Hoe krijg ik mijn zoon aan het sporten?

Opgevoed Elke week legt Annemiek Leclaire een lezersvraag voor aan deskundigen.

‘Hoe kan ik mijn zoon van 18 jaar motiveren om te sporten? Hij heeft vanaf zijn vierde met veel plezier in het land waar we woonden gesport. Tot het te competitief werd, en de coach over zijn puppy fat begon. Onze zoon begon angstig en onzeker te worden. In de coronaperiode verhuisden wij naar Nederland. De sportfaciliteiten waren dicht, de schoolstress nam toe. Onze zoon begon stiekem te snoepen. Hij probeerde de sportschool, vond hij saai, daarna de roeiclub, maar stopte weer. Hoe minder hij beweegt, hoe meer hij snoept, hoe dikker hij wordt en hoe slechter hij zich over zichzelf voelt. Ik heb geprobeerd er helemaal niks over te zeggen, ik heb geprobeerd hem het belang van sporten uit te leggen met wetenschappelijke artikelen, ik probeer hem positief te ondersteunen met gezonde voeding. Wat kunnen wij als ouders doen? Ik gun hem zo dat hij weer lekker in zijn vel zit.”

Naam is bij de redactie bekend. (Deze rubriek is anoniem, omdat moeilijkheden in de opvoeding gevoelig liggen. Wilt u een dilemma in de opvoeding voorleggen? Stuur uw vraag of reacties naar [email protected]

Intrinsiek motiveren

Crystal Smit: „Uit onderzoek onder jongeren weten we dat intrinsieke motivatie het allerbelangrijkst is om met gezond gedrag te beginnen en dat ook vol te houden. Er zijn een paar manieren hoe ouders die intrinsieke motivatie bij kinderen kunnen aanwakkeren.

„Begin met erkennen dat dit voor uw zoon een lastige situatie is, zodat hij voelt dat hij er niet alleen voor staat. U zou kunnen vragen hoe hij zich zou willen voelen, en waarom?

„Om hem het gevoel te geven dat hij eigen keuzes maakt, kunt u vragen welke mogelijkheden hij zelf ziet om zich lekkerder te gaan voelen. Wat zou hij zelf willen en kunnen doen? Hij zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: ‘Ik kan fruit eten in plaats van snoep.’

„Het is belangrijk om als ouder in dat gesprek geen controlerende taal te gebruiken, zoals ‘jij moet gewoon dit doen.’ Maar om steeds samen te onderzoeken: waarom is dit voor jóú belangrijk?

„Prijs het allerkleinste stapje dat uw zoon hierin zet, maar overdrijf het niet. Zeg bijvoorbeeld: ‘Het valt me op dat je de laatste tijd overdag fruit eet, wat goed dat je dit zo aan het oppakken bent.’ Dit draagt bij aan het gevoel dat ze zelf iets kunnen.”

Zelfvertrouwen opbouwen

Minke Eilander: „Voor veel jongeren was de coronatijd stressvol. Daar komt voor uw zoon nog een landverhuizing en spanning over schoolresultaten bij. Snoepen is een bekend copingsmechanisme om met spanning om te gaan, het stimuleert de aanmaak van dopamine in de hersenen, wat een lekker gevoel geeft.

„Ook als volwassenen kennen we de impuls om naar iets te grijpen dat niet echt goed is. Bij jongeren tot 25 leeft dat nog sterker omdat ze door nog onvolledige hersenrijping minder goed in staat zijn de gevolgen van hun acties te overzien.

„Ik zou de nadruk van voeding, gewicht en sport afhalen. Zijn lichaamsbouw is door een sportcoach op jonge leeftijd al geassocieerd met negativiteit. Daar hoeft niet nog meer druk op.

„Natuurlijk kunt u tegen uw zoon zeggen dat u zich zorgen maakt omdat hij niet lekker in zijn vel zit, maar laat de regie over de oplossingen bij hem. Als 18-jarige weet hij wat gezond leven is. U geeft daarin al een goed voorbeeld.

„Ga in plaats daarvan met hem in gesprek over wat hij leuk vindt om te doen. Waar wordt hij nou echt blij van? Wat vindt hij leuk om te leren? En probeer dat te stimuleren want dit draagt bij aan meer zelfvertrouwen, en dat maakt hem weerbaarder. Een positief zelfbeeld maakt gedragsverandering makkelijker.”

Crystal Smit is als assistant professor verbonden aan de Youth & Family-groep en Movez Lab, onderzoeksgroepen naar jeugd en welzijn aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Minke Eilander is zelfstandig postdoconderzoeker en medisch pedagoog.