Britten vragen zich af of Boris Johnson echt is uitgespeeld

Vertrek als Lagerhuislid De Britse oud-premier koos de vlucht naar voren en gaf vrijdag zijn parlementszetel op wegens een aankomend rapport over ‘partygate’. Maar velen houden rekening met een comeback van de flamboyante politicus.

De Britse oud-premier Boris Johnson bij zijn woning in Londen in maart.
De Britse oud-premier Boris Johnson bij zijn woning in Londen in maart. Foto Peter Nicholls / Reuters

Is de Britse politiek van hem af of is er toch nog een comeback mogelijk? Vier woorden van Boris Johnson houden sinds vrijdag politiek en media bezig in het Verenigd Koninkrijk. At least for now. De meest flamboyante en controversiële Britse politicus van de afgelopen decennia maakte vrijdag bekend dat hij vertrekt als parlementslid en daarmee de politiek verlaat, „althans voor nu”. Johnson deed dat geheel in de zijn bekende stijl: fel om zich heen slaand, zonder een greintje zelfreflectie en op een moment dat niemand het verwachtte.

Boris Johnson, tussen juli 2019 en september 2022 premier van het Verenigd Koninkrijk, diende zijn ontslag in nadat hij het rapport van een parlementaire commissie over ‘partygate’ onder ogen had gekregen. Dat rapport wordt waarschijnlijk pas komende week openbaar, maar Johnson meldde zelf dat de commissie het parlement zou adviseren maatregelen tegen hem te nemen.

Lees ook: Roekeloos, onopzettelijk of welbewust? Wat wist Boris Johnson van de borrels op 10 Downing Street?

Johnson heeft het parlement diverse keren excuses aangeboden voor het overtreden van coronaregels met feestjes in Downing Street 10, de ambtswoning van de premier. Maar hij heeft het parlement ook voorgelogen en misleid, zo zou de commissie hebben vastgesteld. Daarom wilde de commissie hem tien dagen schorsen als parlementslid, aldus Britse media. Daarmee werd het mogelijk dat er in zijn kiesdistrict, Uxbridge en South Ruislip aan de rand van Londen, tussentijdse verkiezingen zouden komen, met een grote kans dat Labour die zetel zou overnemen.

Samenzwering

Johnson omschreef de commissie in zijn verklaring als een ‘kangoeroe-rechtbank’. Hij sprak van een heksenjacht en een samenzwering tegen hem en andere rechtse Conservatieve Brexiteers. Hij hield vrijdag de eer aan zichzelf, vermoedelijk uit strategische overwegingen. Zo hoefde hij een vernederend oordeel van het hele parlement niet af te wachten. Zelfs partijgenoten noemden dit een laffe daad.

Volgens een parlementaire commissie over ‘partygate’ zou Johnson het parlement hebben voorgelogen en misleid

In het weekend stapten ook twee bondgenoten van Johnson op, Nadine Dorries en Nigel Adams, Daardoor komen er nu in drie kiesdistricten tussentijdse verkiezingen. Gespeculeerd wordt dat Johnson zou willen proberen via het kiesdistrict van Dorries, Mid Bedfordshire ten noorden van Londen, terug te keren omdat een Conservatieve kandidaat daar meer kans heeft. Maar ook voormalige bondgenoten lachten die suggestie weg. „Het is voorbij”, zei een van hen anoniem in The Guardian. Zijn onverwachte vertrek was slechts een manier om te voorkomen dat de zwakte van zijn positie aan het licht komt, dat hij in het parlement en in zijn eigen partij nog maar weinig medestanders heeft.

Lees het profiel van Suella Braverman, de radicaal-rechtse minister die Johnson had willen opvolgen

Voor premier Rishi Sunak is het bombastische terugtreden van Johnson een nieuwe tegenslag in zijn pogingen rust te brengen in de Conservatieve Partij. Johnson had in zijn verklaring ook verkapte kritiek op hem, door te stellen dat hij toezeggingen voor de grote verkiezingsoverwinning van 2019 niet is nagekomen, zoals het niet doorvoeren van belastingverlagingen. Sunak moet nu besluiten of hij zich distantieert van Johnson en hem blokkeert als Conservatieve kandidaat bij de volgende verkiezingen of dat hij hem niet afvalt en zo zijn rechtse medestanders binnenboord houdt.

Vriendjespolitiek

Boris Johnson raakte in de ruim drie jaar dat hij premier was én in het afgelopen half jaar verstrikt in een web van affaires: partygate, een dure renovatie van Downing Street 10, vriendjespolitiek bij de benoeming van een voorzitter van de BBC. En dan moet het onderzoek naar het coronabeleid in de jaren van Johnson nog worden afgerond. En veel Britten rekenen hem steeds meer aan dat het Verenigd Koninkrijk er als gevolg van de Brexit economisch slecht voor staat. Zijn politieke tegenstanders, buiten en binnen zijn partij, omschrijven hem als ‘de slechtste premier die het Verenigd Koninkrijk ooit heeft gehad’.

Ondanks deze kwalificaties is de verwachting dat Boris Johnson de komende tijd veelvuldig gaat opduiken in het lezingencircuit. Want daarin blijft hij populair. Hij gaf al diverse lucratieve lezingen en hij kreeg een voorschot van ruim 2,5 miljoen euro van een New Yorks sprekersbureau. Ook ontving hij voor meer dan een miljoen aan donaties. Zo kan Johnson een oorlogskas opbouwen voor zijn terugkeer. „Ongetwijfeld zal hij nu de wereld in gaan en enorme sommen geld verdienen”, schreef Michael Heseltine, ex-vicepremier voor de conservatieven. zondag in The Observer. En daarbij zal Johnson proberen de geschiedenis te herschrijven. „Maar dat zal weinig te maken hebben met de realiteit van de puinhoop die hij heeft achtergelaten.”

Naar het voorbeeld van Winston Churchill in de jaren vijftig hoopt Johnson ooit weer aan de macht te komen, denken zijn aanhangers. Dat kan binnen zijn Conservatieve Partij zijn, maar evengoed met een nieuwe partij. Want van de gedachte van een glorieuze comeback is hij niet zomaar af te brengen.