Corona-app had weinig nut, zeggen onderzoekers

Coronamelder Slechts 2 procent van de coronatests kwam door meldingen uit de corona-app, schatten onderzoekers van Nederlandse universiteiten. Ook het handmatige bron- en contactonderzoek was volgens hen weinig effectief.

Een coronateststraat op Schiphol.
Een coronateststraat op Schiphol.

Foto Remko de Waal/ANP

CoronaMelder, de app die de verspreiding van het coronavirus moest tegengaan, heeft een „beperkt epidemiologisch effect” gehad. Dat concluderen onderzoekers van onder meer de universiteiten van Utrecht, Amsterdam en Rotterdam in een onderzoek dat vorige week is gepubliceerd. Naar schatting is slechts zo’n 2 procent van alle coronatests afgenomen omdat iemand een melding uit de app kreeg. Een relatief klein deel van die tests was positief.

Veel vaker lieten mensen zich testen omdat ze bijvoorbeeld symptomen hadden, of vanwege een besmette huisgenoot. Het speelt daarin mee dat minder dan een derde van de Nederlanders de app negen maanden na de lancering had geïnstalleerd. Campagnes om de app te promoten waren volgens de onderzoekers „suboptimaal”.

Opvallend is dat ook het handmatige bron- en contactonderzoek door de GGD’s volgens de onderzoekers weinig heeft bijgedragen. De gezondheidsdiensten hebben veel geld en moeite gestoken in pogingen om besmettingen na te bellen, maar konden oplevingen van het virus niet bijbenen. Het bron- en contactonderzoek was aanleiding voor zo’n 2 tot 5 procent van de coronatests, denken de wetenschappers, die een „meer geconcentreerde aanpak” aanbevelen.

De onderzoekers baseren zich op data van de Amsterdamse GGD en vragenlijsten die bij teststraten zijn afgenomen, omdat privacymaatregelen voorkwamen dat ze gegevens uit de app zelf konden gebruiken.


Lees ook De corona-app die zo weinig mogelijk mocht weten