Amerikaanse schrijver Cormac McCarthy, bekend van ‘No Country for Old Men’, overleden op 89-jarige leeftijd

1933-2023 De Amerikaanse schrijver Cormac McCarthy is dinsdag overleden. Zijn boeken werden meermaals verfilmd, maar zelf zocht hij nauwelijks de publiciteit op.
Cormac McCarthy in 2011.
Cormac McCarthy in 2011. Foto Stephen Lovekin/Getty

Cormac McCarthy is al eens eerder doodverklaard. In 2016 ging een nepbericht rond op Twitter, dat onder meer USA Today voor waar aannam. Maar deze dinsdag is het volgens zijn uitgever toch echt gebeurd. De beroemde Amerikaanse fictieschrijver is op 89-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Santa Fe, New Mexico.

Wie weet waardeerde McCarthy zijn eigen nepdood wel. De werelden die hij beschreef waren donker, apocalyptisch, bloederig. Maar voor zover bekend heeft de Amerikaanse schrijver er niet op gereageerd. Hij vermeed de publiciteit grotendeels en gaf nauwelijks interviews.

„Ik kan niet uitleggen hoe je een roman maakt,” zei McCarthy volgens The New York Times in een zeldzaam gesprek met de pers. „Het is net als bij jazz. Ze creëren terwijl ze spelen, en misschien kunnen alleen degenen die het kunnen maken, het begrijpen.”

Ook zonder uitleg werden zijn boeken succesvol, zij het toen McCarthy rond de zestig jaar was. Met All the Pretty Horses won hij in 1992 een National Book Award en brak hij door bij het grote publiek. Het werd verfilmd, net als het bekende No Country for Old Men.

Typemachine

McCarthy schreef al zijn literaire werk op een typemachine. Hij kocht in de jaren zestig een lichtgewichtmodel in een pandjeswinkel in Knoxville voor 50 dollar. Daar zou hij de vijf daaropvolgende decennia zo’n vijf miljoen woorden op tikken, wat de beroemde boekhandelaar Glenn Horowitz vergeleek met het „uithakken van Mount Rushmore met een Zwitsers zakmes”.

De Olivetti-typemachine in kwestie bracht op een veiling bij Christie’s in december 2009 maar liefst 254.500 dollar (235.832 euro) op, terwijl het veilinghuis op iets tussen de vijftien- en twintigduizend dollar gerekend had. De opbrengsten gingen naar een onderzoeksinstituut in Sante Fe. McCarthy bestelde simpelweg een identiek model voor 11 dollar, plus 19,95 dollar verzendkosten.

Lees ook De 89-jarige Cormac McCarthy schrijft toch nóg een roman waarin de lezer afdaalt in duistere diepten