Het snelle spel Operation Cuckoo, bedacht door Nederlandse ontwerpers, doet voortdurend denken aan dammen. Op het spelbord, waar de speelstukken, kleurrijke eieren, in rijen staan opgesteld. En in de spelregels, waar we lezen dat andere stukken slaan verplicht is en je alleen naar voren mag bewegen.
De twist zit in het speldoel: je moet als eerste je eigen stukken zien kwijt te raken. De speler die als eerste zonder eitjes en twee karekieten zit, die wint. De koekoek is hier als de koning in het schaak: die moet je juist niet verliezen. Als de koekoek geslagen wordt, is het spel meteen voorbij.
Al die omkeringen zijn even wennen. Een ei dat zich als een kamikaze in de vijandelijke rangen stort? De schaker en dammer in je hart schreeuwen: niet doen! Maar in Operation Cuckoo kan het een goede zet zijn. Het kan ook listiger: je lokt één eitje van je tegenstander je gebied in en schuift daarna steeds een nieuw offereitje naar voren dat geslagen moet worden. Zo, dat ruimt op.
Na wat aftastende openingszetten volgen onvermijdelijk explosieve beurten. Zeker als de karekieten in stelling worden gebracht: die mogen twee vakjes in één richting bewegen. Doordat je verplicht bent om te slaan kan ook de tegenstander hier mooi gebruik van maken. Ei na ei verdwijnt in hun klauwen, als een razende stormen ze over het bord, tot er hele gaten in de eiervoorraad zijn gebutst.
Maar pas op! Wie al te onbesuisd speelstukken slachtoffert maakt zich kwetsbaar voor een alternatieve overwinningsroute: als een speler met zijn koekoek de andere kant van het bord bereikt, heeft hij gewonnen. Gedoseerd verliezen is dus de truc. Niet te snel, want dan krijgt de koekoek van de tegenstander vrij spel. Maar ook niet te weinig, want dan zit je straks met een eieroverschot.
Dit is het tweede, onzichtbare, spel dat in Operation Cuckoo wordt gespeeld. Welke strategie volgt je tegenstander nu? Komt die koekoek tevoorschijn voor een sprint naar de eindstreep, of is dat maar een afleidingsmanoeuvre?
De spanning tussen haast en terughoudendheid maakt van Operation Cuckoo een vrolijke breker van conventies, met precies genoeg ruimte voor list en bedrog. Helemaal koekoek.
