Medische beslissing speelt rol bij meerderheid van sterfgevallen

CBS Onderzoek van het CBS toont aan dat bij bijna een derde van de sterfgevallen sprake is van pijnverlichtende middelen die het overlijden kunnen bespoedigen.
Ongeveer de helft van de mensen die overleden in 2021 overleed aan kanker en hart- en vaatziekten.
Ongeveer de helft van de mensen die overleden in 2021 overleed aan kanker en hart- en vaatziekten. Foto Siese Feenstra/ANP

Een medische beslissing heeft een rol gespeeld bij ruim de helft van de 171.000 sterfgevallen in 2021. Dat blijkt uit het Sterfgevallenonderzoek 2021 van het CBS, Amsterdam UMC en Erasmus MC. Bij een derde van de sterfgevallen werden pijnverlichtende middelen toegediend die het overlijden van een patiënt konden bespoedigen.

Het Sterfgevallenonderzoek wordt sinds 1990 iedere vijf jaar ingevuld door artsen die medische beslissingen rondom sterfgevallen hebben moeten nemen. In 2020 ging het onderzoek niet door vanwege de coronapandemie en werd het verplaatst naar 2021.

Uit het onderzoek blijkt dat bij 18 procent van de patiënten werd besloten te stoppen met een behandeling. Bij bijna 6 procent van de gevallen werd een middel voorgeschreven om het levenseinde te versnellen, iets wat in bijna alle gevallen neerkwam op euthanasie.

Ongeveer de helft van de mensen die overleden in 2021 overleed aan kanker en hart- en vaatziekten. Bij kanker kwam het vaker dan gemiddeld voor dat een medische beslissing werd genomen om het overlijden te bespoedigen of pijn te verlichten. Bij hart- en vaatziekten werd juist een stuk minder ingegrepen: bij 61 procent van de gevallen namen artsen geen medische beslissing.

Lees ook: Palliatieve zorg: in plaats van ‘hoelang heb ik nog?’ is een betere vraag ‘hoe goed heb ik nog?’