Trends bij de eindexamens: minder Frans en Duits, meer Turks en Arabisch

Middelbare scholen Eindexamenkandidaten horen woensdag of ze zijn geslaagd. Duits en Frans zijn minder populair, Arabisch en Turks juist gewilder.

Na het vele zweten en zwoegen in de afgelopen maanden horen de meeste leerlingen in het voortgezet onderwijs (vo) deze woensdag of ze geslaagd of gezakt zijn. Dat is dit jaar extra spannend: voor het eerst worden leerlingen die een aanzienlijk deel van hun opleiding online les kregen, niet meer met coulance behandeld. Voorgaande jaren mochten ze soms een extra herkansing. Eén examenlichting – die van 2020 – hoefde helemaal geen examen te doen.

Dit jaar namen zo’n 186.000 kandidaten deel aan de centrale examens: ruim 90.000 op het vmbo, 55.000 op de havo en 39.000 op het vwo. In 2022 waren het nog ruim 188.000 leerlingen, van wie 94 procent slaagde, blijkt uit de Examenmonitor voortgezet onderwijs uit 2022 van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Opvallende trends: in de afgelopen jaren doen steeds minder leerlingen examen in bètavakken. Ook is er een afnemende belangstelling voor Duits en Frans. Dit terwijl de interesse in andere moderne vreemde talen en kunstvakken toeneemt, meldt het College voor Toetsen en Examens.

Muziek, dans en drama

In totaal maakten 55.000 scholieren dit schooljaar het examen Duits, duizend minder dan vorig jaar. De animo voor Frans bleef ongeveer gelijk, behalve op het vwo waar zo’n duizend leerlingen minder Frans deden ten opzichte van 2022. In totaal deden 28.000 scholieren examen Frans.

De populariteit van de vakken Arabisch, Turks, Spaans en Russisch is onder de meeste scholieren gestegen. Dit jaar is de grootste stijging te zien bij Arabisch en Turks: er zijn ongeveer twee keer zoveel kandidaten als in het voorgaande jaar. De animo voor Spaans is op het vmbo juist afgenomen.

Ook opvallend is dat er in de afgelopen jaren minder vwo’ers kiezen voor Latijn en Grieks. De kunstvakken daarentegen vallen juist steeds meer in de smaak: muziek, dans, beeldende vakken en drama zijn door zo’n 34.000 scholieren gekozen, vorig jaar waren dat er nog 32.000. (NRC)