N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Fotografie Bjorn Staps fotografeerde de gevaarlijke en niet onomstreden rodeosport in Europa. „Ik voel me verbonden met het simpele leven van deze jonge cowboys.”
De zon hangt laag boven het zand en werpt een warme gloed over de gespannen gezichten van de jonge cowboys. In de arena probeert een van hen zijn evenwicht te bewaren, terwijl tussen zijn benen een zwarte stier briest en bokt. Op de achtergrond hangt een Amerikaanse vlag naast de oude ranch. De foto zou in Kansas genomen kunnen zijn. Of Texas.
Het is het Belgische Westerlo, een uur rijden vanaf de Tilburgse studio van fotograaf Bjorn Staps (47). Daar staat de Gipsy Horses Ranch, het hart van de Europese rodeoscene. De afgelopen vier jaar is Staps talloze keren op de ranch geweest voor zijn project European Cowboy, waarvan het boek eind deze maand uitkomt. Elke zaterdag komen jongens uit Nederland, België en Frankrijk samen om te oefenen met rodeorijden. Het doel: 8 seconden op een wild bokkende stier blijven zitten. Rodeo is één van de gevaarlijkste sporten ter wereld.
Pijn
„We kennen bull riding natuurlijk vooral uit Amerika”, zegt Staps in zijn studio. „Daar is het megagroot en groeit het snel. In Europa is het piepklein.” In totaal zijn hier misschien dertig jongens fanatiek met rodeo bezig. Staps kende rodeo zelf dan ook vooral van televisie. „Ik had eigenlijk geen idee, en op internet kwam ik veel horrorverhalen tegen.” Dierenwelzijnsorganisaties hebben veel kritiek op rodeo en praktijken waarbij de dieren pijn gedaan wordt om ze te laten bokken, bijvoorbeeld door het spannen van een veel te strakke band rond hun buik of ballen. Zelf zegt Staps geen mishandeling gezien te hebben, en rodeo is volgens de fotograaf dan ook niet anders dan bijvoorbeeld paardensport: „Dat paard kiest er ook niet per se voor om over zo’n hekje te springen. Dus ja, wat je daarvan vindt, dat kun je dan ook hiervan vinden.”
„Elke zaterdag wordt je leven gered, of red jij het leven van iemand anders.”
De kleine Europese rodeowereld is hecht. Want je kan de sport niet alleen doen, benadrukt Staps. „Je hebt te maken met beesten van duizend kilo. Elke zaterdag wordt je leven gered, of red jij het leven van iemand anders.”
De vriendschap tussen de jongens was een van de elementen die de fotograaf aantrok in de subcultuur en de intieme, fysieke relatie tussen de cowboys vormt een rode draad in zijn fotoproject European Cowboy. „Het beeld dat we hebben van de cowboy is ontzettend macho, de mythische lonely cowboy. En aan de ene kant zijn de jongens ook eenzame helden, want je zit toch in je eentje daar op het beest. Maar tegelijk is hun wereld warm en intiem. Dat vond ik interessant.”
Lifestyle
Staps maakt vooral commercieel werk en geeft les aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. Nooit eerder deed hij zo’n project, waarbij hij vier jaar optrok met de jonge cowboys en hen volgde van ranch naar ranch. „Het is echt een lifestyle”, benadrukt hij. Veel jongens werken ook in het dagelijks leven met dieren, rodeo is voor hen geen verkleedpartij. „Ik heb zelf ook een working class achtergrond, ik voel me verbonden met het simpele leven van deze jonge cowboys. En dan bedoel ik simpel op de meest positieve manier.”
In de foto’s van Staps vormt het daadwerkelijke bull riding uiteindelijk maar een klein onderdeel. „Er zit natuurlijk ontzettend veel fysiek drama in, maar het duurt zo kort, soms halen de cowboys de acht seconden niet eens. Het is vooraf en achteraf waar het gebeurt.”
European Cowboy toont vooral de wereld om de wedstrijden heen, en de kleine rituelen in een wereld die in alle opzichten lijkt op haar mythische evenbeeld. Een stoffige landweg. Een pick-up. Een veter die om een cowboylaars gewikkeld wordt. Hij kiest voor de mythische verbeelding van het Wilde Westen: . „Clint Eastwood die uitkijkt over de verte, de ondergaande zon, ik heb bewust gespeeld met dat soort beelden.” Op die manier is het project dan ook niet alleen een portret van een groep jongens die zich buiten het zicht van de meeste mensen heeft toegelegd op een dodelijke sport, maar zegt het misschien vooral iets over de collectieve verbeelding van mannelijkheid en vrijheid.