De puffer jacket

Het ding De spullen om ons heen en de dingen die we gebruiken: ze laten zien wat we belangrijk vinden en hoe de wereld verandert. Deze week: de puffer jacket.

In Parijs keek ik graag naar de bezetting van het panorama – de Parijzenaars, de Italiaanse en Amerikaanse toeristen. Ik zocht naar een verschil, een kenmerk dat deze figuren onderscheidde van de Nederlanders. Maar wat ik ontdekte was een gemeenschappelijk kenmerk. Ongeveer één op de vier mensen, schatte ik, droeg een puffer jacket, net als in Amsterdam, net als in (bijvoorbeeld) New York. Sinds enkele jaren is de puffer jacket – of het nu om het slaapzak-type of de zogeheten nuptse gaat, met van die opbollende tussenvlakken – uitgegroeid tot de meest voorkomende soort urban jas.

Een interessant fenomeen. Een ding met een specifieke praktische oorsprong – zakenman en outdoorman Eddie Bauer flanste de eerste puffer jacket in 1936 in elkaar, een doorgepit stuk textiel gevuld met veren, nadat hij bijna was overleden aan onderkoeling – is uitgegroeid tot een massaproduct én een fashion item. Canada Goose, Nike, Moncler, maar ook Balenciaga, Chanel en Versace – allemaal produceerden ze de afgelopen jaren puffers.

Bredere trend

De opleving van de puffer jacket valt binnen een bredere trend, namelijk dat buitenkleding binnen een stedelijke context wordt gedragen, waar de voordelen van die buitenkleding (stevigheid, isolerende werking) niet zo zwaar wegen. Denk ook aan de goretex-hausse – waterdichte jassen en broeken en schoenen. Alsof we het buitenleven willen integreren in het stadsleven. Maar waarom dan?

In The System of Objects (1968) betoogt socioloog Jean Baudrillard dat kleren een essentiële rol spelen in zowel de ontwikkeling van de persoonlijke identiteit, als in het bewaken van de sociale hiërarchie. Volgens Baudrillard zijn kleren (ook) communicatiemiddelen, wat inhoudt dat de ‘betekenis’ van bepaalde kleren ook constant verandert. Een sleutelbegrip hierin is de term ‘sign value’ – de culturele en sociale waarde die een kledingstuk uitdrukt.

De sign value van de puffer jacket heeft, denk ik, te maken met het outdoor-gehalte. De puffers werden decennia geleden vooral gedragen door wintersporters – een gegoede klasse. Daarnaast is het tegenwoordig en vogue je betrokkenheid bij het milieu te tonen, of deze nu oprecht is of niet. In de puffer komen beide signs samen: de drager ervan laat zien dat hij vermogend genoeg is voor buitenkleding, en dat hij geworteld is in het gezonde, ‘eerlijke’ buitenleven.

Een pantser

En er speelt nog iets. We betreden nu het domein van de spullenpsychologie. Een kledingstuk is in zoverre een uniek ding, dat het tijdelijk deel uitmaakt van je uiterlijk, van hoe je wordt gezien, en van hoe jij jezelf ziet – zowel via de blik van anderen als in de spiegel. Een outfit kan zowel een weerslag zijn van wie je die dag bent, hoe je je voelt – als een correctie daarop – wie je wilt zijn, hoe je je wilt voelen. Moderedacteur Morwenna Ferrier omschreef haar puffer in The Guardian (2019) als ‘genderloos’ en ‘een pantser tegen het weer, of je stemming’. Ze zei zich helemaal ingezwachteld te voelen, wanneer ze haar puffer draagt. Mijn stelling: een belangrijke reden van de populariteit van de puffer is het gevoel van psychologische veiligheid dat hij verleent.

Voortbordurend op Freuds oeuvre schreef psychoanalyticus John Flügel in 1920 het invloedrijke essay The Psychology of Clothes, een Freudiaanse analyse van kleding. Flügel ziet kleding als een intermediair tussen het tonen van het naakte lichaam enerzijds en de maatschappelijke druk om het naakte te bedekken anderzijds. De narcistische behoefte tot (erotische) aandacht van anderen tegenover de noodzaak om soms aan blikken te ontsnappen.

Superman-shirt

Modern onderzoek heeft de band tussen psyche en kleding geconcretiseerd. Karen Pine, professor psychologie aan de University of Hertfordshire, deed onderzoek onder haar studenten: wanneer zij een Superman-shirt droegen, bleken ze zich sterker en dapperder te voelen. (Mind what you wear, The Psychology of Fashion, 2014) De puffer jacket doet iets anders: hij bedekt het lichaam en verschaft in vrij letterlijke zin een gevoel van veiligheid. Je loopt rond in een warme, gevoerde bubbel. En dat is in een wereld zo dreigend als de onze misschien weliswaar een luxe, maar geen overbodige luxe meer. In een puffer jacket ben je je eigen safe space.

Op mijn laatste dag in Parijs, melancholisch over mijn aanstaande vertrek, bleef ik lang voor een puffer-etalage staan. Ook ik twijfelde. Maar ik liep door.