Politie arresteerde vooralsnog geen van de AZ-hooligans die de hoofdtribune van het AFAS Stadion bestormden

Hooliganisme De politie verklaart dat de inzet in het stadion was gericht op het „herstel van de openbare orde en veiligheid” in het stadion.
Vlak voor het laatste fluitsignaal braken er gevechten uit in het AFAS Stadion.
Vlak voor het laatste fluitsignaal braken er gevechten uit in het AFAS Stadion. Foto ANP

De politie heeft vooralsnog geen van de AZ-hooligans gearresteerd die donderdagavond een hek voor de hoofdtribune van het AFAS Stadion in Alkmaar platliepen en familie en vrienden van spelers van West Ham United aanvielen. Dat meldt de politie van Noord-Holland vrijdag op navraag van NRC. Algemeen directeur van AZ Robert Eenhoorn heeft na het geweld op televisie gezegd van de agressie te balen. „Dit is niet goed gegaan en uiteindelijk ben ik eindverantwoordelijk.” Zowel de gemeente Alkmaar als AZ waren vrijdagochtend nog niet bereikbaar voor commentaar.

Op de vraag waarom geen van de hooligans is aangehouden, zegt de politie: „Onze inzet was gericht op het herstel van de openbare orde en veiligheid in het stadion.” Het is volgens de politie aan AZ om de beveiliging in het eigen stadion te waarborgen. Toen dat donderdagavond niet bleek te lukken, is de politie opgeroepen om bij te springen. De Mobiele Eenheid (ME) van de politie betrad uiteindelijk het stadion, wat verdere escalatie voorkwam. Voor zover bekend raakte niemand zwaargewond.

Vlak voor het laatste fluitsignaal in het AFAS Stadion — AZ werd door een 1-0 verlies in de halve finale van de Conference League uitgeschakeld — brak een groep van tientallen in zwart gehulde mannen met capuchons door een hek dat de hoofdtribune scheidt van het vak met de harde kern van AZ. Dat hek staat er gewoonlijk niet, maar in de Europese thuiswedstrijd tegen Anderlecht betraden enkele supporters het veld.

Op de hoofdtribune zaten intimi van de spelers van West Ham United. Omdat die in gevaar waren, sprongen ook enkele spelers van de Engelse club tussen de driftige menigte, blijkt uit beelden op sociale media. De intimiderende sfeer sloeg over op andere tribunes, waar jonge kinderen huilend toekeken en andere supporters het „Schaam je kapot” inzetten.

Directeur Eenhoorn deed, de armen weid gespreid, nog een vergeefse poging de groep te stoppen. Hij had al „een slecht voorgevoel” voor de wedstrijd, zei hij na de wedstrijd. „Vorige week was het daar ook al wat rumoerig, maar hier waren we te laat.”