Wit-Russische luchtmacht haalt Oekraïense raket neer boven eigen grondgebied

‘Wit-Russische luchtmacht haalt Oekraïense raket neer boven eigen grondgebied’

Wit-Rusland zegt donderdagochtend een Oekraïense raket neergehaald te hebben die boven de regio Brest vloog. Dat heeft het Wit-Russische ministerie van Defensie laten weten, schrijven Russische en Wit-Russische staatspersbureaus. De regio Brest ligt in het zuidwesten van Wit-Rusland, zo’n vijftien kilometer van de grens met Oekraïne.

De militaire commissaris van de regio Brest Oleg Konovalov laat via persbureau Belta weten dat lokale bewoners „zich absoluut nergens zorgen over hoeven te maken”. Oekraïense autoriteiten hebben niet gereageerd op het incident. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

Het ministerie laat weten dat het gaat om een Oekraïense S-300-raket. Dat is een luchtverdedigingssysteem uit het Sovjettijdperk dat zowel door Rusland als Oekraïne wordt gebruikt.

Raketaanvallen in Kiev, Charkov en andere Oekraïense steden

Oekraïners zijn opnieuw gewekt door het geluid van luchtalarmen: donderdagochtend zijn door heel het land steden getroffen door raketaanvallen. Dat melden de burgemeesters van Kiev en Charkov via Telegram. Ook in de steden Odessa, Zjytomyr en het westelijke Lviv zijn volgens persbureau Reuters explosies gemeld.

De Oekraïense luchtmacht spreekt van een Russische aanval met raketten en kamikazedrones uit verschillende richtingen. Volgens presidentieel adviseur Mychajlo Podoljak zijn er minstens 120 projectielen afgevuurd. Oekraïense autoriteiten zeggen een deel van de raketten geweerd te hebben. Er wordt nu nagegaan welke doelen geraakt zijn en of er doden zijn gevallen, aldus de burgemeester van Charkov.

Het is de meest recente in een lange reeks aanvallen door Rusland op Oekraïense burgerdoelen. De bombardementen, die vaak gericht zijn op infrastructuur, raken de elektriciteits-, gas- en watervoorzieningen die burgers juist in de wintermaanden hard nodig hebben. Volgens de burgemeester van Lviv heeft 90 procent van de stad geen elektriciteit door de aanval van donderdagochtend.


Lees ook: Hoe ziet het dagelijkse leven in Oekraïne er nu uit? ‘Je kan niet zitten en huilen, zo win je geen oorlog’

Mensen lopen langs een woonflat in Kiev die zwaar beschadigd raakte bij een eerdere aanval. Foto Genya Savilov/AFP

‘Russische raketten op burgerdoelen in Cherson’

Oekraïne beschuldigt Rusland ervan 33 raketten te hebben afgevuurd op burgerdoelen in de Oekraïense stad Cherson in de nacht van dinsdag op woensdag. De generale staf van de strijdkrachten van Oekraïne heeft in zijn ochtendrapport op Telegram geschreven dat Russen bevolkte gebieden op de rechteroever van de Dnjepr-rivier vlakbij Cherson hebben aangevallen, meldt persbureau Reuters. Moskou ontkent civiele aanvallen te plegen. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen.

De dag voor Kerst vielen er in Cherson elf doden en tientallen gewonden bij een aanval op een centrale markt in de stad. De Zuid-Oekraïense havenstad werd vorige maand bevrijd door Oekraïense militairen, wat als een van de belangrijkste overwinningen van Oekraïne wordt gezien in de elf maanden durende oorlog. Vooral in de oostelijke stad Bachmoet wordt momenteel hevig gevochten. Een groot deel van de 70.000 inwoners hebben de tot ruïnes beschoten stad inmiddels verlaten.

De VN-mensenrechtenorganisatie ONHCR schat dat er ongeveer 7.000 burgerslachtoffers, onder wie ruim 400 kinderen, zijn gevallen in Oekraïne sinds het begin van de invasie in februari. Het werkelijke aantal burgerdoden zal waarschijnlijk „aanzienlijk hoger” zijn volgens de organisatie, omdat er weinig informatie komt uit vijandelijke gebieden.

Een oudere man uit de stad Cherson verzamelt stookhout. Foto Dimitar Dilkoff/AFP

Russische militairen mogen spermacellen gratis laten invriezen

Russische militairen die gemobiliseerd zijn om in Oekraïne te vechten, kunnen hun zaadcellen gratis laten invriezen. Igor Troenov, voorzitter van de Russische Unie van Advocaten, zegt woensdag tegen staatspersbureau TASS dat het Russische ministerie van Volksgezondheid heeft gereageerd op het verzoek dat hij indiende om een gratis spermabank op te richten. Gemobiliseerde militairen kunnen door veranderingen in het zorgverzekeringssysteem ook financiële steun krijgen voor vruchtbaarheidsbehandelingen.

Troenov zei eerder tijdens een persconferentie dat het voortbrengen van kinderen in het gedrang kan komen doordat militairen aan het front overlijden of verwondingen oplopen. Hij voegde toe dat het veranderen van de regelgeving over deze „erg dure medische dienst” niet alleen belangrijk is voor nabestaanden, maar ook voor „de onvermijdelijke demografische moeilijkheden waaraan het hoofd moet worden geboden” na de oorlog. Volgens hem moet de staat de taak op zich nemen „om de genenpool in stand te houden”. De advocaat zegt nu al van plan te zijn om voor meerdere stellen medische hulp aan te vragen bij het opslaan van spermacellen.

In september kondigde president Poetin een „gedeeltelijke mobilisatie” aan, waarbij 300.000 reservisten werden gerekruteerd. Duizenden Russen ontvluchtten het land om niet te hoeven vechten. De gedwongen mobilisatie zouden tot de grootste protesten tegen het Kremlin hebben geleid sinds het uitbreken van de oorlog in februari.

Russische stellen kunnen ook in aanmerking komen voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Foto Yuri Kochetkov/EPA