N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Geweld in Soedan De rivaliserende Soedanese generaals spraken dit weekend af burgers te ontzien en hulp toe te laten, maar het geweld gaat in Khartoem en andere steden onverminderd door.
Ook na een tweede gespreksronde tussen legerleider Abdel Fattah al-Burhan en de paramilitaire generaal Mohamed Hamdan ‘Hemedti’ Dagalo, zondag in Saoedi-Arabië, blijven Khartoem en andere steden in Soedan in de greep van hevige gevechten. De twee spraken op 12 mei al af om burgers te beschermen en humanitaire hulp toe te staan, maar burgers zien weinig tekenen zij die overeenkomst respecteren.
In een maand vechten zijn ruim zevenhonderd mensen omgekomen en bijna een miljoen mensen gedwongen hun huizen te ontvluchten. Grote aantallen mensen gaan de grens over, maar de meeste vluchtelingen zijn nog in Soedan zelf.
Het Wereldvoedselprogramma (WFP) waarschuwt in een nieuw rapport dat miljoenen mensen honger zullen lijden door het conflict. „In de komende drie tot zes maanden zullen negentien miljoen mensen acuut voedselonzeker zijn als het huidige conflict voortduurt”, volgens Brenda Kariuki van het WFP in Oost-Afrika.
Legerleider Burhan kondigde zondag aan de rekeningen van de Rapid Support Forces (RSF) bij de Soedanese bank te bevriezen, evenals de rekeningen van alle bedrijven die tot de groep van zijn rivaal behoren, meldde het staatspersbureau SUNA. Ook liet hij weten de gouverneur van de Centrale Bank te vervangen. De afgelopen tien jaar vergaarde de RSF veel geld met de geleidelijke overname van Soedanese financiële instellingen en goudreserves.
Daarnaast ontsloeg Burhan deze week de waarnemend minister van Binnenlandse Zaken, Anan Hamed Mohammed Omar, die ook de politiechef is. Generaal Burhan Khalid Hassan Muhyi al-Din wordt de nieuwe algemeen directeur van de politie.
Moskeeën en kerk beschoten
De politie is sinds het uitbreken van de gevechten volledig afwezig in de getroffen gebieden. De RSF, geleid door Hemedti, plunderen en bezetten huizen en ambassades in de hoofdstad, verkrachten burgers en vallen hen aan.
Het officiële leger voert voornamelijk luchtaanvallen uit. Maandag viel het leger de RSF aan in de buurt van een ziekenhuis in het noorden van Khartoem. Videobeelden laten zien dat het gebouw zwaar is beschadigd door de bombardementen. Zondag zijn ook biddende inwoners in een kerk en twee moskeeën beschoten. Beide partijen beschuldigen elkaar van het geweld. Aanvallen op religieuze gebouwen gaan in tegen het internationaal recht.
Naast de strijd tussen de twee generaals laaide een oud geschil tussen Arabische en Afrikaanse eenheden op in de westelijke regio Darfur. Volgens mensenrechtengroepen kwamen bij gevechten rond de stad Geneina de afgelopen dagen meer dan 350 mensen om het leven. Artsen melden dat alle medische voorzieningen daar volledig zijn ingestort.
Toen de hel losbarstte trok een kunstenaarsgemeenschap de kelder in. In de eerste weken na de Russische invasie van februari 2022 was het Jermilov Center in Charkiv, 25 kilometer van de Russische grens, opeens een schuilkelder. Het centrum voor hedendaagse kunst, verbonden aan de Karazin Universiteit, is een ondergrondse, beschermde plek, en daardoor geschikt. De grote ruimte waar vooraanstaande en beginnende Oekraïense en buitenlandse kunstenaars hun werk exposeren, werd een tijdelijk thuis.
Toenmalig premier Mark Rutte is er nog ontvangen, twee jaar later, door de Oekraïense president Zelensky. Donderdagavond spreekt artistiek leider Natalia Ivanova erover in het Amsterdamse debatcentrum De Balie, met andere artistiek leiders uit Oekraïne in een discussie over de betekenis van kunst in de oorlog.
„Het was zwaar,” zegt Ivanova via Zoom, „maar we wisten: wij hebben een veilige toevlucht hier. En dus hebben we alle mensen gebeld die we kenden, onze community, om ze ook een veilige haven te bieden. Om ze ook de ruimte te geven om hier even na te denken, op adem te komen, en een plan te maken. Kunstenaars zijn hele gevoelige, hele vriendelijke mensen. Het was mooi dat we voor deze groep een veilige plek konden bieden.”
Na de overwinning
De kunstenaarsgroep richtte er slaapplaatsen in, de klapstoeltjes voor lezingen werden stoelen aan de geïmproviseerde eettafel, de half ontmantelde tentoonstelling werd een speelruimte voor kinderen. Een vierkante bak zand, onderdeel van een installatie, werd een zandbak. Samen probeerden ze rust te vinden, voor zover dat kon. En terwijl ze zich nestelden, bedden opmaakten en groente sneden, kwam er een idee. Van Daniil Revkovsky, een van de kunstenaars, vertelt Ivanova. Hij stelde voor hun verblijf niet alleen als een veilige toevlucht te zien. Hij zei: ‘Hoe wij hier samenleven, of daar een poging toe doen, laten we het zien als een performance, een daad van kunst.’
We ruimen het niet op, bedacht Revkovsky. We laten alles precies zoals het is. De kinderhoek, de eettafel, de bedden: het zal een bewijs zijn van ons verblijf hier, van de tijd die wij doormaken. En we zullen het tentoonstellen „na de overwinning”, als rauwe, bitterzoete herinnering aan deze tijd. Dat moment is nog niet gekomen.
How are you werd geen installatie van een bewoonde kunstkelder, het werd een gedocumenteerde performance. Het kunstcentrum deelt foto’s van hun leven onder de grond. „Alles wat wij deden was echte kunst”, staat op de website.
Leven als performance
Was het nodig, om het verblijf in de schuilkelder als performance te zien, hielp het ze? Ivanova: „Die manier van leven is een mechanisme om jezelf op afstand te houden van de situatie waar je in zit. Het maakt het misschien zelfs, op de een of andere manier, makkelijker om te accepteren wat er gebeurt.” Dat is moeilijk, als „de bommen je om de oren vliegen en vliegtuigen je aanvallen.”
Ze lazen nieuws op hun telefoon, vertelt Ivanova, ze lazen dat Russische tanks het noorden van de stad naderden. Ze vroegen elkaar: wat doen we nu? Moeten we weg? Kunnen we weg? „Elke minuut van de dag” lazen Ivanova en de kunstenaars hoe de situatie zich ontwikkelde. „We werden er gék van.” De performance, herinnert Ivanova zich, was een manier om dat af en toe een halt toe te roepen, een manier om „de gemoedsrust in het gebouw te houden”.
Ivanova bleef in Charkiv, omdat ze nog veel plannen voor de stad heeft. Residenties voor kunstenaars, tentoonstellingen in het Jermilov Centrum; ze wil het culturele leven in Charkiv overeind houden. Sinds de invasie verwelkomt ze daarom ook voorstellingen van culturele instellingen die een bovengronds, onveilig gebouw hebben.
„Het zou gek zijn”, zegt Ivanova, als alle Oekraïeners zich nu in de eerste plaats op het beschermen van de cultuur zouden richten. Waar mensen nu vooral aan denken is: hoe te zorgen voor zichzelf, hun geliefden, hoe te overleven.” Maar ze ziet ook dat er sinds de invasie veel meer interesse is in nationale cultuur, in de vraag: wat betekent het om Oekraïens te zijn?
Ivanova denkt dat de mensen in Charkiv „hedendaagse kunst nu beter snappen” en er meer mee kunnen. „Want de kunstenaar en het publiek waar de kunstenaar het werk aan toont hebben nu een gedeelde, traumatische ervaring. Ze reflecteren op dezelfde gebeurtenissen.”
Als ze met NRC spreekt heeft ze net de tentoonstelling Sense of Safety afgesloten, een samenwerking met twintig kunstinstellingen uit twaalf landen. Daarmee wil Ivanova laten zien: de cultuur van Kharkiv is belangrijk, niet alleen voor ons, maar wij werken in een Europees cultuurweb. 31 kunstenaars deden mee, uit Oekraïne en daarbuiten, waaronder Borys Mychajlov, Pavlo Makov, Francis Alÿs, en Ahmet Öğüt. Ivanova: „Het was voor bezoekers best moeilijk te begrijpen. Er was veel mixed media-werk, er hing twee uur aan video’s.” Het ‘collectieve dagboek’ dat kunstenaar Katerina Jermolajeva inbracht in de tentoonstelling was toegankelijker: bezoekers schreven hun verhalen op over hun ‘gevoel van veiligheid’, of vooral het gebrek daaraan.
De kunstenaars waar Ivanova mee werkt „beseffen goed dat wat zij nu doen héél belangrijk is voor de toekomst”. Het is een taak van kunstenaars, vindt ze, om de gebeurtenissen vast te leggen. Om straks iets te hebben dat herinnert aan nu. Daarom gaat veel van het werk dat ze tonen gaat over de oorlog. De kunstkelder beschermt de bezoeker tegen het fysieke gevaar van de oorlog, maar biedt er geen ontsnapping aan.
Natalia Ivanova spreekt op 28 november in het Amsterdamse debatcentrum De Balie met Oekraïense collega’s. Info: debalie.nl
Roemeense autoriteiten en Europarlementariërs willen opheldering over de rol van het sociale mediaplatform TikTok bij de Roemeense presidentsverkiezingen. Vooral dankzij een succesvolle campagne op TikTok won de ultranationalistische en partijloze presidentskandidaat Calin Georgescu volkomen onverwacht de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, met 23 procent van de stemmen. Georgescu is zeer kritisch over EU en NAVO, tegen steun aan Oekraïne en lovend over fascistische leiders uit het Roemeense verleden. In de tweede ronde op 8 december neemt hij het op tegen de liberale kandidaat Elena Lasconi.
De Roemeense mediatoezichthouder Ancom, daarbij gesteund door omroepraad CNA en negentien ngo’s uit Roemenië, heeft de Europese Commissie dinsdag verzocht om een onderzoek naar de handelwijze van TikTok tijdens de verkiezingscampagne. Volgens Ancom heeft TikTok, eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance, niet adequaat gereageerd op klachten over „diverse onregelmatigheden in relatie tot illegaal verspreide content”.
TikTok zou het bereik van de bijdragen van Georgescu onder meer hebben vergroot door het toestaan van nepaccounts. Ook zou misbruik van het algoritme Georgescu hebben bevoordeeld. TikTok is zeer populair in Roemenië, begin 2024 waren er 9 miljoen gebruikers (op 19 miljoen inwoners). Georgescu heeft 260.000 volgers, vooral clips uit interviews werden veel gedeeld tijdens de campagne. Een post met de leugen dat Oekraïense kinderen meer financiële steun van de Roemeense overheid krijgen dan Roemeense kinderen, haalde 15 miljoen views. Zijn kiezers zijn jong: 31 procent van de kiezers tussen 18 en 24 jaar stemde op Georgescu.
Lees ook
over de verrassende winst van Calin Georgescu
Uitleg van TikTok-baas
De nieuwe Digital Services Act van de EU stelt eisen aan het modereren van (politieke) inhoud op sociale media. Betaalde politieke boodschappen zijn bijvoorbeeld niet toegestaan. De Europese Commissie houdt toezicht op het naleven van de Europese wetgeving door sociale mediaplatforms. Een onderzoek is echter lastig: de Commissie wil niet ingrijpen in nationale verkiezingen.
In een persconferentie op dinsdag eiste Valérie Hayer, fractievoorzitter van de liberale Renew-groep in het Europees Parlement, dat de ceo van TikTok in het parlement uitleg komt geven over de werkwijze van het platform rond de Roemeense verkiezingscampagne. Volgens Hayer moet TikTok garanderen dat het niet in strijd met de Digital Services Act heeft gehandeld. Hayer: „Roemenië is een alarmbel: radicalisering en desinformatie kunnen overal in Europa plaatsvinden, met schadelijke gevolgen.”
Constitutioneel Hof
Naast twijfels over de rol van TikTok is er meer rumoer rond de presidentsverkiezingen. Twee van de veertien kandidaten die zondag meededen aan de eerste ronde, Sebastian Popescu en Cristian Terhes, hebben het Constitutioneel Hof verzocht om de eerste ronde ongeldig te verklaren omdat er sprake zou zijn van fraude. Hun klachten worden donderdag behandeld. Volgens Popescu heeft Georgescu zijn verrassende overwinning te danken aan „onregelmatigheden”. Terhes richt zijn pijlen op Lasconi, die te lang zou zijn doorgegaan met haar campagne. Lasconi won met een marginaal verschil van de favoriete kandidaat, de huidige premier Marcel Ciolacu van de sociaaldemocratische SPD. Omdat ze tweede werd, is ze nog in de race voor het presidentschap, Ciolacu niet.
Woensdag werd bovendien bekend dat president Klaus Iohannis de veiligheidsraad bijeen heeft geroepen voor een vergadering op donderdagmiddag. Doel is het „analyseren van potentiële risico’s voor de nationale veiligheid door acties van online partijen inzake IT-infrastructuur” en de gevolgen daarvan voor het verkiezingsproces. Roemeense media vermoeden dat de veiligheidsdiensten zullen rapporteren over buitenlandse (lees: Russische) beïnvloeding, wat zou leiden tot het ongeldig verklaren van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.
Aanstaande zondag zijn er ook nog parlementsverkiezingen in Roemenië. Volgens de peilingen maakt de extreemrechtse partij AUR kans om veel stemmen te halen.
Luchtvaartmaatschappij easyJet, na Air France-KLM en partners wat aantallen passagiers betreft de tweede gebruiker van Schiphol, voelt zich oneerlijk behandeld op de Amsterdamse luchthaven. „De tarieven zijn zo hoog geworden, Schiphol prijst zich uit de markt”, zegt William Vet, die verantwoordelijk is voor easyJet in Nederland, in een toelichting op de jaarcijfers die de luchtvaartmaatschappij woensdag presenteerde.
Schiphol verhoogt vanaf 1 april opnieuw de zogenoemde havengelden, die luchtvaartmaatschappijen moeten betalen voor de faciliteiten op het vliegveld. Maar de verbeteringen die de luchthaven financiert met de hogere havengelden, zijn volgens de Nederlandse easyJet-directeur vooral positief voor luchtvaartmaatschappijen die overwegend transferpassagiers vervoeren. En van hen heeft easyJet er relatief weinig.
Anders dan bijvoorbeeld KLM, voor wie overstappers een heel belangrijke inkomstenbron zijn, vervoert easyJet vooral lokaal vertrekkende reizigers. „Er is een heel grote onbalans ontstaan tussen in Nederland vertrekkende passagiers en overstappende passagiers”, zegt Vet. „Voor ons is Amsterdam de duurste luchthaven geworden in ons netwerk.”
De havengelden gaan vanaf 1 april met gemiddeld 41 procent omhoog. Een jaar later volgt een nieuwe verhoging met 5 procent. De afgelopen drie jaar zijn de tarieven ook al fors toegenomen. „Schiphol gebruikt de havengelden onder meer voor investeringen in de infrastructuur, maar die komen vooral ten goede aan transferpassagiers”, zegt Vet. „Aan de H-pier en vertrekhal 4 die wij gebruiken is al lang niets gedaan.”
Vet klaagt dat hij niet eens al zijn negen in Amsterdam gestationeerde toestellen kwijt kan aan de gates. EasyJet gaat beroep aantekenen tegen de tariefverhogingen bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Pakketreizen
De Britse budgetmaatschappij heeft een succesvol jaar achter de rug. In het gebroken boekjaar dat eindigde op 30 september haalde easyJet een winst van 452 miljoen pond (542 miljoen euro), bijna 40 procent meer dan vorig jaar. De omzet steeg 14 procent naar 9,3 miljard pond.
Er is een heel grote onbalans ontstaan tussen in Nederland vertrekkende passagiers en overstappende passagiers
Het bedrijf vervoerde meer passagiers, rekende hogere ticketprijzen en verkocht meer pakketvakanties. EasyJet Holidays, dat pakketreizen verkoopt in het Verenigd Koninkrijk en sinds een jaar ook in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland, droeg circa 190 miljoen pond bij aan het brutoresultaat van 610 miljoen pond. „Uiteindelijk willen we ook in Nederland pakketreizen gaan verkopen,” zegt Vet, „maar wanneer weten we nog niet.”
EasyJet had een stuk betere zomer dan zijn concurrenten Ryanair en Wizz Air. De Ierse budgetmaatschappij Ryanair klaagt dat passagiers minder geld zouden willen uitgeven. Vet merkt dat niet. Volgens hem zijn de vluchten van easyJet dit kwartaal al voor 80 procent volgeboekt. Het Hongaarse Wizz Air heeft technische problemen met de motoren van zijn toestellen.
Lees ook
Luchtvaart gaat flink meer betalen op Schiphol
In hoeverre de voorgestelde krimp van Schiphol easyJet gaat raken, durft Vet nog niet te zeggen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moet binnenkort de definitieve capaciteit van Schiphol vaststellen, maar het studeert nog op de laatste geluidsberekeningen. Vet: „Geluidsoverlast is een probleem, en dat moeten we aanpakken. Maar we moeten ons niet blind staren op een getal, op een maximum aantal vliegbewegingen.” Zes van de negen toestellen die easyJet heeft gestationeerd in Amsterdam zijn van het nieuwste type vliegtuig van Airbus (A320/A321neo). Die zijn stiller en zuiniger dan oudere kisten.
Vet is niet tegen een vorm van nachtsluiting in Amsterdam. „Die zou ons niet raken; 99 procent van onze vluchten zijn tussen 7.00 en 23.00 uur. Je moet je alleen afvragen welke gevolgen een sluiting in de nacht heeft. Die zal waarschijnlijk extra drukte geven in de periode rondom de nacht, in de avond en de ochtend.”
Boetes Spanje
In Spanje kregen easyJet en andere grote budgetmaatschappijen deze week hoge boetes van het Spaanse ministerie dat waakt over consumentenrechten. EasyJet moet 29 miljoen euro betalen, Ryanair maar liefst 107 miljoen.
Volgens de Spaanse overheid misleiden de budgetmaatschappijen hun reizigers door ze te laten betalen voor zaken die je tot de basale dienstverlening zou mogen rekenen van een vliegbedrijf. Zo vragen veel maatschappijen extra geld voor het meenemen van (grotere) handbagage. En moeten klanten van Ryanair betalen als zij hun instapkaarten willen laten printen. Ryanair en easyJet gaan in beroep tegen de Spaanse boetes.