Krimschatten in Allard Pierson Museum moeten definitief terug naar Oekraïne, niet naar Krimmusea

Hoge Raad Het museum kreeg de Krimschatten in bruikleen van vier Krim-musea. Toen Rusland het schiereiland annexeerde, wist het museum niet aan wie de objecten teruggegeven moesten worden.
In totaal leende het museum honderden Krimschatten.
In totaal leende het museum honderden Krimschatten. Foto Bart Maat/ANP

De Krimschatten die het Amsterdamse Allard Pierson Museum al jarenlang in bruikleen heeft, moeten aan Oekraïne teruggegeven worden en niet aan vier Krimmusea. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag beslist, nadat de rechtbank van Amsterdam en het hof dat oordeel in respectievelijk 2016 en 2021 al velden. De Krimmusea stelden van de uitspraak van het hof, nu blijkt tevergeefs, beroep in cassatie in bij de Hoge Raad.

Het Allard Pierson Museum kreeg de honderden Krimschatten in bruikleen van de Krimmusea voor een expositie in 2014, met toestemming van ministerie van Cultuur van Oekraïne. Nog voordat die expositie was afgelopen, annexeerde Rusland het schiereiland en wist het Allard Pierson Museum niet aan wie het de objecten moest teruggeven. Oekraïne en de Krimmusea beschouwden de schatten beide als hun cultureel erfgoed.

Lees ook: Krimschatten moeten naar Kiev: ‘Culturele belangen wegen zwaarder dan belangen van Krimmusea’

Het museum vroeg de rechter destijds zelf hierover een oordeel te vellen. De uitspraak volgde in 2016, in het voordeel van Oekraïne. Nadat het hof hetzelfde oordeel velde, vroegen de Krimmusea de Hoge Raad de uitspraak van het hof te vernietigen. De Hoge Raad vindt echter dat „Oekraïne een legitiem belang heeft bij de bescherming van zijn cultureel erfgoed”. Begin dit jaar adviseerde de advocaat-generaal al dat de uitspraak van het hof in stand kon blijven.