N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Reportage
Onderwijs De kosten voor laptops, excursies en schoolreisjes zijn te hoog, ze moeten daarom net als leerboeken worden opgenomen in de wet ‘gratis leermiddelen’, vinden onderwijsinstellingen.

Brugklassers Imen, Isam, Llayda en Azi staan buiten. Rugzakken om, jassen aan. Of zij een iPad of laptop hebben voor school? Dat hebben ze. Wat dat kostte? „800 euro.” En een telefoon? „Ik gebruik de oude telefoon van mijn zus”, zegt Azi. „Een nieuwe i-Phone is duur.” Refurbished, tweedehands, is toch ook een optie? Voor 200 euro heb je er een. „Ik wil geen refurbished of Samsung. Echt niet.” Iedereen lacht.
Hebben ze de i-Pad nodig in de klas? Alleen soms voor Kahoot – online multiple choice quizzen. Verder doen ze veel met boeken, vertelt Llayda. Ze gingen dit jaar ook op schoolreis naar de Ardennen. Drie dagen op een camping voor 300 euro. „Heel leuk.” „Nee saai!” „Nee echt leuk.” Hun ouders betaalden.
De kosten die ouders moeten maken voor laptops, excursies en schoolreisjes voor de school van hun kinderen, zijn te hoog, vinden scholen, verenigd in de VO-raad en de BO-raad, leerlingenorganisatie LAKS en ouderorganisaties. In een brief aan de Tweede Kamer, waar woensdag ondermeer over werd gedebatteerd, bepleiten ze opname van ‘digitale devices’ in de ‘wet gratis leermiddelen’. Want vrijwel alle middelbare scholen werken er nu mee, naast boeken, en voor sommige ouders is dat te duur.
Sterker, vertelt Janouke van Meerveld, voorzitter van LAKS: „Er zijn scholen die tegen nieuwe leerlingen zeggen: ‘wij werken hier met een ‘Macbook’. Dat kost 1.200 euro. Je wordt dan feitelijk gedwongen zo’n ding te kopen.” Volgens het CBS stegen de uitgaven van gezinnen aan extra’s voor school tussen 2000 en 2021 van 45 miljoen tot 279 miljoen euro.
Boeken al vijftien jaar gratis
Vijftien jaar geleden werden boeken op de middelbare school na veel gesoebat gratis. Voor sommige gezinnen, zeker met veel kinderen, werden de rekeningen voor alle essentiële boeken te hoog. Sindsdien kopen niet de ouders maar de middelbare scholen de boeken. Leerlingen leveren ze aan het eind van het jaar weer in. Inmiddels is uitgaan van papieren boeken achterhaald, zeggen de onderwijsorganisaties. Digitale apparatuur is volgens hen net zo nodig.
Ook de vrijwillige ouderbijdrage moet verdwijnen, vinden de schrijvers van de brief. Want doordat die sinds een jaar echt vrijwillig is, betalen steeds minder ouders hem. Scholen mogen de bijdrage één keer van iedereen vragen, maar mogen ouders die niet betalen er niet op aanspreken. Reisjes en andere activiteiten die scholen er doorgaans uit betalen, moeten daarom steeds vaker worden geschrapt. Vooral scholen met veel kinderen uit onbemiddelde gezinnen zeggen uitstapjes af. Vorig jaar werd wettelijk vastgelegd dat kinderen van ouders die níet betalen niet geweigerd mogen worden voor de gezamenlijke activiteiten. Het gevolg: minder inkomsten voor reisjes en excursies die wel voor iedereen toegankelijk moeten zijn.
Vooral scholen met veel kinderen uit onbemiddelde gezinnen zeggen uitstapjes af
Rector Geert Looyschelder van het Montessori Lyceum (havo/vwo) in Zeist vindt het terecht dat ouders niet worden gedwongen – ook niet impliciet – de vrijwillige ouderbijdrage te betalen. „Vrijwillig is vrijwillig. Bij ons betaalt 10 procent niet. Dat is hun recht.” Zijn school heeft iets bedacht om reisjes en excursies toch te laten doorgaan: een solidariteitsfonds waar „tientallen” ouders extra geld betalen voor de gezinnen die dat niet kunnen.
Kunnen of willen – het is Looyschelder om het even. „We horen van het CBS dat 8 procent van de kinderen op onze school op het bestaansminimum leeft. Wie dat zijn, weten we niet precies maar we willen echt dat elk kind even veel kansen maakt om ons onderwijs te doorlopen, wat hun ouders ook te besteden hebben.”
Op zijn school mogen leerlingen die het niet kunnen betalen ook gratis een laptop lenen, gedurende hun hele schoolloopbaan. Eigenlijk, zegt ook Looyschelder, zou de laptop als officieel leermiddel moeten gelden, zodat het Rijk ervoor betaalt voor iedereen. Net als voor boeken.
Tussen half drie en half zes kunnen kinderen onder begeleiding van twee studenten gratis in een ruimte naast het lyceum huiswerk maken. Betaalde huiswerkbegeleiding, waarvan een kwart van de middelbare scholieren gebruik maakt, kost op veel plekken honderden euro’s per maand.
Leergeld
Parallel aan de steeds duurdere bijkomstige schoolspullen, bijlessen en reisjes, lopen de stijgende prijzen voor vrijwel alles, veroorzaakt door inflatie.
Anne-Lieke Joosten van de Stichting Leergeld vertelt dat 40 procent meer ouders in het eerste kwartaal van dit jaar een goedgekeurde aanvraag hebben gedaan dan in het eerste kwartaal van 2022. Stichting Leergeld betaalt voor alle schoolspullen van etuis en rekenmachines tot een laptop of fiets. Dat ging vorig jaar om 36.500 kinderen in de eerste drie maanden en nu om 51.000. Het aantal ‘aanvragen’ ligt nog hoger want soms krijgt één leerling naast een laptop ook een fiets. Voor elke aanvraag gaat een vrijwilliger van één van de 112 lokale afdelingen op bezoek bij het gezin thuis. Om te kijken wat er nodig is.
Om in aanmerking te komen, mag het gezinsinkomen niet hoger zijn dan 120 tot 130 procent van de officiële ‘bijstandsnorm’. Die bedraagt dit jaar ongeveer 1.200 euro netto voor een alleenstaande ouder en 1.700 euro netto voor twee ouders. Daar komen toeslagen bij.
Het minimumloon en de uitkeringen zijn begin dit jaar met 10 procent verhoogd om de hoge inflatie te compenseren. Een aantal tijdelijke maatregelen, zoals verhoging van de zorgtoeslag en een energietoeslag, eindigt eind dit jaar. Het Centraal Planbureau voorspelt dat als dat eindigt, volgend jaar 1 miljoen Nederlanders op of onder het sociale minimum zal leven. 7.1 procent van de kinderen.
Het verschil met eerder, vertelt vrijwilliger Ger Moonen van de Stichting Leergeld in Heerlen, is dat dit en vorig jaar veel meer werkende ouders een aanvraag doen. Niet alleen ouders met een uitkering. „Alles van zzp’ers tot mensen met een vast contract als verzorgende of in de bouw.” Die ontwikkeling ziet de Stichting Leergeld ook landelijk, zegt Anne-Lieke Joosten. Vorig jaar kregen 160.000 kinderen een bijdrage voor schoolspullen; dit jaar mogelijk 200.000.
Ook Jarige Job, een stichting die trakteer- en feestjespaketten maakt voor kinderen die anders hun verjaardag niet kunnen vieren, krijgt meer aanvragen. Vorig jaar werden 109.000 pakketten verstuurd. Dit jaar zijn in de eerste vijf maanden 59.000 aanvragen toegekend; als dat doorzet krijgen dit jaar 141.000 kinderen een verjaardagspakket van Jarige Job.
