N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Analyse
Migratie De VVD wil dat er minder asielzoekers komen, D66 en CU hebben genoeg van „pestmaatregelen”. Wat kan de coalitie, die over het asielbeleid zo diep verdeeld is, nog verzinnen?
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) moest het deze week in de Tweede Kamer opnieuw toegeven: het kabinet heeft op dit moment geen „grip op migratie”. Het leidt al maanden tot boosheid en ongeduld bij leden van zijn VVD, die afgelopen weekend op het congres eisten dat het kabinet voor de zomer met maatregelen komt tegen het hoge aantal asielzoekers. Het kabinet-Rutte IV hoopt binnen een paar weken inderdaad met een breed pakket aan maatregelen rond migratie te komen. Maar wat is er nog mogelijk in een coalitie die met name over het gevoelige asielbeleid zo diep verdeeld is?
De onderlinge frictie werd maandag zichtbaar in een Kamerdebat over een voorstel van D66 om asielzoekers vanaf hun eerste maand in Nederland de mogelijkheid geven te werken. VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans zat er met „een dubbel gevoel”. Het is al „moeilijk genoeg” om asielzoekers vanaf dag één verhoor, voedsel en zorg aan te bieden, zei hij. „En dan gaan wij het de hele middag hebben over ‘meedoen vanaf dag één’.” Brekelmans vreest dat Nederland aantrekkelijker wordt voor asielzoekers als ze direct mogen werken. ChristenUnie-woordvoerder Don Ceder zag bij Brekelmans allerlei „spookbeelden die niet kloppen”.
Broos draagvlak
In het kabinet praat een groep bewindslieden al maanden over migratie. Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid, VVD) is voorzitter van het informele overleg, waarbij onder anderen minister Hugo de Jonge (Volkshuivesting, CDA) en minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, D66) regelmatig aanschuiven. Het gesprek gaat niet alleen over asiel, het kabinet kijkt ook naar bijvoorbeeld arbeidsmigratie. Deze verbreding vergroot de kans op een deal, denken de coalitiepartijen. Als de ChristenUnie bijvoorbeeld haar zin krijgt bij het beperken van arbeidsmigratie, is die partij mogelijk eerder geneigd tot concessies op asiel.
Nieuwe asielmaatregelen zijn met afstand het meest gevoelige thema binnen de coalitie. VVD en CDA vinden de ruim 70.000 asielzoekers die dit jaar volgens de meest recente prognose naar Nederland komen veel te veel. Volgens deze partijen kan Nederland dit door het tekort aan opvangplekken en het broze draagvlak onder de bevolking niet aan. Daarom pleiten zij vooral voor maatregelen die Nederland minder aantrekkelijk moeten maken voor asielzoekers. D66 en ChristenUnie geloven niet dat Nederland op dat niveau veel invloed heeft op het aantal asielzoekers en voelen meer voor een Europese oplossing. Ze vinden daarnaast dat Nederland de plicht heeft iedere asielzoeker fatsoenlijk op te vangen. De twee partijen wijzen er ook op dat relatief veel meer arbeidsmigranten dan asielzoekers naar Nederland komen: volgens hen is dat 58 procent tegenover 10 procent van de totale immigratie.
Het gesprek gaat niet alleen over asiel, het kabinet kijkt ook naar arbeidsmigratie
Met name onder VVD-leden neemt de irritatie toe dat D66 en ChristenUnie het hoge aantal asielzoekers niet als een probleem zien. Desnoods moet de VVD maar uit het kabinet stappen, was de stemming onder kritische leden afgelopen zaterdag op het congres in Apeldoorn. Een interview van ChristenUnie-leider Mirjam Bikker in het AD vlak voor het VVD-congres zette volgens VVD-bronnen „heel veel kwaad bloed”. Bikker zei dat „iedere migrant wel een mens is, en ik vraag de VVD om dat ook te zien”.
Andere coalitiepartijen zien dat de VVD met de druk van de achterban worstelt en grote woorden gebruikt: het kabinet zou in juli niet op vakantie kunnen als er geen stevig asielpakket ligt. Binnenskamers wordt de opstelling van de liberalen anders beleefd. Premier Mark Rutte en staatssecretaris Van der Burg zouden erin berusten dat de instroom van asielzoekers op korte termijn niet kan worden verlaagd. „Er ligt geen gamechanger op tafel”, zegt een coalitiebron. Het probleem van de hoge aantallen snel willen oplossen is „politiek wensdenken”, zegt een ander.
ChristenUnie en D66 willen vooral maatregelen die juridisch houdbaar zijn. Bij deze partijen bestaat nog altijd grote irritatie over het nareisverbod dat het kabinet vorig jaar afkondigde, een tijdelijke stop op gezinshereniging voor asielzoekers met een verblijfsvergunning. Deze maatregel, waarvan vooral de VVD een warm pleitbezorger was, ging bij de rechter al snel onderuit en moest vervolgens worden teruggedraaid. De ChristenUnie zei daarna dit soort „pestmaatregelen” niet meer te zullen accepteren.
Tweestatusstelsel
De vraag is welke mogelijkheden het kabinet nog ziet voor asielmaatregelen die op steun van alle vier de coalitiepartijen kunnen rekenen. Volgens coalitiebronnen liggen verschillende voorstellen op tafel, waaronder het verder opvoeren van mobiele grenscontroles, het later afgeven van permanente verblijfsvergunningen en het versnellen van de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers.
Het CDA opperde onlangs nog het zogenaamde ‘tweestatusstelsel’ weer in te voeren. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen mensen die vluchten vanwege etniciteit, seksuele geaardheid of religie, en mensen die vluchten voor oorlog en geweld. De tweede groep kan na het einde van het conflict terugkeren en heeft minder rechten in het gastland, is het idee.
Over het CDA-plan bestaan in de coalitie twijfels. ChristenUnie en D66 wijzen naar Duitsland, waar de regering het tweestatusstelsel naar Nederlands voorbeeld juist wil áfschaffen. In Nederland bestond het stelsel tot begin deze eeuw. De afschaffing bespaart de IND en rechters veel werk, omdat asielzoekers niet meer procederen over de aan hun toegekende status.
Veel van deze voorstellen leiden op korte termijn niet tot minder asielzoekers. Daarvoor vestigen de coalitiepartijen hun hoop vooral op Europese afspraken en migratiedeals. In Brussel wordt al langer onderhandeld over een nieuw migratiepact, dat onder andere de huidige Dublinregels moet vervangen, die voorschrijven dat asielzoekers in het eerste Europese land van aankomst hun procedure moeten doorlopen. Nu reizen ze vaak door naar bijvoorbeeld Nederland en kunnen zij vanwege uitspraken van de Raad van State niet makkelijk worden teruggestuurd. Ook deals met Afrikaanse landen als Tunesië zouden kunnen helpen tegen de hoge instroom. Rutte reist binnenkort mogelijk naar het land om door te praten over afspraken die Tunesië moeten ondersteunen en doorreizende migranten moeten tegenhouden.
Het kabinetsoverleg over migratie, dat nu twee keer per week wordt gehouden en vaak niet langer dan twee uur duurt, kan de komende weken in frequentie worden opgevoerd. Naar verwachting schuiven, als het spannend wordt, ook premier Rutte en de vicepremiers dan vaker aan. De wil om eruit te komen is er, zeggen ze bij alle coalitiepartijen, maar het is afwachten of dat gezien de politieke gevoeligheden genoeg is. Asiel, zegt een coalitiebron, „is typisch zo’n onderwerp „dat een kabinetscrisis kan veroorzaken”.