Kabinet kort BKR-registratie na schuldhulptraject in van vijf jaar naar half jaar

Armoedebestrijding De duur van de huidige periode zorgt voor problemen omdat mensen die op de lijst staan niet in aanmerking voor een lening of een hypotheek.
Minister van Armoedebeleid Carola Schouten wil mensen die het schuldhulptraject succesvol hebben doorlopen een nieuwe kans geven.
Minister van Armoedebeleid Carola Schouten wil mensen die het schuldhulptraject succesvol hebben doorlopen een nieuwe kans geven. Foto Robin Utrecht/ANP

Het kabinet wil de Bureau Krediet Registratie (BKR) na een schuldhulptraject inkorten van vijf jaar naar een half jaar. Dat maakt Carola Schouten (Armoedebeleid, ChristenUnie) donderdag bekend in een Kamerbrief. De maatregel betekent dat mensen die uit de schulden zijn gekomen na zes maanden uit het BKR-register verdwijnen. BKR houdt bij welke leningen mensen hebben, of die op tijd is afgelost en de rente is betaald.

De huidige periode van vijf jaar zorgt voor problemen, omdat mensen die op de lijst staan niet in aanmerking voor een lening of een hypotheek. Banken kunnen de BKR-registratie, waarin naast hypotheekschulden diverse afbetalingsregelingen worden bijgehouden, inzien. Die beschikbare informatie gebruiken banken om de omvang van een lening te bepalen. Zo krijgen mensen met betalingsachterstanden een minder hoge of zelfs geen lening.

Het besluit van het kabinet komt op aandringen van de Tweede Kamer en grote steden als Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht, die de wijziging eerder dit jaar al doorvoerden. Eerder stapten Arnhem, Tilburg en de Drechtsteden ook al over op een termijn van een half jaar.

De inkorting is onderdeel van een vorig jaar aangekondigd plan om geldzorgen, armoede en schulden tegen te gaan. Daarnaast nam Schouten ook maatregelen die financiële problemen onder Nederlanders moeten voorkomen. Zo maakt het ministerie geld vrij waarmee docenten worden opgeleid die leerlingen zullen leren omgaan met geldzaken.