N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Reportage
Wildlands in Emmen De financiële tekorten van het belevenispark zijn dankzij ingrijpen van de gemeente Emmen weer te overzien. Emmenaren zijn weer trots op het park. „Jarenlang durfden we op verjaardagen niet te zeggen waar we werkten, dan kregen we te horen wat er niet deugde.”
De bezoekersaantallen van Wildlands stijgen weer. Na jaren van neergang, een teleurstellende koerswijziging en twee coronajaren weten de bezoekers het park in Emmen weer te vinden; 830.000 in 2022. „En dan waren we vorig jaar in januari zelfs dicht”, zegt algemeen directeur Erik van Engelen, die deze week na bijna vijf jaar afscheid neemt. „Ik reken dit jaar op ruim 900.000.”
Van Engelen, van huis uit marketeer, werd aangetrokken toen Wildlands Emmen in deplorabele staat verkeerde. Ruim 8 miljoen euro verlies leed het park in 2018 en de bezoekersaantallen waren gekelderd, na een verhuizing en een metamorfose van de dierentuin tot ‘belevenispark’ met niet alleen dieren maar ook pretparkattracties. Van Engelen: „Ik kreeg als opdracht het park uit het slop te halen. Ik zat meteen al bij de afdeling bijzonder beheer van de Rabobank. Financiers zeiden dat we op een faillissement afstevenden.”
Verdubbeling abonnementen
Nu, vijf jaar later, zijn de financiële tekorten dankzij bijdragen van de gemeente Emmen weer te overzien, en heeft het park flinke aflossingen op de leningen gedaan, en zijn Emmenaren weer trots op het park. En dat zegt niet alleen Van Engelen, maar ook medewerkers, inwoners, gemeenteraadsleden en bestuurders.
„Uit cijfers blijkt dat de waardering groot is”, zegt wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen). „Het aantal abonnementhouders is weer verdubbeld. Eén op de drie Emmenaren heeft een abonnement.” Inkoopcoördinator Karin Ouwerkerk: „Jarenlang durfden we op verjaardagen niet te zeggen waar we werkten, want dan kregen we te horen wat er niet deugde. Nu zijn we weer trots.” Ouwerkerk was ooit secretaresse van Aleid Rensen, die het toenmalige park met haar man Jaap in de decennia voor de eeuwwisseling heeft groot gemaakt.
We hebben geen plannen deze achtbaan af te breken
Erik van Engelen scheidend directeur
Wat nu Wildlands Adventure Zoo Emmen heet, stond vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw te boek als Noorder Dierenpark. Dat maakte grote successen door, vooral sinds de jaren zeventig als gevolg van destijds moderne, ruime dierverblijven zonder tralies, een grote variatie aan diersoorten, de aandacht voor educatie en museale presentaties.
„Het echtpaar Rensen was z’n tijd ver vooruit”, zegt Henk Huttinga, met bijna dertig jaar lidmaatschap de nestor van de gemeenteraad in Emmen, namens de ChristenUnie. „Het was een fantastisch park. Er waren allerlei dieren: van olifanten tot cobra’s en ratten. En zodra er weer iets nieuws was, ging je kijken.”
Dat er vanaf de eerste jaren in deze eeuw over een metamorfose van het Noorder Dierenpark is gepraat, kwam doordat het park zichzelf had overleefd. Andere dierentuinen hadden de moderne concepten overgenomen, eisen aan dierenwelzijn waren almaar strenger geworden, er ontstond concurrentie van attractieparken en de dierentuin, in het centrum van de stad, kon niet uitbreiden. Ook ontbrak het aan kapitaal om verblijven en gebouwen te vervangen. „Het park was economisch en technisch feitelijk afgeschreven”, zegt Erik van Engelen.
In 2010 werd het park van een faillissement gered door de gemeente Emmen, en werden de eerste plannen gemaakt voor een dierentuin waarin óók attracties en amusement een plaats hadden, zoals wandelende bomen en muziek door het gehele park. Aan het definitieve besluit in 2012 gingen vele onderzoeken en debatten vooraf. „Ik kan er een boek over schrijven”, zegt raadslid Henk Huttinga.
De huidige wethouder Jisse Otter heeft destijds nog actie gevoerd tegen de plannen. Otter: „Ik zag dat het park aan het einde van z’n levensduur was. Maar als ik door het centrum van Emmen fietste en ik die bezoekers voor de kassa zag staan, vond ik het doodzonde dat het park uit het centrum zou vertrekken, en mensen niet meer door het winkelgebied zouden komen. Dat gaf reuring en gezelligheid. Bovendien ben ik altijd accountant geweest. Ik vond de risico’s van bijna een half miljard aan investeringen erg groot.”
Lees ook dit opiniestuk: Publiek én dieren zijn gebaat bij de dierentuin
Geen metamorfose
De verhuizing was een succes, maar geslaagd kon je de metamorfose toch niet noemen. De verwachtingen van het concept Wildlands, geïnspireerd op buitenlandse voorbeelden, waren torenhoog. En inderdaad passeerden het eerste jaar na de opening in 2016 de begrote 1,3 miljoen bezoekers. Uit nieuwsgierigheid. Maar wat ze te zien kregen viel tegen. Directeur Erik van Engelen: „Achteraf bezien was zo’n ambitieuze koerswijziging een slecht idee. Zoiets kun je alleen met jaarlijks gigantische investeringen doen. Wat de bezoekers voor destijds al 30 euro per persoon te zien kregen, was geen pretpark maar ook geen dierentuin. Het was vlees noch vis. Je kon in het eerste jaar over de hoofden lopen maar waar keek je nu eigenlijk naar? De verwachtingen sloegen om in teleurstelling en vanaf het tweede jaar is de weg naar beneden ingezet.”
Deze analyse wordt breed gedeeld. Wethouder Otter: „De verwachtingen waren opgeschroefd met kreten als ‘het Disney van het Noorden’. Men is gaan geloven in de eigen droom. Er is misschien ook onvoldoende commercieel gedacht.” Als „grote fout” noemt raadslid Huttinga ook de investering, een jaar na de opening van het nieuwe park, in een achtbaan.
Verantwoordelijk voor de metamorfose, de verhuizing naar een bijna twee keer zo groot terrein en de uitvoering daarvan, was toenmalig directeur Frankwin van Beers, een volgens betrokkenen enthousiaste en hardwerkende liefhebber. Van de bronnen die NRC heeft gesproken, is hij de enige die, terugkijkend, stelt dat de operatie in Emmen eigenlijk best goed is verlopen. Van Beers: „Je kunt wel beweren dat wij er een attractiepark van wilden maken, maar dat klopt niet. Toen ik in 2010 directeur werd, lag er al een conceptplan. Er moest meer beleving komen, voor mensen die dieren willen zien maar zich ook willen ontspannen, bijvoorbeeld tijdens een trucksafari of een bootjestocht langs olifanten. Welnu, dat is er allemaal gekomen. Ook de bouw van een achtbaan past daarbij. Kijk maar eens hoe enthousiast kinderen daar rondlopen. Door de mix van beleving en educatie is het park geworden tot wat het nu is. Het zal altijd mijn kindje blijven.”
Op sterven na dood
Hoe dan ook, toen Wildlands twee jaar na de opening op sterven na dood was, was het niet Frankwin van Beers die het park mocht redden. Hij vertrok „in goed overleg”. Zijn opvolger Van Engelen begon met puin ruimen en dat heeft hij volgens velen goed gedaan. „We hebben vooral geluisterd naar de kritiek van bezoekers”, zegt Van Engelen.
Er zijn ontslagen gevallen, ruim dertig van de driehonderd werknemers. Het aankomstplein van Wildlands is aantrekkelijker gemaakt. Het park beslaat drie klimaatzones: de wereld van de ijzige kou, de tropische jungle en de wereld van de hete droogte, en twee jaar geleden zijn daar verbindingsroutes tussen aangelegd. Er zijn dieren bijgekomen, zoals zeldzame apensoorten. Inmiddels wil Wildlands grotere investeringen doen, de gemeente staat daar niet onwelwillend tegenover, zoals voor nieuwe dierenverblijven.
Van Engelen: „Zodat het avontuurlijker wordt. En mensen meer waardering krijgen voor de natuur.” En wat gebeurt er met de achtbaan? „We hebben geen plannen om de achtbaan af te breken. Maar er komt nooit een tweede achtbaan.”