N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Spoorstoring op Amsterdam CS Wat het probleem zondag heeft veroorzaakt, is nog onduidelijk, zegt ProRail. Niets wijst op een cyberaanval van buitenaf. „Het probleem zat in onze eigen systemen.”
Wéér geen treinen. Reizigers werden zondag en maandag opnieuw verrast door een grote spoorstoring. Een computerprobleem bij beheerder ProRail legde het treinverkeer rond Amsterdam plat. In de afgelopen twee jaar zorgden meer IT-problemen bij ProRail en NS voor ernstige verstoringen.
Het probleem van zondagavond en maandagochtend gaf ernstige hinder op het spoor in West-Nederland. Noord-Holland-Noord was slechts per bus bereikbaar. Internationale treinen naar Amsterdam strandden voortijdig.
Duizenden reizigers werden gedupeerd. Vele honderden brachten van zondag op maandag noodgedwongen de nacht door in de gangen van Amsterdam Centraal, in stilstaande treinen op het station, op een veldbedje in de Utrechtse Jaarbeurs of in concertzaal Ziggo Dome. Ook conducteurs en machinisten die zondag niet meer naar huis konden, sliepen in de treinen op Amsterdam CS.
1 Lijkt deze storing op eerdere verstoringen op het spoor van de afgelopen jaren?
Ja en nee. Voor treinreizigers maakt de oorzaak van de storing niet uit. De treinen rijden niet. Punt. Of spoorbeheerder ProRail nu een plaatselijke IT-probleem heeft, zoals zondag. Of NS een landelijke telecom-storing, zoals in april vorig jaar. Of de machinisten en conducteurs van NS staken, zoals in september verspreid over het land.
Wat het probleem zondag heeft veroorzaakt is nog onduidelijk, zegt een woordvoerder van ProRail. Wel zegt hij dat niets wijst op een cyberaanval van buitenaf. „Het probleem zat in onze eigen systemen.”
De Amsterdamse treindienstleiding, die is gevestigd in het ronde, voor veel treinreizigers bekende pand naast CS – kon zondagmiddag plots geen gebruik meer maken van een computersysteem om de dienstregeling te beheren. Dat systeem helpt om de treinenloop bij te sturen als zich problemen voordoen. Als trein A een beetje vertraging heeft, krijgt trein B even voorrang.
Op kleinere stations zou zo’n aanpassing wellicht ook op het zicht of via de telefoon gedaan kunnen worden. Als dat tenminste veilig wordt bevonden. Maar dat kan niet voor Amsterdam CS. Met 200.000 reizigers per dag – groeiend naar 275.000 in 2030 – is CS zo druk dat de treindienstleiders niet buiten computerondersteuning kunnen. Pakweg elke 1,5 tot 2 minuten vertrekt of arriveert er een trein. In 2030 moet dat er bijna één per minuut zijn.
„Veel mensen zullen zich niet realiseren hoe ver het Nederlandse spoor is gedigitaliseerd”, zegt Wijnand Veeneman. Hij is hoofddocent governance van infrastructuren aan de TU Delft. „Het is complex: binnen het spoor worden zeventien verschillende computersystemen gebruikt.”
Alle verstoringen hebben een ding gemeen, stelt Veeneman: „Veiligheid staat altijd voorop. Een beetje onveiligheid wordt, anders dan op de weg, niet getolereerd op het spoor. Zijn er twijfels over de werking van een IT-systeem dan wordt het treinverkeer stilgelegd. En dat is goed.”
2 Had ProRail de storing sneller kunnen oplossen?
ProRail slaagde erin maandagmorgen het treinverkeer rond Amsterdam weer op te starten. Daartoe had de organisatie de Amsterdamse verkeersleiding verplaatst naar het ProRail-kantoor in Utrecht. Had de organisatie dat niet al zondagmiddag kunnen doen, zoals critici stellen?
Uitwijken kon niet eerder, zegt de ProRail-woordvoerder, omdat lang onduidelijk was (en is) wat de storing veroorzaakte. Bovendien duurt uitwijken lang. „Het is niet een kwestie van één druk op de knop.” Elf Amsterdamse verkeersleiders zitten nu op het ProRail-kantoor in Utrecht. „Dit is een unieke situatie. Het is de eerste keer in tien jaar dat wij gebruik hebben gemaakt van de uitwijk naar Utrecht.”
3 Honderden reizigers konden zondagavond niet naar huis. Hadden ProRail of NS de opvang van gedupeerden beter moeten regelen?
Bij elke storing vragen reizigers, hun belangengroepen en politici waarom er niet meer vervangende bussen zijn ingezet. En elke keer wijzen NS en ProRail op het feit dat je snel heel veel bussen nodig hebt om alle reizigers in een trein alternatief vervoer te kunnen bieden. In een gemiddelde dubbeldekstrein zitten pakweg vijfhonderd mensen; in een bus vijftig.
Wat opvalt is het verschil tussen de crisisopvang tussen Amsterdam en Utrecht, de twee plaatsen waar de meeste reizigers waren gestrand. In Utrecht kondigde burgemeester Sharon Dijksma de rampsitutatie GRIP1 af, wat onder meer leidde tot noodvang in de Jaarbeurs, pal naast Utrecht CS.
Rond middernacht kreeg de gemeente Utrecht het signaal van de politie dat er veel gestrande reizigers op Utrecht Centraal waren, meldt een woordvoerder van Dijksma. „Naar aanleiding daarvan is besloten op te schalen, zodat de situatie goed gecoördineerd kon worden. Kort daarna is besloten de Jaarbeurs open te stellen voor gestrande reizigers. Daarvan hebben ongeveer 170 personen gebruik gemaakt.”
Utrecht heeft naar aanleiding van de storing afgesproken met NS dat de gemeente eerder wordt betrokken in dergelijke situaties. „Zo kan in het vervolg sneller worden ingespeeld op het opvangen van gestrande reizigers als er geen alternatief vervoer kan worden ingezet”, aldus de woordvoerder.
Bij Amsterdam CS werd zo’n opvang niet aangeboden. De gemeente had maandagmiddag nog niet gereageerd op vragen hierover van NRC.
Naar aanleiding van de IT-storing bij NS van april 2022 stelde het Rotterdamse Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) na onderzoek dat NS scenario’s had moeten hebben voor een landelijke technische storing van „deze duur en omvang”. Van de vervoerder mag „worden verwacht dat is nagedacht over een dergelijke situatie”. Voor andere calamiteiten, zoals cyberaanvallen, zijn wel scenario’s uitgewerkt.
„Geen verstoring is hetzelfde”, zegt Jelleke van Rantwijk, manager en onderzoeker van het COT. „Zolang niet duidelijk is wat de storing zondag heeft veroorzaakt, is het lastig de problemen te vergelijken. Maar dit toont wel weer aan hoe ontzettend afhankelijk het treinverkeer – en wij allemaal eigenlijk – zijn geworden van automatisering.”
4 Had ProRail dit probleem kunnen voorkomen?
Dat is een lastige vraag zolang de oorzaak van de huidige storing nog onbekend is.
In het onderzoek naar de grote NS-storing stelde onderzoeksbureau COT: „Helaas zijn incidenten in een uitermate complexe operatie zoals die van NS niet te voorkomen. Nederland kent een van de meest intensief gebruikte spoornetwerken ter wereld. In toenemende mate is het nodig gebleken IT-systemen in te zetten om dit gebruik mogelijk te maken.” Hoe goed ook wordt getracht de continuïteit van de systemen te borgen, zo stelden de COT-onderzoekers, het is nodig rekening te houden met de mogelijkheid dat de systemen tijdelijk niet werken.
Universitair hoofddocent Veeneman (TU Delft) wijst eveneens op het volle spoor in Nederland. „Dat maakt de complexiteit veel hoger dan in het buitenland waar je soms slechts 40 kilometer per uur kan rijden als er een storing is. Het Nederlandse spoornet is druk, de veiligheid staat boven alles, en innovaties moet je invoeren terwijl het vervoer moet doorgaan.”
Veeneman wil zich niet uitspreken over de vraag of het Nederlandse spoor te vol is. Willen we teveel wanneer we ook het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) willen introduceren, elke 10 minuten een trein op populaire trajecten? „Dat is geen vraag voor een universitair docent, maar voor de politiek”, zegt Veeneman.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat, CDA) reageerde maandagmorgen kort op de spoorproblemen. „Hoewel storingen in systemen kunnen voorkomen, is deze grote storing heel slecht voor het vertrouwen in de trein”, aldus Heijnen. Ze verwacht „een grondige uitleg van NS en ProRail hoe dit heeft kunnen gebeuren”. Donderdag praat de Tweede Kamer met de staatssecretaris over het onderwerp spoor.
Lees ookValt er een medewerker uit, dan ligt heel het treinverkeer stil