N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Voetbal Hij speelde vijftig interlands voor Nederland, maar werd gewaarschuwd voor zijn contacten met criminelen. Quincy Promes staat maandag terecht voor mishandeling en drugssmokkel.
Voor de laatste wedstrijd van het seizoen zaterdag moest voetballer Quincy Promes naar Samara nabij Kazakhstan reizen waar de nummer 13 van de Russische competitie Krylia Sovetov wachtte. Zijn club Spartak Moskou verloor en scoren deed Promes niet. Met 20 doelpunten eindigde hij daardoor op de tweede plek van de topscorerslijst van de Russische Premjer-Liga.
Terwijl de 31-jarige Promes professioneel nog een best redelijk seizoen had, gaat dat privé niet op. In maart eiste het Openbaar Ministerie in Amsterdam twee jaar celstraf tegen Promes wegens zware mishandeling: hij zou in de zomer van 2020 op een familiefeest in Abcoude een neef hebben neergestoken. Vorige week bleek dat justitie hem ook gaat vervolgen voor het importeren van twee partijen cocaïne – 1.363 kilo in totaal – in januari van dat jaar.
Maandag worden beide zaken afzonderlijk behandeld bij de rechtbank Amsterdam. Niet eerder stond een Nederlandse voetballer met de statuur van Promes – hij speelde vijftig interlands voor Oranje – terecht voor zulke zware feiten.
‘Ik wou in zijn nek’
Als het aan het Openbaar Ministerie lag, had de rechtbank al lang uitspraak gedaan in de steekpartij-zaak. In een afgeladen rechtszaal presenteerden twee officieren van justitie begin maart het bewijs waaruit volgens hen onomstotelijk blijkt dat Promes zijn neef na het familiefeest „waar de Hennessy rijkelijk vloeide” in zijn knie stak.
Promes, destijds Ajax-speler, werd ten tijde van het steekincident namelijk afgeluisterd. „Waar heb ik hem geraakt?”, vroeg hij kort na het incident aan familie, zo blijkt uit getapte gesprekken. Toen hij hoorde dat zijn neef in het been was geraakt, noemde Promes dat mazzel. „Ik mikte helemaal niet in zijn been. Ik wou in zijn nek doen.” Ook zei hij: „De volgende keer krijgt ie kogels”. En tegen zijn vader die tussenbeide kwam: „Je hebt zijn leven gered. Anders steek ik hem dood. Dat begrijp je toch?”
Lees ook: ‘Ik wou in zijn nek doen’, zei Promes in een afgeluisterd telefoongesprek
Dat de rechtbank niet, zoals gebruikelijk, twee weken later uitspraak deed is omdat Promes’ advocaat Robert Malewizc betoogde dat de tapgesprekken niet gebruikt mogen worden voor het bewijs zo lang hij – en de rechtbank – niet kunnen controleren of het afluisteren rechtmatig was.
De afgeluisterde ogenschijnlijke bekentenissen van de voetballer zijn namelijk bijvangst van een strafrechtelijk onderzoek waarin Promes van betrokkenheid bij drugssmokkel werd verdacht. Over dat onderzoek weigerde het OM informatie te verstrekken.
Beide zaken lijken nu bij elkaar te komen. De rechtbank besloot dat het geheimgehouden proces-verbaal op basis waarvan de rechter-commissaris toestemming gaf tot het afluisteren alsnog door het OM aan het strafdossier moet worden toegevoegd. Dat is gebeurd en daardoor kan de strafzaak maandagmiddag worden voortgezet. Onmiddellijk daarna staat een zitting gepland van de nieuwe strafzaak tegen de voetballer. Samen met medeverdachte Marylio V., die sinds 25 april vastzit, wordt Promes de invoer van twee partijen cocaïne van respectievelijk 650 kilo en 713 kilo verweten: deze werden eind januari 2020 kort na elkaar in Antwerpen in beslag genomen.
Foute vrienden
Ten tijde van het steekincident speelde Promes bij Ajax – dat hem in 2019 voor bijna 16 miljoen euro overnam van Sevilla. De geboren en getogen Amsterdammer omschreef het als thuiskomen. „Amsterdam is ondeugend. Eigenlijk alles wat ik zelf ook ben”, aldus Promes.
De spits doorliep de Ajax-jeugdopleiding. Hij werd er op zijn zestiende weggestuurd toen hij na de scheiding van zijn ouders onhandelbaar werd, zo vertelde hij op de Ajax-site. „Ik woonde bij mijn moeder, verhuisde van buurt naar buurt, kreeg nieuwe en foute vrienden en kwam in een soort tornado terecht.” Via HFC Haarlem belandde hij bij FC Twente waar hij dusdanig indruk maakte dat Spartak Moskou hem in 2014 voor 15 miljoen euro overnam.
Foute vrienden leek Promes niet te hebben afgezworen. In het Parool vertelden twee (oud-)rechercheurs onlangs dat zij Promes in zijn Ajax-tijd tot twee keer toe waarschuwden voor zijn criminele contacten. De eerste keer was nadat hij gezien was met voorman Joey AK van Bijlmer-rapgroep Zone6 die met geweld en internationale cocaïnehandel in verband wordt gebracht. De tweede keer ging het over Promes’ vriendschap met een halfbroer, een voor liquidatie veroordeelde gangsterrapper.
Rapnummer
De strafzaken tegen Promes, die zelf ook graag rapt en eigenaar is van kledingmerk Mask QP, hebben hem veroordeeld tot een voetbalcarrière op het tweede plan. Nadat de speler in december 2020 vanwege de steekpartij werd gearresteerd, verkocht Ajax hem met een fors verlies aan zijn oude club Spartak Moskou. Hij mocht in 2021 nog mee naar het EK onder toenmalig bondscoach Frank de Boer, maar raakte onder diens opvolger Louis van Gaal alsnog zijn plek in de Oranje-selectie kwijt. Van Gaal wilde „spelers die verwikkeld zijn in zulke zaken” niet selecteren.
Ook huidig bondscoach Ronald Koeman roept Promes niet op. Niet dat het waarschijnlijk is dat hij zou komen, aangezien het OM eerder niet uitsloot hem te arresteren als hij voet in Nederland zou zetten.
Promes is daarom naar verwachting, net als bij eerdere zittingen, maandag niet aanwezig in de rechtbank. Via zijn advocaat ontkende hij zijn betrokkenheid bij de steekpartij en drugshandel. In zijn meest recente rapnummer ‘Liars’ dat vorige maand werd uitgebracht lijkt hij ook aan zijn onschuld te refereren. „Het is begonnen als een leugen. Mensen willen praten maar ik heb nog mijn geheugen.”