Nederlands huis doorzocht in Duits onderzoek naar IS-financiering, ‘verdachte uit Limburg in beeld’

Islamitische Staat Bij een groot Duits politie-onderzoek naar een financieringsnetwerk van de Islamitische Staat is ook een Nederlands huis doorzocht. Een man uit Limburg zou als verdachte in beeld zijn.
Zeven gearresteerde verdachten zouden samen meer dan 65.000 euro naar de Islamitische Staat hebben gesluisd.
Zeven gearresteerde verdachten zouden samen meer dan 65.000 euro naar de Islamitische Staat hebben gesluisd. Foto Getty

In een Duits politieonderzoek naar een financieringsnetwerk van de Islamitische Staat is ook een Nederlandse woning doorzocht, meldt het Duitse Openbaar Ministerie woensdag. Persbureau ANP schrijft dat het gaat om een woning in Limburg, en dat de bewoner ook als verdachte in beeld is. Duitse en Nederlandse autoriteiten konden dat woensdag nog niet tegenover NRC bevestigen.

Meer dan duizend agenten waren betrokken bij zoekacties op zeker 109 verschillende plekken, schrijft het Duitse OM. Zeven mensen zijn daarbij gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een internationaal netwerk dat de activiteiten van terreurorganisatie IS ondersteunde.

De zeven verdachten zouden als tussenpersonen hebben gefungeerd. Ze verzamelden het geld dat twee andere IS-aanhangers via Telegram ophaalden en sluisden het door naar Syrië. Op die manier zou zeker 65.000 euro zijn opgehaald, waarvan een deel zou zijn gebruikt om IS-leden te helpen ontsnappen uit gevangenenkampen.

Lees ook Herken je een terrorist aan z’n bankrekening? Dat proberen banken te doen