Nieuwsuur: verkenners zagen Omtzigt als probleem

Functie elders Op basis van vertrouwelijke documenten bericht Nieuwsuur dat verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren Kamerlid Pieter Omtzigt als risico voor de stabiliteit van een nieuw kabinet zagen. Kamerleden reageren verontwaardigd.
De teruggetreden verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren tijdens het debat van 1 april 2021.
De teruggetreden verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren tijdens het debat van 1 april 2021. Foto Bart Maat/ANP

Verkenner Annemarie Jorritsma sprak tijdens de verkenningsperiode van 2021 uitgebreid over Pieter Omtzigt, meldt Nieuwsuur zaterdag . Jorritsma noemde Omtzigt een „probleem”, „onhoudbaar” en een „risicofactor” voor het kabinet, zo zou blijken uit vertrouwelijke documenten. De verkenners gingen daarmee verder dan hun officiële taak hen toeliet.

„Positie Omtzigt, functie elders”, stond op het beruchte document waarmee verkenner Kajsa Ollongren op in het voorjaar van 2021 over het Binnenhof liep. Het leidde tot verontwaardiging: welke politici hadden geprobeerd invloed uit te oefenen op het lot van een gekozen Kamerlid?

Ollongren en Jorritsma traden meteen terug, maar gaven geen duidelijkheid over wie Omtzigt ter sprake had gebracht. Premier Mark Rutte (VVD) ontkende, hoewel uit de gespreksverslagen van de verkenning bleek dat het tijdens zijn gesprek wel over Omtzigt was gegaan. „Je moet wat met Omtzigt: minister maken.” Tijdens het dramatische debat van 1 april, waarin de voltallige oppositie een motie van wantrouwen steunde en Sigrid Kaag zei „hier scheiden onze wegen”, verdedigde Rutte: „Ik heb me het achteraf verkeerd herinnerd, en betreur dat ten zeerste.”

Spoeddebat

„Het 1 april-debat komt daarmee in een nog kwalijker daglicht te staan”, reageert SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen tegen Nieuwsuur. „Totaal onacceptabel”, aldus Geert Wilders (PVV). Caroline van der Plas (BBB) kondigt aan dat ze een spoeddebat gaat aanvragen, „nog voor het zomerreces te houden”. Jorritsma en Ollongren wilden niet reageren.

„Het was overduidelijk dat er na de val van het kabinet-Rutte III en de verkiezingen veel over mij gesproken is”, schrijft Pieter Omtzigt in een verklaring op Twitter. „De verkenners hebben dat ontkend, ook tegenover mij, maar dat was altijd al zeer ongeloofwaardig. Het raakt de kern van de Nederlandse politiek: het gaat over mensen en machtsspelletjes en niet over het oplossen van de grote en lastige vraagstukken.”